Kokonaisvaltaista suunnittelu- ja asiantuntija­palvelua

Enersense tarjoaa kokonaisvaltaista voimansiirtoverkkojen sekä sähköasemien ja tuulipuistojen sähköverkkojen suunnittelu- ja asiantuntijapalvelua.

Lisäksi teemme suunnittelua eri teollisuudenalojen toimijoille sekä uusiutuvan energian tarpeisiin. Kantaverkko- ja jakeluverkkoyhtiöille tarjoamme suurten investointiprojektien esisuunnittelua, jossa syntyvien asiakirjojen pohjalta asiakkaamme voivat kilpailuttaa varsinaisen toteutusprojektin ja varmistua, että tarjoukset laaditaan kestävän kehityksen periaatteita noudattaen.

Enersense Keski- ja pienjänniteverkot

Voimajohtojen yleissuunnittelu

Teemme voimajohtojen esi- ja yleissuunnittelua joko saneerauskohteisiin tai uusien kanta- ja siirtoverkkojen rakentamista varten. Autamme asiakkaitamme löytämään parhaat ratkaisut johdon sijoitukselle ja rakenteelle sekä otamme huomioon huolto- ja kunnossapitotarpeet jo johdon suunnitteluvaiheessa. Huolehdimme yhteydenpidosta eri viranomaisten sekä maanomistajien kanssa ja laadimme tarvittavat lupahakemukset, sopimukset ja tarjouspyyntöasiakirjat varsinaisen urakan kilpailutusta varten. Rakentamisvaiheen jälkeen olemme tarvittaessa asiakkaan tukena lunastustoimituksen eri vaiheissa.

Voimajohtojen ja sähköasemien rakennesuunnittelu

Enersensellä on vankka osaaminen voimajohtoihin ja sähköasemiin liittyvistä teräsrakenteista sekä perustuksista ja näiden suunnitteluvaatimuksista. Käytössämme on nykyaikaiset suunnittelutyökalut ja rakennesuunnitelmissamme otamme huomioon asiakaskohtaiset tarpeet ja varmistamme, että tekniset vaatimukset, laatu ja alhaiset elinkaarikustannukset tulevat huomioiduksi.

Sähköasemasuunnittelu

110 – 400 kV sähköasemat

Konsernillamme on laaja-alainen osaaminen kaikista Suomessa yleisesti käytössä olevista jännitetasoista (20 – 400kV) ja niiden sähköasemien suunnittelusta. Palvelutarjontaamme kuuluvat kaikki suunnitteluun liittyvät osa-alueet. Oli kyseessä sitten ensiö- tai toisiopiirien suunnittelu, sähköaseman tekninen määrittely, uusiutuvien energiaratkaisuiden liittäminen valtakunnan verkkoon tai vaikka yksittäisen laitteen uusinta sähköasemalla – huolehdimme kaikesta niihin liittyvästä suunnittelusta laadukkaasti, aikataulussa ja erityisesti asiakkaan tarpeet huomioon ottaen.

Erikoisosaamista vaativat kokonaisvaltaiset toteutussuunnitelmat (20kV – 400kV sähköasemilla), kuten:

 • Digitaaliset sähköasemaratkaisut monipuolisesti erilaisia asema- ja prosessiväyliä hyödyntäen (IEC 61850)
 • Vaativat sähköasemien saneerauskohteet
 • Uusiutuvien energiaratkaisuiden liittäminen olemassa olevaan sähköasemaan ja sen valvontajärjestelmään
 • Suojaus- ja ohjausjärjestelmien uusinnat
 • Eri valmistajien laitteilla tehtävät toteutukset

Muita suunnittelu- ja asiantuntijapalveluitamme ovat:

 • Sähköasemien esisuunnittelu
 • Asiantuntijapalvelut kattaen mm. tehomuuntajien ja keskijännitekojeistojen tekniset määrittelyt
 • Sähköasemien kartoitukset ja dokumentointipalvelut, joissa olemassa oleva dokumentaatio saatetaan ajan tasalle ja hallittavaksi kokonaisuudeksi

Sähköasemien koestus ja automaatio

Meillä on kattava ja pitkäaikainen kokemus 110 -400kV sähköasemien automaatioon ja suojaukseen liittyvistä teknisistä ratkaisuista ja niihin liittyvistä erilaisista toimeksiannoista. Palvelumme avulla asiakas voi varmistua, että kohteen sähkölaitteisto ja järjestelmät toimivat suunnitellulla tavalla.

Sähköasema-automaatio
 • suojaus- ja ohjausjärjestelmät – laitemäärittelyt, ohjelmointi, testaus, ylläpito
Suojausasettelulaskennat
 • suojauksen selektiivisyys ja asettelulaskennat
Koestuspalvelu
 • käyttöönottokoestukset – ensiö- ja toisiojärjestelmien testaukset, sähköasema-automaation testaukset sekä sähköasemien yhteisten järjestelmien testaukset
 • määräaikaiskoestukset – sisältäen tyypillisesti suojarelekoestukset sähköasemien kunnossapito-ohjelmien yhteydessä.

Ota yhteyttä!

Eero Törmä
Suunnittelupäällikkö
Tuomas Kekki
Koestuspäällikkö
Pekka Pitkämö
Myyntijohtaja
Tuuli- ja aurinkovoima
Joni Parkkinen
Toimialajohtaja
Siirtoverkot