Enersense on valmis vihreään teräkseen

Teräs on yksi yhteiskunnan keskeisimmistä rakennusmateriaaleista. Samalla sen nykyiset tuotantomenetelmät vaarantavat ihmisten ja luonnon hyvinvoinnin kiihdyttämällä maapalloa lämmittävää ilmastonmuutosta. Teräs on myös Enersensellä energiainfrastruktuurin rakentajana yksi keskeisimmistä ostetuista materiaaleista ja Enersensen epäsuorista päästöistä. Enersensellä terästä hankitaan muun muassa voimajohtopylväiksi ja Mäntyluodon telakalla valmistettaviin erinäisiin teräsrakenteisiin.

”Teräs on meille tuulivoimaloiden ja muun energiainfran rakentajana yksi tärkeimmistä materiaaleista. Ostamme Enersensellä terästä tuhansia tonneja joka vuosi asiakasprojektejamme varten. Meille on tärkeää huolehtia siitä, että koko arvoketjumme tuottaa mahdollisimman vähän ilmastoa lämmittäviä päästöjä”, toteaa Enersensen viestintä- ja yhteiskuntasuhdejohtaja Tommi Manninen.

Koska suurin osa teräksen tuotannosta on edelleen riippuvaista ilmastoa kuormittavan fossiilisen kivihiilen polttamisesta, terästeollisuus kuuluu maailman suurimpien ilmastonmuutoksen kiihdyttäjien joukkoon. Teräksen tuotanto aiheuttaa noin 28 % kaikista teollisuuden päästöistä maailmassa ja 7–9 % kaikista ilmastoa lämmittävistä päästöistä maailmanlaajuisesti. Teräksen tuotannon siirtymisellä kohti vähäpäästöisempiä ratkaisuja onkin ehdottoman tärkeä rooli ilmastokriisin hillitsemisessä.

Ratkaisuja terästuotannon päästöjen vähentämiseksi on onneksi jo olemassa. Jotta teräksen tuotannon päästöt saataisiin minimoitua, teräsvalmistajien tulisi siirtyä käyttämään sähkötoimisia valokaariuuneja nykyisten kivihiiltä polttavien masuunien sijaan. Niiden tarvitsema sähkö tulisi tuottaa vähäpäästöisillä tavoilla, esimerkiksi tuuli- ja aurinkovoimalla. Päästöttömän uuniteknologian käyttöönoton lisäksi tuotannossa olisi myös kasvatettava teräs- ja rautaromun osuutta raaka-aineena sekä siirryttävä koksia vaativasta pelkistyksestä vihreään vetyyn pohjautuvaan prosessiin.

”Haluamme Enersensellä tasoittaa tietä ilmaston kannalta kestävämmälle teräksentuotannolle. Koska siirtymä vaatii muutoksia koko teräsalan ekosysteemissä, meidän kaltaistemme toimijoiden on avattava keskustelua. Siksi liitymme WWF Suomen Ready for Green Steel -kampanjaan ja ilmoitamme halustamme tukea muutosta”, Manninen kertoo.

WWF Suomen johtama Ready for Green Steel -kampanja kannustaa teräsalan yrityksiä vauhdittamaan positiivista muutosta. Yhdistämällä merkittäviä teräksen ostajia, rahoituslaitoksia ja sijoittajia, kampanja pyrkii osoittamaan, että yritykset ovat valmiita suosimaan vähäpäästöistä terästä ilmastoa lämmittävän hiilipohjaisen tuotannon sijaan.

”Siirtyminen puhtaampaan teräksentuotantoon on paitsi välttämättömyys ilmastokriisin hillitsemiseksi, myös mahdollisuus rakentaa kestävää menestystä yhteistyössä asiakkaidemme ja muiden kumppaniemme kanssa. Haluamme opettaa markkinaa ja tarjota asiakkaillemme eturintamassa mahdollisuuden hankkia vihreää terästä”, Manninen toteaa.

Lue lisää Ready for Green Steel -kampanjasta osoitteessa: https://wwf.fi/en/ready-for-green-steel/

Jaa