Enersensen voimajohtoasentaja Satu Peltola: ”Voimajohtoprojekti vaatii käsittämättömästi ammattitaitoa ja yhteistyötä”

Westenergyn ja Gerbyn sähköaseman välinen voimajohtoprojekti on lähellä päätöstään seitsemän vuoden jälkeen, kirjoittaa Vasabladet artikkelissaan 24.8. Vaasan Sähköverkko on suunnitellut 110 kilovoltin voimajohdon rakentamista vuodesta 2016 lähtien ja nyt projekti on loppuvaiheessa. Uusi voimajohto otetaan käyttöön vielä tämän vuoden aikana. Enersense toimii projektissa pääurakoitsijana.

Kevään ja kesän aikana voimajohtoa varten on tehty valmistelu- ja maastotöitä. Kymmenen kilometrin osuudelle pystytetään 38 uutta sähköpylvästä. Enersensen voimajohtoasentaja Satu Peltola on mukana rakentamassa uutta voimajohtoa. Purola-Gerby osuuden työt valmistuivat kesän aikana.

”Kesällä rakensimme yhteiskäyttöosuutta, jossa Purola-Gerby 110kV, sekä Westenergy-Gerby 110kV linjat vedettiin yhteiskäyttöpylväisiin. Katko kesti yhdeksän päivää, jonka aikana osa Purola-Gerbyn pylväistä purettiin ja linjaa siirrettiin linja-aukon toiseen sivuun tehden uudelle rakenteilla olevalle Westenergy-Gerby linjalle tilaa. Samalla nostettiin myös kymmenen uuden linjan pylvästä. Välille vedettiin uudet johtimet sekä siirrettyihin pylväisiin, että uuteen linjaan niihin osuuksiin missä työt on tehtävä siirtokeskeytyksen aikana. Tämän osuuden jälkeen ei aiheudu toista katkoa jo olemassa olevalle Purola-Gerby linjalle, kun rakennushanke syksyllä 2023 taas jatkuu”, Peltola kertoo.

Peltola kehuu projektin parissa työskentelevien ammattitaitoa ja yhteistyötä.

”Tällaista työtä ei tehtäisi ilman aivan käsittämätöntä ammattitaitoa, tietoa ja yhteistyötä eri tiimien välillä. Porukka teki töitä syksyisessä tunnelmassa: sateessa, mudassa ja melkoisessa louhikossa, välillä myös lämmöstä nauttien. Linja kulkee asutusalueen sekä teiden yli, joten huomioon otettavaa oli paljon”, hän kertoo.

Uuden voimajohdon avulla Vaasan Sähköverkko voi varmistaa toimitusvarmuuden alueella Replotista Kvevlaxiin, mikä tarkoittaa vähemmän sähkökatkoja.

”Uusi voimajohto tarjoaa rengassyöttömahdollisuuksia. Tämä tarkoittaa, että sähköasemaa voidaan syöttää useista paikoista, mikä puolestaan takaa asiakkaille vakaamman sähköverkon”, toteaa Vaasan Sähköverkon projektipäällikkö Daniel Yrjäs.

Vasabladetin artikkelin aiheesta voit lukea maksumuurin takaa täältä:  https://www.vasabladet.fi/Artikel/Visa/693617

 

 

Jaa