Voimajohtoasentaja Satu Peltola: ”Tiivis ja hyvä työyhteisö ovat parasta”

Vaasalainen Satu Peltola on työskennellyt voimajohtoasentajana Enersensessä reilun vuoden. Alalle hän siirtyi kaksi ja puoli vuotta sitten.

”Sanoin kerran yhdelle tutulle vähän leikilläni, että ota minut töihin. Niin sitten tulin alalle ja olen viihtynyt todella hyvin”, Peltola sanoo.

Peltola, 39, työskenteli ennen voimajohtoasentajaksi alkamista pitkään ravintola-alalla. Myös muun muassa keittiöasennuksista on kertynyt työkokemusta. Voimajohtoasentajaksi hän on kouluttautunut työn kautta oppisopimuksella.

”Tämä on ala, jota varmasti tosi harva tulee edes ajatelleeksi, kun miettii tulevaisuuttaan. Uskon, että näin on myös miesten keskuudessa. Harva tuntee alaa ja sen hienoja työmahdollisuuksia. Jokainen työpäivä on uuden oppimisen paikka, mikä on yksi suuri tekijä työn mielekkyydessä.”

Voimajohtoasentaja on perinteisesti hyvin miehinen ammatti. Enersensessä Satu on voimajohtoasentajista ainoa nainen eikä hänellä ole tiedossa muita naiskollegoita muualtakaan. Moni onkin ihmetellyt Satun uravalintaa.

”Ihan yhtä hyvin tämä työ sopii naisille. Koneet tekevät kaikista raskaimman työn, mutta totta kai on hyvä, jos on vähän habaa”, Satu naurahtaa.

Parasta työssä ovat Satun mielestä vaihtelevat tehtävät raittiissa ulkoilmassa ja ehdottomasti työkaverit.

”Meillä on tosi tiivis ja hyvä työyhteisö. Aivan uskomattoman kivaa porukkaa. Työyhteisö on ottanut porukkaan kuin kenet tahansa muunkin uuden tulokkaan eikä ole tarvinnut eritellä sukupuolia. Kaikki on ollut tosi positiivista, vaikka en osannut kyllä odottaa mitään uudelle alalle tultuani.”

Voimajohtoasentajat tarkastavat voimajohtolinjoja usein maasta käsin, mutta korkeallakin pääsee. Satu laskee työskennelleensä korkeimmillaan 38-metrisessä pylväässä.

”Ei sitä ylhäällä ollessa ajattele olevansa korkealla. Sitä vaan keskittyy työhön. Mutta ei tämä tietysti korkean paikan kammoiselle sovi.”

 

Sanomalehti Ilkka-Pohjalainen haastatteli Satua uravalinnasta ja työn hienoista puolista. Juttu löytyy linkistä, mutta on ainakin alkuun vain tilaajille: Satu Peltola vaihtoi sähköalalle nelikymppisenä, ja hommat alkoivat saman tien: ”Kasattiin ja nostettiin 110 kilovoltin putkipylväitä” | Ilkka-Pohjalainen (ilkkapohjalainen.fi)

KUVA: Ilkka-Pohjalainen

Jaa