Kolme liiketoimintaa, yksi tavoite – turvallisuuspäällikön työtä on johtaa turvallisuutta

Työtapaturmien määrä on kääntynyt Suomessa kasvuun. Miten voi johtaa turvallisuutta yrityksessä, joka toimii monessa maassa, kolmella segmentillä ja monessa erilaisessa ympäristössä. Sitä miettii Enersensen Quality and Safety Manager Tommi Salo, jonka työtä on kehittää Enersensen turvallisuuskulttuuria.

Enersensen työntekijät tekevät töitä voimaloissa, tehtailla, telakoilla, palvelukeskuksissa ja toimistoissa. Asiakkaiden ohjeistukset, säännöt ja jopa lainsäädäntö vaihtelevat, mutta päämäärä on kaikilla sama: turvallisuus menee aina etusijalle.

Salon mukaan haastavinta on laaja toimintaympäristö. Yhden tehtaan tai työmaan turvallisuuskulttuuria olisi helpompi kontrolloida ja henkilöstöä kouluttaa, kun toimintaympäristö olisi kaikille sama.

“Me olemme hajallaan ympäri Suomea, Baltiaa ja Pohjoismaita. Turvallisuushenkilö ei voi olla jokaisen mukana työmaalla, henkilökohtainen vastuu korostuu. Työnjohdon, jokaisen esihenkilön ja työntekijän pitää olla sitoutunut turvalliseen työskentelyyn. Lopulta turvallisuus on kuitenkin meidän kaikkien vastuulla”, Salo sanoo.

Turvallisuus on ollut uran keskiössä melkein aina
Salo opiskeli kansainvälistä kauppaa, markkinointia ja logistiikkaa. Opintojen ohella hän työskenteli vuosia Securitaksella. Työhön kuului esimerkiksi vartiointia, henkilösuojausta ja arvokuljetuksia.

“Henkilösuojaus kuulostaa hienolta, mutta käytännössä se saattoi tarkoittaa sitä, että olin postikuskin mukana kierroksella”, Salo naurahtaa.

Valmistuttuaan Salo siirtyi työhön Olkiluodon ydinvoimalaan. Ydinvoimalassa oppi tiukkaan turvallisuuskulttuuriin.

Enersenselle Salo tuli töihin vuonna 2016. Salon läheisin kollega oli HSEQ-päällikkö, joka puhui äidinkielenään ranskaa, joten Salo alkoi auttamaan häntä suomenkielisen lainsäädännön kanssa. Lopulta HSEQ-rimpsun S-kirjain – turvallisuus – siirrettiin kokonaan Salolle.

“Kahdeksan vuotta olen nyt tehnyt Enersensellä turvallisuuden parissa töitä. Työssä on parasta vaihtelevuus. Kun yritys on kasvanut, myös omat saappaat ovat suurentuneet, ja nyt saa olla vetämässä isojakin kehityshankkeita ja luomassa koko konsernin turvallisuussuuntaviivoja”, Salo sanoo.

Salon työhön kuuluvat esimerkiksi turvallisuusmittareiden seuranta, konsernin turvallisuusohjeistusten pitäminen ajan tasalla, auditointeihin osallistuminen ja kouluttaminen. Tapaturman sattuessa Salo on myös mukana selvittämässä juurisyitä.

“Palloja on paljon, ja työstä tekee haastavaa se, että kolme liiketoimintaamme ovat niin erilaisia. Onneksi jokaisessa liiketoiminnassa on myös omia HSEQ-henkilöitä, jotka näkevät paremmin mitä kentällä tapahtuu. Minun tehtäväni on tuntea iso kuva. Enersensen johto on myös hyvin sitoutunut turvallisuustyöhön”, Salo kehuu.

Ajattelemattomuus on esimerkiksi sitä, että kävellään portaissa puhelin kädessä
Turvallisuustoimenpiteiden hierarkiassa vaaran poistaminen on aina ensisijainen toimintatapa. Jos vaaran poistaminen ei onnistu, esimerkiksi paikka on korkealla eikä sitä voida tuoda alas, on työ tehtävä turvalliseksi.

Salon mukaan yleisimmät työtapaturmat johtuvat arkisista asioista, huolimattomuudesta ja keskittymisen herpaantumisesta.

“Esimerkiksi siitä, että kävellään portaita ja katsotaan samalla puhelinta. Yleisiä ovat myös käsivarsiin kohdistuvat tapaturmat kuten se, että sormi jää jonnekin väliin. Valitettavasti osa tapaturmista on myös täysin hölmöjä, esimerkiksi että yritetään avata jumittunutta suojatakin vetoketjua puukolla”, Salo sanoo.

Alkuvuodesta tapaturmavakuutuskeskus tiedotti, että työtapaturmien määrä on kääntynyt Suomessa kasvuun. Mikä on Tommi Salon viesti suomalaisille työpaikoille?

“Riskienarviointi on kaikista tärkeintä. Jokainen meistä tekee kymmeniä riskiarviointeja joka päivä: Ehdinkö tästä tien yli? Pystynkö kantamaan sekä kahvikupin, puhelimen että läppärin? Tehdään arviointia tietoisesti ja keskitytään siihen mitä tehdään”, Salo sanoo.