Enersenselle avaus vihreään vetytalouteen – toimittaa Q Powerille synteettisen metaanin tuotantolaitoksen moduulirakenteita

Enersense International Oyj
Sijoittajauutinen 6.3.2023 klo 12.00

Päästöttömien energiaratkaisujen toteuttaja Enersense ja power-to-x -teknologiatoimituksiin erikoistunut yhtiö Q Power ovat solmineet merkittävän sopimuksen metanointilaitoksen reaktorimoduulien teräsrakenteiden toimittamisesta. Sopimus liittyy Q Powerin P2X Solutionsille Harjavaltaan toimittamaan synteettisen metaanin tuotantolaitokseen, joka rakentuu vihreän vedyn tuotantolaitoksen yhteyteen. P2X:n vihreän vedyn ja synteettisen metaanin tuotantolaitokset ovat edelläkävijöitä suomalaisessa vetytaloudessa ja synteettisten polttoaineiden tuotannossa, sillä molemmat ovat mittakaavassaan Suomen ensimmäisiä.

Osa Harjavallassa kestävästi tuotetusta vedystä jalostetaan synteettiseksi metaaniksi Q Powerin toimittamassa metanointilaitoksessa. Laitos toimitetaan ja otetaan käyttöön vuonna 2024 samanaikaisesti vihreän vedyn tuotantolaitoksen kanssa. Moduulirakenteet valmistetaan Enersensen Mäntyluodon tuotantotiloissa. Tilaus kirjataan Enersensen Smart Industry -liiketoiminta-alueen vuoden 2023 ensimmäisen vuosineljänneksen tilauskantaan.

Q Powerin prosessi on elävä: reaktorit sisältävät metanoinnin sydämen eli mikrobit ja siksi reaktorien tulee olla erittäin korkeatasoisia ja tasalaatuisia.

”Sen lisäksi, että valmistus on tehokasta, meille on tärkeää, että voimme luottaa kumppanimme laadukkuuteen valmistuksessa. Valitsimme Enersensen toimittajaksi Harjavallan projektiin, sillä heillä on osaamista tämän kaltaisten korkealaatuisten tuotteiden sarjavalmistamisesta. Me haluamme tarjota Q Powerin mikrobeille parhaan mahdollisen kodin ja toimintaympäristön”, kommentoi Q Powerin tekninen johtaja Marko Niskanen kumppanin valintaan johtaneita kriteereitä.

Q Powerin toimittama Suomen ensimmäinen e-metaanin tuotantolaitos on näkyvä merkki energiamurroksen etenemisestä.

”Me Enersensellä haluamme olla rakentamassa päästötöntä energiajärjestelmää. Olemme jo pitkään tehneet töitä erilaisten uusiutuvan energian tuotantoratkaisujen parissa ja toimittaneet energiasektorille koko elinkaaren kattavia palveluita. On hienoa, että Q Power valitsi meidät mukaan tähän projektiin. Se on osoitus siitä, että olemme onnistuneet teoissamme”, kommentoi sopimusta Jaakko Leivo, liiketoimintajohtaja, Smart Industry, Enersense.

Laadukkuuden lisäksi on tärkeää, että kumppanit jakavat yhteiset toimintaperiaatteet.

”Jaamme Enersensen kanssa yhteisen näkemyksen ja tavoitteen päästöttömän energiajärjestelmän rakentamisesta. Olemme iloisia, että sopimuskumppanillamme on samanlainen arvopohja kuin meillä, ja vahvaa teknologista osaamista”, Marko Niskanen Q Powerilta toteaa.

Enersense omistaa 16,3 prosenttia P2X Solutionsista. P2X:n kautta Enersense on mukana raskaan liikenteen päästöjen vähentämisessä vedyn ja synteettisten polttoaineiden avulla sekä mahdollistamassa vihreän vedyn luomia energian varastointimahdollisuuksia.

Lisätietoja:

Enersense
Jaakko Leivo, liiketoimintajohtaja, Smart Industry
Puhelin: +358 40 079 4543
Sähköposti: jaakko.leivo@enersense.com

Mediayhteydenotot:
Tommi Manninen, viestintä- ja yhteiskuntasuhdejohtaja
Puhelin: +358 40 043 7515
Sähköposti: tommi.manninen@enersense.com

Q Power
Eero Paunonen, toimitusjohtaja
Puhelin: +358 44 425 2269
Sähköposti: eero.paunonen@qpower.fi

Marko Niskanen, tekninen johtaja
Puhelin: +358 50 357 5363
Sähköposti: marko.niskanen@qpower.fi

Q Power lyhyesti:
Q Power mahdollistaa asiakkailleen siirtymisen kohti fossiilivapaata ja omavaraista energiajärjestelmää kehittämällä ja toimittamalla asiakkailleen kustannustehokkaita, korkean hyötysuhteen omaavia tuotantoteknologioita. Tavoitteemme on valmistaa vuosikymmenen loppupuolella 500 MW uusiutuvien synteettisten polttoaineiden tuotantokapasiteettia vuosittain. Q Power – Konkreettisia ratkaisuja ilmastonmuutoksen torjumiseksi www.qpower.fi