Pienvesivoimaloissa kesätöitä tekevä Virve Laatunen: ”Olen oppinut hurjasti asioita, joita ei koulussa opeteta”

Äänekoskella asuva Virve Laatunen, 31, on koulutukseltaan sähkö- ja automaatioasentaja. Hän valmistui Jyväskylän Gradiasta vuosi sitten vaihdettuaan alaa työskenneltyään kahdeksan vuotta laitoshuoltajana. Ajatus alanvaihdosta oli ollut mielessä jo pitkään, sillä Laatusen suvussa on paljon sähköasentajia.

Nyt Laatunen työskentelee Enersensellä vesivoiman kunnossapitotehtävissä kesätyöntekijänä huhtikuusta syyskuuhun. Työnkuvaan kuuluu monipuolisesti erilaisia mielenkiintoisia kunnossapito- ja huoltotehtäviä Keski-Suomen alueen pienvesivoimaloissa, joita kierretään kymmenkunta viikoittain.

”Tietyissä vesivoimaloissa meidän tehtäviimme kuuluu myös kalateiden huolto. Mielestäni on hienoa, että kalojen reitteihin on alettu kiinnittämään enemmän huomiota”, Virve kommentoi.

Kalakantojen säilyttämiseksi kaloille rakennetaan kulkureittejä vesivoimaloiden yhteyteen. Kalojen kulkua seurataan kameroilla, joiden huolto kuuluu Virven tiimin työtehtäviin kalojen kulkusiltojen rakenteiden huollon ja ylläpidon ohella.

Virven pieneen tiimiin kuuluu työpari sekä työnjohtaja, jotka perehdyttivät Virven tehtäviinsä. Kesätyöntekijänä hänelle on annettu myös paljon vastuuta ja välillä hän kiertääkin vesivoimaloita yksin työparin ollessa kesälomalla.

”Tuntuu hyvältä, että osaamiseeni luotetaan”, Virve kertoo iloisena.

Kesä kuluu Virven osalta töissä, mutta se ei häntä haittaa, sillä hän kertoo pitävänsä työtehtävistään ja tulevansa hyvin toimeen tiiminsä kanssa. Lisäksi yksittäisistä vapaapäivistä voi Virven mukaan joustavasti neuvotella, joten myös kesätyöntekijänä saa välillä lomailla.

”Meillä on tosi mukavaa yhdessä. Me nauretaan ja tehdään työt”, naurahtaa Virve. ”Jäisin tänne mielelläni kesän jälkeenkin, mikäli hommia löytyy.”

Virve kertoo pitävänsä työssään eniten siitä, että koko ajan oppii uutta. Isojen virtojen kanssa työskennellessä määrätietoisuus ja rauhallisuus on tärkeää ja joihinkin asioihin tulee perehtyä erityisen tarkasti.

”Vesivoima on minulle aivan uusi maailma ja olen oppinut hurjasti asioita, joita ei ole koulussa tai siviilielämässä oppinut”, Virve kertoo innostuneena.

Jaa