Tietoa aurinkovoimasta

Aurinkoenergia: Nopeimmin kasvava energianmuoto

Aurinkovoimasta on tullut maailman nopeimmin kasvava energianmuoto. Aurinkovoimatuotanto on täysin päästötöntä ja uusiutuvaa energiaa. Shell arvioi, että vuonna 2100 kaikesta tuotetusta energiasta lähes 40 prosenttia olisi aurinkoenergiaa.

Kantaverkkoyhtiö Fingrid taas arvioi ennusteessaan, että vuoteen 2030 mennessä aurinkosähkön tuotantokapasiteetti Suomessa yli kymmenkertaistuisi vuoden 2023 tasosta 700 MW:sta noin 7 000 megawattiin.

Fingridin asiakaspäällikkö Onni Härmän mukaan vuodesta 2019 kapasiteetti moninkertaistui vuoteen 2023 mennessä, jolloin aurinkopaneeleja oli jo noin 10 000 hehtaaria. Siitä noin puolet on teollisia hankkeita turvesoilla ja muilla isoilla maa-alueilla.

Härmän mukaan huipputehona kapasiteetti vastaisi karkeasti noin viidennestä Suomen maksimituotannosta. Sähköenergiamääränä se on hieman alle 6 prosenttia kokonaisenergiasta, jota Suomessa vuonna 2030 tuotettaisiin.

Nykypäivän huipputekniset aurinkopaneelit ovat tehokkaita. Hyötysuhteet ovat jopa 25% ja tehokkaimmat yksittäiset paneelit tuottavat jo yli 700W. Isot aurinkopuistot vievät kuitenkin paljon pinta-alaa, mutta puistot suunnitellaan lähes aina niille soveltuville paikoille, eikä hankkeen vaikutukset ole kohtuuttomat alueen luonto- tai maisema-arvoihin.

Aurinkoenergian tuotanto perustuu valon määrään, minkä vuoksi Suomessa aurinkoenergian määrä on kesällä jopa suurempi kuin Keski-Euroopassa. Vuositasolla aurinkoenergian määrä Suomessa on kuitenkin lähes samalla tasolla kuin Euroopassa.

Aalto-yliopiston teknillisen fysiikan professori Peter Lundin mukaan teknologian kehityksen ansiosta aurinkoenergian käyttö muuttuu koko ajan kannattavammaksi, myös Suomessa. Lisäksi paneelit tuottavat enemmän energiaa kylmässä kuin lämpimässä ilmastossa, mikä antaa Suomelle etua.

Aurinkovoima on hajautettua sähköntuotantoa, jota suunnitellaan ja tuotetaan ympäri Suomen. Aurinkovoiman tuotanto sopii erityisen hyvin tuulivoimatuotannon kanssa, koska ne täydentävät ajallisesti toisiaan erinomaisesti. Tämä lisää tuotannon varmuutta ja tasapainottaa sähköverkkoa sekä taloudellisesti hyödyttää lukuisia kuntia Suomessa.

Lisää tietoa aurinkovoimasta löytyy mm. tuulivoimayhdistyksen ja Motivan nettisivuilta.

Lähteet: Helsingin Sanomat, Yle