Ensimmäinen Latvian sähköjärjestelmää vakauttava synkroninen kondensaattori toimitettu AST:n uudelle asemalle Grobiņaan

Enersensen Latviassa toimiva tytäryhtiö Enersense SIA rakentaa yhteistyössä latvialaisen siirtoverkkotoimija AST:n  ja saksalaisen Siemens Energyn ja kanssa kolme synkronista kondensaattoriasemaa Latviaan. Synkronisten kondensaattorien rakentaminen on osa siirtoverkkoinfrastruktuurin vahvistushankkeita, joita tarvitaan Baltian sähköjärjestelmän synkronoimiseksi Manner-Euroopan kanssa vuonna 2025.

Baltian sähköverkkojen synkronointi Manner-Euroopan kanssa lisää sähkön toimitusvarmuutta alueella ja edistää samalla Euroopan energian sisämarkkinoiden kehitystä, sekä luo uusia liiketoimintamahdollisuuksia. Laitteisiin ja teknologioihin tehtävät investoinnit ovat myös yksi ennakkoedellytyksistä laajamittaisten uusiutuvien energialähteiden turvalliselle liittämiselle siirtoverkkoon ja Euroopan vihreän kehityksen ohjelman tavoitteiden saavuttamiselle.

Latvian ensimmäisen synkronisen kondensaattorin laitteisto on toimitettu AST:n uudelle asemalle Grobiņaan ja se valmistellaan liitettäväksi siirtoverkkoon tulevina kuukausina. Samaan aikaan kahden muun laitteiston tuotanto ja testaus on käynnissä Saksassa.

”Latvian liityttyä Euroopan unioniin, euroalueeseen ja Natoon, synkronointi Manner-Euroopan energiajärjestelmän kanssa on looginen seuraava askel matkalla kohti Latvian ja koko Itämeren energiaomavaraisuutta. Energiaomavaraisuus sekä energian toimitusvarmuus ovat erityisen tärkeitä nykyisessä geopoliittisessa tilanteessa. Olemme iloisia siitä, että kaikki sähköverkon synkronointiin liittyvät projektit etenevät suunnitellusti ja mahdollistavat kaikkien edellytysten täyttymisen Baltian sähköverkkojen onnistuneelle synkronoinnille Euroopan kanssa ensi vuoden alussa”, toteaa Gatis Junghāns, AST:n hallituksen jäsen.

Grobiņaan toimitetut laitteet – kondensaattori, vauhtipyörä ja sen komponentit, joiden kokonaispaino on yli 390 tonnia, tuotiin Liepājaan Saksasta laivalla ja toimitettiin Grobiņaan erikoiskuljetuksella.

”Siemens Energy on ylpeä saadessaan olla osa tätä projektia, joka on jälleen yksi tärkeä askel Latvian sähköjärjestelmän verkon vakauttamisessa sekä Baltian sähköjärjestelmän synkronoinnissa Manner-Euroopan kanssa. Yhteistyö AST:n ja Enersensen kanssa on tärkeä virstanpylväs, sillä Baltian verkkojen synkronointi Manner-Eurooppaan mahdollistaa myös uusiutuvan energian liittämisen verkkoon”, sanoo Joakim Lagerholm, johtaja, Siemens Energy Nordics &; Baltics.

Lue aiheesta lisää AST:n artikkelista: https://www.ast.lv/en/events/first-synchronous-condenser-stability-latvias-electric-power-system-has-been-installed-new

Jaa