Lähiajan riskit

Enersense altistuu toiminnassaan erilaisille strategisille, operatiivisille ja taloudellisille riskeille sekä ulkopuolisille uhkille. Enersense pyrkii suojautumaan mainittuja riskejä vastaan muun muassa jatkuvalla ja systemaattisella riskienarviointiprosessilla sekä ottamalla riskitekijät kattavasti huomioon päätettäessä konsernin kannalta merkittävistä liiketoimintahankkeista tai investoinneista. Enersense tiedotti kesäkuussa 2024 tekevänsä ydinliiketoimintoihin kuulumattomista liiketoiminnoistaan strategista arviointia, jonka toteutumiseen ja ajoitukseen liittyy epävarmuutta. Lisäksi kesäkuussa sovitun uuden rahoituslimiitin yhteydessä rahoitussopimukseen liittyviin erityisehtoihin (kovenantit) tehtiin muutoksia, jotka yhtiön nykyisessä taloudellisessa tilanteessa ovat tiukat. Muuten merkittävissä lähiajan riskeissä ja epävarmuustekijöissä ei ole tapahtunut olennaisia muutoksia vuoden 2023 toimintakertomuksessa raportoituun verrattuna.

Meneillään olevat kansainväliset konfliktit ylläpitävät geopoliittisia jännitteitä ja epävarmuutta maailmantalouden kehittymisestä. Inflaatio on Enersenselle relevanteilla markkinoilla paikoin edelleen koholla, ja riskinä erityisesti vanhojen sopimusten osalta on, että niitä ei saada uudelleen neuvoteltua.

Lisääntynyt epävarmuus talouskehityksestä sekä korkean inflaation myötä nousseet operatiiviset ja rahoituskustannukset ovat vaikuttaneet investointiympäristöön negatiivisesti, ja lyhyellä aikavälillä toimintaympäristön hankala ennustettavuus on alkanut aiheuttaa viivettä investointipäätöksiin. Tämä voi johtaa asiakkaiden taloudellisen aseman heikentymiseen ja edelleen Enersensen palveluiden kysynnän heikentymiseen sekä myynnin odotettua hitaampaan kehitykseen. Investointiympäristön muutoksella saattaa olla negatiivinen vaikutus myös Enersensen taloudelliseen tilanteeseen mm. rahoituksen saatavuuden kautta sekä tiettyihin taseen arvostettaviin eriin. Inflaatio- ja korkokehitys on kuitenkin kääntynyt laskuun.

Enersense-konsernin rahoitussopimuksessa on kovenanttiehtoja, jotka koskevat konsernin omavaraisuusastetta, korollisen nettovelan suhdetta käyttökatteeseen ja vähimmäislikviditeettiä. Kovenanttiehtojen rikkominen voi antaa rahoittajalle oikeuden vaatia lainojen nopeutettua tai välitöntä takaisinmaksua ja samanaikaisesti peruuttaa kaikki rahoittajaa sitovat mutta käyttämättömät luotto- ja takauslimiitit.

Enersensen ei-ydinliiketoimintoihin liittyvä strateginen arviointi ei ehkä johda haluttuun lopputulokseen, eikä yhtiö näin pysty toteuttamaan uutta strategista linjaustaan keskittymisestä ydinliiketoiminta-alueisiin. Yhtiö voi epäonnistua muutoksen hallinnassa tai riittävän nopeassa uudelleenkoulutuksessa tai keskeisten strategisten kehityshankkeidensa toteuttamisessa riittämättömien resurssien tai puutteellisen johtamisen, tiedonhallinnan, seurannan ja suunnittelun vuoksi. Strategian epäonnistuminen voi myös johtaa heikentyneeseen kassavirtaan ja rahoituksen riittämättömyyteen.

Kireä kilpailutilanne useilla Enersensen liiketoiminta-alueilla ja mahdollisten uusien kilpailijoiden tuoma tarjonta voivat aiheuttaa paineita projektien myyntihintoihin sekä kannattavuuteen. Haasteet osaavan työvoiman saatavuudessa voivat toteutuessaan vaikuttaa Enersensen toimintoihin.

Laajempi kuvaus yhtiön merkittävimmistä riskeistä ja epävarmuustekijöistä on esitetty yhtiön verkkosivuilla.

Yhtiön rahoitukseen liittyvistä riskeistä esitetään tarkempi selvitys vuoden 2023 tilinpäätöksen liitetiedossa 20 Rahoitusriskien ja pääoman hallinta. Tilinpäätös on saatavilla yhtiön verkkosivuilla. Uudet, kesäkuussa 2024 sovitut kovenanttiarvot on esitetty tämän liiketoimintakatsauksen osiossa Taloudellinen asema ja rahavirta. Kyseiset arvot ovat edelleen voimassa lukuun ottamatta syyskuun 2024 omavaraisuuskovenanttia, joka muutettiin 12 prosenttiin vuosineljänneksen aikana.

(Q3/2024 Liiketoimintakatsaus, 28.10.2024)