Sähkövarastointi kasvaa kovaa vauhtia – tulevaisuuden vetyvarastoissa kapasiteetti jopa tuhatkertainen

Lapin maakunnan lounaisosassa sijaitsevaan Iin Viinamäen tuulipuistoon rakennettiin puolitoista vuotta sitten sähkövarasto, joka valmistuessaan oli Pohjoismaiden suurin. Kuuden megawatin suuruinen jättiakku oli teholtaan kolminkertainen aiempiin vastaaviin verrattuna. Nyt suurimmat hankkeet Suomessa ja Pohjoismaissa ovat jo viisinkertaisia Iin tuulipuistoon verrattuna.

”Tuulipuistoja rakennetaan nyt paljon, kun energiajärjestelmää muutetaan hiilineutraaliksi.  Haaste tulee vastaan sähkön varastoinnissa, ja olemme halunneet lähteä mahdollisimman varhaisessa vaiheessa opiskelemaan käytännön kautta, mitä sähkön varastointi tarkoittaa nyt ja tulevaisuudessa. Elämme varastoinnin alkuvaihetta, jossa kapasiteetit ovat vielä varsin alhaisia. Niiden pitäisi olla piankin 10-50 kertaa suurempia”, toteaa Suomen suurimman tuulivoiman tuottajan Exilion Management Oy:n Investment Manager Pasi Valasjärvi.

Sähkövarastoilla on suuri merkitys kantaverkon vakauden mahdollistajana. Kun sähkön taajuus ja jännite heittelevät, sähkövarastoista saadaan tarvittavaa lisäkapasiteettia. Enersense toimii Exilionin yhteistyökumppanina Iin sähkövarastolla ja varmistaa, että kaikki on kunnossa ja toimii.

”Meillä on vankka kokemus Suomen ensimmäisistä akustoista ja niiden kunnossapidosta. Säätövoiman lisääminen matkalla kohti päästöttömiä energiaratkaisuja on avainasemassa, ja pidämme omalta osaltamme huolen, että tämä tavoite toteutuu”, sanoo Enersensen yksikön päällikkö Marko Kujanpää.

Sähkövarastoinnin nopean kehityksen lisäksi Exilion ja Enersense seuraavat vetyteknologian alkuaskeleita energiamurroksen vauhdittajana mielenkiinnolla.

”Kun sähkövarastoissa puhutaan megawattiluokissa, niin vetyvarastot ovat gigawattiluokassa eli tuhat kertaa isompia. Onhan siinä melkoinen potentiaaliero”, Valasjärvi miettii.

Jaa