Satakunnan Kansa: Enersensestä kasvoi tuulivoiman jättiläinen

Suomessa on tällä hetkellä käynnissä käsittämätön tuulivoimabuumi, kirjoittaa Satakunnan Kansa artikkelissaan 11.6. Enersensen toimitusjohtaja Jussi Holopainen avasi lehden haastattelussa Enersensen laaja-alaista roolia tuulivoimabuumin ytimessä.

Suomen Tuulivoimayhdistys kertoi hiljattain, että suunnitteilla olevien tuulivoimahankkeiden kapasiteetti kasvoi puolessa vuodessa yli 80 prosentilla, ja vireillä on yli 120 gigawatin edestä tuulivoimahankkeita. Ne tuottaisivat toteutuessaan sähköä vuodessa viisi kertaa Suomen koko nykyisen sähkönkulutuksen verran.

”Se on ihan selvä, että kaikki hankkeet eivät tule toteutumaan. Alkuvaiheen hankkeista toteutumisprosentti on aika pieni, mutta se kasvaa merkittävästi sitä mukaa, kun hanke etenee ja saa vaikka Puolustusvoimien hyväksynnän tai tuulivoimakaavan. Keski- ja myöhäisen vaiheen hankkeissa toteutumistodennäköisyys on jo suuri”, Enersensen toimitusjohtaja Jussi Holopainen kertoo haastattelussa.

Enersensen alkuvuodesta 2022 hankkiman tuulivoiman hankekehitysyhtiön Enersense Windin kehittämistä hankkeista noin 400 megawatilla on lainvoimainen kaava, ja ne ovat edenneet rakennuslupaprosessiin. Kaavoitusvaiheessa on noin tuhat megawattia tuulivoimakapasiteettia ja rakenteilla noin 350.

Enersense Wind ja ranskalainen Valorem solmivat noin vuosi sitten sopimuksen tavoitteenaan kehittää Suomeen 1 500 megawatin verran tuulivoimahankkeita vuoteen 2025 mennessä. Toteutuessaan se tarkoittaisi noin 2,2 miljardin euron investointeja.

”Valorem on vienyt meidän kanssa aikaisemminkin hankkeita menestyksekkäästi maaliin. Se, mistä investointien rahoitus aikanaan tulee, ei välttämättä ole Enersense tai Valorem, mutta joku taho se on”, Holopainen sanoo.

Hankekehityksen lisäksi Enersense on rakentanut urakoitsijana Suomeen yli gigawatin verran tuulivoimakapasiteettia. Tavoitteena on myös 700 megawatin oma energiantuotanto vuoteen 2027 mennessä.

”Meidän tyyppisiä toimijoita ei ole muita. On energiayhtiöitä, jotka ostavat ja rakennuttavat puistoja, sitten on puhtaasti rakentajia, jollaisia mekin ennen olimme, ja sitten on hankekehitysyhtiöitä. Me olemme nyt käytännössä se koko putki, ja se tuo meille synergia- ja kustannusetua”, Holopainen toteaa artikkelissa.

Koko artikkeli on luettavissa maksumuurin takana täältä: Satakunnan Kansa: Enersensestä kasvoi tuulivoiman jättiläinen, jonka lonkerot yltävät kaikkialle – Hankkeissa puhutaan niin suurista rahoista, että niitä on vaikea edes ymmärtää

Jaa