Tästä tuulivoiman hankekehityksessä on kyse

Maatuulivoiman hankekehitysyhtiö Enersense Wind Oy:n Marko Sihvonen on ajanut ympäri Suomea yli miljoona kilometriä tuulivoiman takia. Sihvonen on tavannut vuosien varrella tuhansia maanomistajia, kuunnellut ja keskustellut ja saanut yhteisymmärryksen syntymään maanvuokraussopimuksesta, joka mahdollistaa tuulivoimapuiston rakentamisen.

Kauppalehti Optio seurasi Sihvosen työpäivää Tyrinselän tuulipuistossa Jokioisten, Ypäjän ja Humppilan risteyskohdassa. Puistossa on kahdeksan Näsinneulan korkuista tuulivoimalaa. Muun muassa alueen tien rakentamiseen ja ylläpitoon liittyvät kysymykset kiinnostavat maanomistajia. Usein uusi tie korvaa vanhan metsäautotien.

”Tiestä kysytään aina. Kuinka leveä tarvitaan, paljonko reitiltä joudutaan hakkaamaan metsää ja mitä tiellä tapahtuu, kun voimala puretaan”, Sihvonen toteaa Option haastattelussa.

Maanomistajat vakuuttavat lehden haastattelussa tyytyväisyyttään.

”Tiekunnan ainoa ehto oli, että tie pitää palauttaa 35 vuoden kuluttua yhtä hyvässä kunnossa. Mutta ei me sitä enää sellaisessa kunnossa huolita”, Hannu Mustonen kertoo artikkelissa.

Toisinaan maanomistajilla on kysymyksiä keskellä yötäkin.

”Ei se minua haittaa. Olen sanonut, että minulle voi soittaa koska vain”, Sihvonen sanoo lehdessä.

Lue lisää: Kauppalehti Optio 7/2023

Kuva: Kauppalehti

 

Jaa