Enersenselle puitesopimus Ruotsin kantaverkon kunnostusprojekteista Enersense International Oyj Lehdistötiedote 5.7.2022 klo 13.00 Päästöttömien energiaratkaisujen toteuttajan Enersense International Oyj:n International Operations -liiketoimintaan kuuluva latvialainen tytäryhtiö Empower SIA on allekirjoittanut Ruotsin kantaverkko-operaattorin Svenska kraftnätin kanssa puitesopimuksen koskien kunnostus- ja uudistustöitä kattaen lähes 30 prosenttia Ruotsin kantaverkosta kahdeksan vuoden aikavälillä. ”Sopimus on meille tärkeä useasta syystä. Allekirjoitettu sopimus muun muassa vahvistaa asemaamme Pohjoismaiden markkinassa ja tukee missiotamme päästöttömän yhteiskunnan luomisesta. Svenska kraftnät on meille tärkeä kumppani ja tämä sopimus auttaa vahvistamaan kumppanuuttamme. On merkki onnistumisestamme, kun yhteistyömme saa jatkoa meille ja Svenska kraftnätille strategisesti tärkeässä hankkeessa”, sanoo Enersense International Oyj:n International Operations -segmentin liiketoimintajohtaja Margus Veensalu.
Enersense on voittanut Fingridin tarjouskilpailun koskien Valkeuden sähköaseman johtojärjestelyitä Enersense International Oyj Lehdistötiedote 29.6.2022 klo 15.30 Päästöttömien energiaratkaisujen toteuttajan Enersense International Oyj:n Power-liiketoimintaan kuuluva tytäryhtiö Enersense PN Oy on voittanut Fingridin tarjouskilpailun koskien Valkeuden sähköaseman johtojärjestelyitä sekä ukkosjohdinvaihtoa Pirttikoski-Kokkosniva johdolla. Enersensen voittama urakka sijoittuu Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin maakuntiin. Rakentamistyöt alkavat vuodenvaihteessa 2023 ja hanke on tarkoitus luovuttaa tilaajalle vuoden 2023 syksyllä. ”Valkeuden johtojärjestelyhanke on Fingridille tärkeä, jotta saamme liitettyä Valkeuden uuden 400/110 kV sähköaseman kantaverkkoon ja täten mahdollistamme tuulivoimahankkeiden toteuttamisen alueella”, toteaa hankkeen projektipäällikkö Tommi Raussi Fingrid Oyj:ltä. ”On hienoa, että meidät valittiin urakan toteuttajaksi, hanke on hyvä jatkumo pitkäaikaiselle yhteistyöllemme Fingridin kanssa vaativien johdinjärjestelyiden toteutuksessa”, toteaa Powerin Transmission Networks -toimialan johtaja Joni Parkkinen Enersenseltä.
Enersensen Osuuskunta KPY:lle suunnatun osakeannin uudet osakkeet on rekisteröity kaupparekisteriin Enersense International Oyj Pörssitiedote 28.6.2022 klo 9.00 Enersense International Oyj tiedotti 20.6.2022 Enersensen hallituksen päättäneen 2,2 miljoonan euron suunnatusta osakeannista Osuuskunta KPY:lle. Yhteensä 297 297 uutta Enersensen osaketta on rekisteröity kaupparekisteriin tänään 28.6.2022. Uusien osakkeiden rekisteröinnin jälkeen Enersensen osakkeiden kokonaismäärä on 16 293 357 osaketta. Kaikilla osakkeilla on yhtäläiset oikeudet. Uudet osakkeet otetaan kaupankäynnin kohteeksi Nasdaq Helsinki Oy:n pörssilistalla arviolta 29.6.2022 alkaen. Suunnattua osakeantia on kuvattu Enersensen tiedotteessa 20.6.2022.
Enersenselle jatkosopimus Elektrilevin sähköverkkojen huollosta Virossa Enersense International Oyj Lehdistötiedote 23.6.2022 klo 13.15 Päästöttömien energiaratkaisujen toteuttajan Enersense International Oyj:n International Operations -liiketoimintaan kuuluva virolainen tytäryhtiö Enersense AS on allekirjoittanut Enefit Connectin kanssa jatkosopimuksen koskien Viron suurimman verkko-operaattorin Elektrilevin sähköverkkojen huoltoa. Kaksivuotiseen sopimukseen kuuluu sähkönjakeluverkkojen ylläpitoa ja vianetsintää Saaremaan ja Hiiumaan alueella, työt alkavat heinäkuussa 2022. Sopimuksen arvo on noin 6,4 miljoonaa euroa. ”Sopimus on meille tärkeä useasta syystä. Allekirjoitettu sopimus muun muassa vahvistaa asemaamme Baltian markkinassa ja tukee missiotamme päästöttömän yhteiskunnan luomisesta. Enefit on suurin asiakkaamme Virossa ja olemme tuottaneet heille palveluitamme samanlaisella sopimusperiaatteella jo yli kymmenen vuotta. On merkki onnistumisestamme, kun yhteistyömme saa jatkoa meille strategisesti tärkeässä hankkeessa”, kertoo Enersense International Oyj:n International Operations -liiketoimintajohtaja Margus Veensalu.
Enersense Offshorelle sopimus merituulivoiman kaapelikelojen valmistuksesta Norjaan Enersense International Oyj Lehdistötiedote 22.6.2022 klo 10.15 Merituulivoimaan erikoistunut Enersense Offshore Oy on solminut sopimuksen merituulivoimapalveluita myyvän ja vuokraavan norjalaisen Drammen Yardin kanssa neljän kaapelikarusellin valmistuksesta Norjaan. Karusellien kokonaispaino on noin 900 tonnia ja niitä käytetään esimerkiksi merituulivoimaloiden sähkökaapeleiden valmistuksessa ja asennuksessa vaativissa offshoreolosuhteissa. Karusellien loppuasiakas on Nexans, jolla on mittavat näytöt teknologiainnovaatioiden edelläkävijänä yhä suurempien kelluvien merituulivoimaloiden projekteissa kaukana merellä. ”Nyt solmittu kauppa avaa meille tietä Norjan markkinaan, joka kehittyy ja kasvaa kovaa vauhtia. Meillä on Enersense Offshoressa laaja palvelutarjonta ja osaaminen ja pystymme tarjoamaan monenlaisia merituulivoiman palveluita pienemmistä projekteista aina suuriin kelluviin ja kiinteisiin jalustaratkaisuihin”, toteaa Enersensen liiketoimintajohtaja Jaakko Leivo. Kaapelikelojen valmistus Porin Mäntyluodossa alkaa välittömästi ja toimitukset ajoittuvat touko-heinäkuulle 2023. ”Enersense Offshoren integraatio ja ylösajo vaikeiden vuosien jälkeen etenee suunnitellusti ja olemme saaneet myös muita sopimuksia vauhdittamaan tekemistämme esimerkiksi Valmetin ja Metso Outotecin kanssa. Tarjouslaskenta useisiin merituulivoima- ja muihin hankkeisiin on tällä hetkellä hyvinkin aktiivista”, Leivo kertoo.
Enersenselle aiempaa laajempi rahoituskokonaisuus Enersense International Oyj Pörssitiedote 20.6.2022 klo 13.15 Päästöttömien energiaratkaisujen toteuttaja Enersense International Oyj on saanut päätökseen neuvottelut toimintansa rahoituksesta. Yhtiön uusi aiempaa laajempi ja kustannuksiltaan edullisempi rahoituskokonaisuus koostuu pankkitakauslimiiteistä, rahoituslimiitistä, laskurahoituslimiitistä sekä jo nostetuista senior-lainoista. Rahoitusta käytetään toiminnan kehittämiseen sekä käyttöpääoman hallintaan. Enersensellä on käytössään 10,5 miljoonan euron senior-lainat, jotka erääntyvät vuonna 2026. Enersensellä on jatkossa myös tarvittaessa nostettavissa oleva 5 miljoonan euron sitova rahoituslimiitti, jonka avulla yhtiö pystyy vähentämään kausivaihtelusta johtuvien käyttöpääoman muutoksien vaikutusta liiketoimintaansa. Aiemmin Enersensellä oli käytössään 36,9 miljoonaa euroa takauslimiittejä. Yhtiö korvaa osan aiemmista takauslimiiteistä osana uutta rahoituskokonaisuutta, ja takauslimiittien yhteismäärä nousee 40 miljoonaan euroon. Uudet takauslimiitit mahdollistavat takauksien maantieteellisesti laajemman käytön. Enersense käyttää takauslimiittejään projektiliiketoimintansa toimitus- ja takuuajan vakuuksina. Enersensellä oli käytössään 38,7 miljoonan euron laskurahoituslimiitit. Yhtiö on sopinut 5,5 miljoonan euron uudesta laskurahoituslimiitistä, jolloin yhtiön käytettävissä olevat laskurahoituslimiitit nousevat yhteensä 44,2 miljoonaan euroon. ”Olemme erittäin tyytyväisiä, että olemme löytäneet uusia rahoituskumppaneita sekä syventäneet jo olemassa olevia kumppanuuksiamme. Nyt neuvoteltu uusi rahoitussopimus on kustannuksiltaan aiempaa sopimusta edullisempi, mikä on seurausta Enersensen liiketoiminnan positiivisesta kehityksestä ja vahvistuneesta taseesta. Rahoituskokonaisuus mahdollistaa meille tehokkaan käyttöpääoman hallinnan sekä tarjoaa entistä paremmat mahdollisuudet voittaa projekteja niin Suomessa kuin ulkomaillakin. Takaus- ja laskurahoituslimiittien suurempi määrä valmistaa meitä kasvuun, ja uusi rahoituslimiitti mahdollistaa kasvun rahoituksen nopeastikin”, toteaa Enersensen toimitusjohtaja Jussi Holopainen.
Enersense ostaa kriittiseen infrastruktuuriin ja energiapalveluihin erikoistuneen Voimatel Oy:n osakevaihdolla ja toteuttaa lisäksi suunnatun osakeannin Osuuskunta KPY:lle Enersense International Oyj Sisäpiiritieto 20.6.2022 klo 12.00 EI JULKISTETTAVAKSI TAI LEVITETTÄVÄKSI, SUORAAN TAI VÄLILLISESTI, KOKONAAN TAI OSITTAIN, YHDYSVALLOISSA, AUSTRALIASSA, ETELÄ-AFRIKASSA, HONGKONGISSA, JAPANISSA, KANADASSA, UUDESSA-SEELANNISSA, SINGAPORESSA TAI TÄLLAISIIN MAIHIN TAI MISSÄÄN MUUSSA MAASSA TAI MIHINKÄÄN MUUHUN VALTIOON, JOSSA JULKISTAMINEN TAI LEVITTÄMINEN OLISI KYSEISEN MAAN SOVELLETTAVIEN LAKIEN TAI SÄÄNNÖSTEN VASTAISTA. LISÄTIETOJA ON ESITETTY ALLA KOHDASSA ”TÄRKEÄ HUOMAUTUS”. Päästöttömien energiaratkaisujen toteuttaja Enersense International Oyj on allekirjoittanut sopimuksen (”Kauppakirja”), jonka mukaisesti se hankkii kriittiseen infrastruktuuriin ja energiapalveluihin erikoistuneen Voimatel Oy:n koko ulkona olevan osakekannan osakevaihdolla (”Osakekauppa”). Osakekaupassa Voimatelin nykyiselle omistajalle Osuuskunta KPY:lle maksettava kauppahinta (”Kauppahinta”) on 9,0 miljoonaa euroa. Kauppahinta maksetaan kokonaisuudessaan Enersensen uusilla, Osakekaupan täytäntöönpanon yhteydessä liikkeeseenlaskettavilla osakkeilla, jotka suunnataan Voimatel Oy:n omistajan Osuuskunta KPY:n merkittäväksi. Osakekaupan toteutuminen edellyttää Kilpailu- ja kuluttajaviraston hyväksyntää sekä tavanomaisten Osakekauppaa koskevien ehtojen toteutumista. Lisäksi Osuuskunta KPY teki noin 2,2 miljoonan euron lisäsijoituksen Enersenseen Kauppakirjan allekirjoituksen yhteydessä. Suomalaisen Voimatel Oy:n liiketoiminta pohjautuu kriittisen infrastruktuurin eli tieto-, jakelu- ja siirtoverkkopalveluiden suunnitteluun ja toteutukseen sekä energiapalveluihin kuten aurinkoenergian, sähköisen liikenteen, energian käytön optimoinnin ja energian varastoinnin palveluihin. Voimatelillä on kolme tytäryhtiötä: OptiWatti ja Datasilta Suomessa sekä Boftel Virossa. Uuden muodostuvan kokonaisuuden liikevaihto olisi noin 370 miljoonaa euroa ja konserni työllistäisi noin 3 000 henkilöä. Yrityskaupan toteutuessa Voimatelin Tietoverkot-liiketoiminta raportoidaan osana Enersensen Connectivity-segmenttiä ja Sähköverkot-liiketoiminta osana Power-segmenttiä. Connectivity-segmentti on mukana tietoverkkojen elinkaaren kaikissa vaiheissa ja yritysjärjestelyn jälkeen se vahvistaa asemaansa televerkoissa. Power-segmentti toteuttaa energiamurrosta keskeisessä roolissa laaja-alaisilla palveluilla sähkönsiirrossa ja –jakelussa sekä uusiutuvan energian hankkeissa. Jussi Holopainen, toimitusjohtaja, Enersense International Oyj: ”Enersensen kasvustrategian mukaisesti haemme kasvua sekä orgaanisesti että yritysostoin. Voimatelin hankinnan myötä saamme paljon lisää osaavaa henkilöstöä, mikä mahdollistaa konsernin kasvun ja kehittymisen jatkossakin. Yrityskaupan seurauksena saavutamme synergiaetuja Enersensen ja Voimatelin liiketoimintojen samankaltaisuuden vuoksi. Kun yhdistämme osaamisemme, pystymme toimimaan tehokkaammin, parantamaan kannattavuuttamme ja vastaamaan kilpailuun. Enersense on jatkossa entistä kyvykkäämpi edistämään tieto- ja energiaverkkoratkaisuja sekä voimakkaasti kasvavia energiapalveluita kuten esimerkiksi aurinkoenergian ja sähköisen liikenteen palveluita.” Juha Silvola, liiketoimintajohtaja, Enersense International Oyj: ”Voimatelin hankinta täydentää sekä entisestään laajentaa Enersensen monipuolista palveluvalikoimaa päästöttömien energiaratkaisujen toteuttajana. Toimivat tieto- ja energiaverkot ovat yhteiskunnan kannalta avainasemassa, ja yritysjärjestely vahvistaa Enersensen asemaa kriittisen verkkoinfran keskeisenä rakentajana ja ylläpitäjänä. Kriittisen tietoliikenne- ja verkkoinfrastruktuurin luominen, kehittäminen ja ylläpitäminen on koko Suomen toimivuuden ja huoltovarmuuden kannalta avainasemassa nyt ja tulevaisuudessa. Lisäksi yritysjärjestelyn myötä myös älykkäät verkkoratkaisut ja energiankäytön optimointi saavat Enersensessä tuntuvaa lisäpanostusta.” Voimatel lyhyesti: Voimatel konsernin liikevaihto vuonna 2021 oli 133,1 miljoonaa euroa (140,8 miljoonaa euroa vuonna 2020). Konsernin käyttökate vuonna 2021 oli 4,0 miljoonaa euroa (6,3 miljoonaa euroa vuonna 2020) ja tase vuonna 2021 oli 50,7 miljoonaa euroa (62,7 miljoonaa euroa vuonna 2020). Voimatelin tilinpäätös noudattaa suomalaista kirjanpitokäytäntöä (FAS). Konsernin palveluksessa työskentelee noin 1 000 työntekijää. Osakekauppa lyhyesti: Osakekaupan toteutuessa Enersense maksaa Voimatelin nykyiselle omistajalle Osuuskunta KPY:lle kauppahintana Voimatelin osakekannasta 9,0 miljoonaa euroa. Kauppahinta maksetaan kokonaisuudessaan Enersensen uusilla, Osakekaupan täytäntöönpanon yhteydessä liikkeeseenlaskettavilla osakkeilla, jotka suunnataan Voimatel Oy:n omistajan Osuuskunta KPY:n merkittäväksi. Voimatelin nettovelat vuoden 2021 suomalaisen kirjanpitokäytännön (FAS) mukaisessa tilinpäätöksessä olivat 1,1 miljoonaa euroa. Kauppakirjan ehtojen perusteella Enersense tulee saamaan Voimatelin kumulatiivisen rahavirran 1.1.2022 alkaen aina Osakekaupan täytäntöönpanoon saakka (ns. locked box -mekanismi). Kauppahinnan maksuksi annettavien Enersensen uusien osakkeiden merkintähinnaksi on Kauppakirjassa sovittu 7,4 euroa osakkeelta, joka vastaa Enersensen osakkeen kaupankäyntimäärillä painotettua keskikurssia Nasdaq Helsinki Oy:n pörssilistalla [20] kaupankäyntipäivän ajalta ennen Kauppakirjan allekirjoituspäivää lisättynä noin kolmen prosentin preemiolla. Osakekaupassa Enersensen uusia osakkeita luovutetaan enintään 1 216 216 kappaletta Kauppahinnan maksuksi. Suunnattu osakeanti Osuuskunta KPY:lle: Lisäksi Kauppakirjan allekirjoituksen yhteydessä järjestetyssä suunnatussa osakeannissa Enersensen hallitus päätti laskea liikkeelle varsinaisen yhtiökokouksen 4.4.2022 antaman valtuutuksen nojalla yhteensä enintään 297 297 uutta osaketta osakkeenomistajien etuoikeudesta poiketen Osuuskunta KPY:n merkittäväksi. Suunnatussa osakeannissa annettavien Enersensen uusien osakkeiden merkintähinta on 7,4 euroa osakkeelta, joka vastaa Enersensen osakkeen kaupankäyntimäärillä painotettua keskikurssia Nasdaq Helsinki Oy:n pörssilistalla [20] kaupankäyntipäivän ajalta ennen osakeannin päätöspäivää lisättynä noin kolmen prosentin preemiolla. Osakkeiden yhteenlaskettu merkintähinta kirjataan kokonaisuudessaan Enersensen sijoitetun vapaan pääoman rahastoon, eikä Enersensen osakepääomaan tule muutoksia. Suunnatussa osakeannissa merkittyjen uusien osakkeiden tultua rekisteröidyksi kaupparekisteriin, tulee Enersensen osakkeiden kokonaismäärä olemaan 16 293 357. Suunnatussa osakeannissa merkittäväksi suunnattujen uusien osakkeiden määrä vastaa noin 1,8 prosenttia Enersensen osakekannasta uusien osakkeiden rekisteröinnin jälkeen. Osakkeet oikeuttavat Enersensen mahdollisesti jakamaan täyteen osinkoon ja muuhun varojenjakoon sekä tuottavat muut osakkeenomistajan oikeudet yhtiössä siitä lähtien, kun osakkeet on merkitty kaupparekisteriin ja yhtiön osakasluetteloon. Enersense tulee hakemaan uusien osakkeiden ottamista julkisen kaupankäynnin kohteeksi Nasdaq Helsinki Oy:n pörssilistalla saman lajisina Enersensen nykyisten osakkeiden kanssa sen jälkeen, kun ne on rekisteröity kaupparekisteriin. Muuta: Osakekaupan toteutuminen edellyttää Kilpailu- ja kuluttajaviraston hyväksyntää sekä tavanomaisten Osakekauppaa koskevien ehtojen toteutumista. Mikäli Kilpailu- ja kuluttajavirasto antaa päätöksensä yrityskauppailmoituksen ensimmäisen käsittelyvaiheen jälkeen, Enersense arvioi sen ajoittuvan vuoden 2022 viimeiselle neljännekselle. Mikäli Kilpailu- ja kuluttajavirasto päättää siirtää yrityskauppailmoituksen jatkokäsittelyyn (ns. toisen vaiheen käsittely), yhtiö arvioi Kilpailu- ja kuluttajaviraston yrityskauppaa koskevan päätöksen antamisen ajoittuvan vuoden 2023 ensimmäiselle neljännekselle. Toteutuessaan kaupalla on taloudellinen vaikutus Enersenseen. Enersense pitää tässä vaiheessa vuoden 2022 ohjeistuksen ennallaan, kunnes kaupan toteutumisaikataulu varmistuu. Tärkeä huomautus Tätä tiedotetta ei tule pitää tarjouksena myydä arvopapereita Yhdysvalloissa. Arvopapereita ei saa myydä Yhdysvalloissa, ellei niitä ole rekisteröity Yhdysvaltain arvopaperimarkkinoita valvovassa viranomaisessa (Securities and Exchange Commission) tai Yhdysvaltain vuoden 1933 arvopaperilain, muutoksineen, rekisteröinnistä säädetyn poikkeuksen mukaisesti. Yhtiön aikomuksena ei ole rekisteröidä Yhdysvalloissa mitään osaa osakeannista eikä tarjota arvopapereita yleisölle Yhdysvalloissa. Tämän tiedotteen levittäminen voi olla lailla rajoitettua, ja henkilöiden, jotka saavat haltuunsa tässä tiedotteessa mainittuja asiakirjoja tai muita tietoja on hankittava tiedot näistä rajoituksista ja noudatettava niitä. Tämän tiedotteen sisältämiä tietoja ei ole tarkoitettu julkistettavaksi tai levitettäväksi, kokonaan tai osittain, suoraan tai välillisesti, Yhdysvalloissa, Australiassa, Kanadassa, Hongkongissa, Japanissa, Uudessa-Seelannissa, Singaporessa, Etelä-Afrikassa tai näihin maihin tai millään muulla sellaisella alueella tai sellaiselle alueelle, jossa niiden julkistaminen tai levittäminen rikkoisi soveltuvia lakeja tai sääntöjä tai edellyttäisi lisädokumenttien laatimista tai rekisteröintiä tai muita toimenpiteitä Suomen lainsäädännön mukaisten vaatimusten lisäksi. Näiden rajoitusten noudattamatta jättäminen voi johtaa näiden maiden arvopaperilakien rikkomiseen. Tätä tiedotetta ei ole suunnattu eikä tarkoitettu levitettäväksi kenellekään henkilölle tai millekään taholle tai käytettäväksi kenenkään henkilön tai minkään tahon toimesta, jolla on kansalaisuus tai joka asuu tai oleskelee missä tahansa paikassa, osavaltiossa, maassa tai muulla alueella, jossa tällainen levittäminen, julkistaminen, saatavilla olo tai käyttäminen olisi lakien tai määräysten vastaista tai mikäli kyseisellä alueella vaaditaan rekisteröintejä tai lupia. Tämä tiedote ei ole Esiteasetuksessa tarkoitettu esite eikä sellaisenaan tai osaksi muodosta eikä sitä tule pitää tarjouksena myydä tai tarjouspyyntönä ostaa, hankkia tai merkitä mitään arvopapereita tai kehotuksena sijoitustoimintaan ryhtymiseen mihinkään arvopaperiin liittyen. Mitään sopimusta, sitoumusta tai sijoituspäätöstä ei tule tehdä perustuen tämän tiedotteen osaan tai tietoon sen levittämisestä eikä näihin tule luottaa minkään sopimuksen, sitoumuksen tai sijoituspäätöksen yhteydessä. Tämän tiedotteen sisältämiä tietoja ei ole riippumattomasti vahvistettu, eikä niiden väitetä olevan kokonaisia tai täydellisiä, minkä lisäksi ne saattavat muuttua. Mitään nimenomaisia tai hiljaisia vakuutuksia tai sitoumuksia ei ole annettu koskien tässä tiedotteessa annettujen tietojen tai näkemysten oikeudenmukaisuutta, virheettömyyttä, täydellisyyttä tai oikeellisuutta eikä näihin tulisi luottaa. Yhtiö tai mikään sen lähipiiriin kuuluvista tahoista, neuvonantajista tai edustajista tai mikään muu taho ei ole vastuussa mistään (tuottamuksellisesti tai muutoin aiheutuneesta) vahingosta, joka aiheutuu tämän tiedotteen käytöstä tai sen sisällöstä tai muutoin tämän tiedotteen yhteydessä. Jokaisen on luotettava omaan selvitykseensä ja analyysiinsä Yhtiöstä, sen arvopapereista ja sulautumisesta, mukaan lukien näihin liittyvät hyödyt ja riskit. Tämä tiedote sisältää tulevaisuutta koskevia lausumia, jotka perustuvat tämänhetkisiin suunnitelmiin, arvioihin, ennusteisiin ja odotuksiin, eivätkä ne ole takeita tulevasta tuloksesta. Ne perustuvat tiettyihin tällä hetkellä perusteltavissa oleviin odotuksiin ja oletuksiin, jotka saattavat osoittautua virheellisiksi. Sijoittajien ei pitäisi luottaa näihin tulevaisuutta koskeviin lausumiin. Lukuisat tekijät saattavat aiheuttaa sen, että yhtiön todellinen liiketoiminnan tulos tai taloudellinen asema eroaa olennaisesti tulevaisuutta koskevissa lausumissa nimenomaisesti ilmaistusta tai niistä pääteltävissä olevasta liiketoiminnan tuloksesta tai taloudellisesta asemasta. Yhtiö tai mikään sen lähipiiriin kuuluvista tahoista, neuvonantajista tai edustajista tai mikään muu taho ei ole velvollinen tarkastamaan, vahvistamaan tai julkaisemaan mitään muutoksia mihinkään tulevaisuutta koskeviin lausumiin, jotta niissä otettaisiin huomioon tämän tiedotteen päivämäärän jälkeiset tapahtumat tai olosuhteet. Lisäksi ei voi olla varmuutta siitä, että järjestely toteutuu tässä tiedotteessa kuvatulla tavalla ja aikataulussa tai lainkaan.
Enersense on voittanut Elenian Alajärvi-Perho 110 kV:n voimajohdon rakentamisurakan tarjouskilpailun Enersense International Oyj Lehdistötiedote, 17.6.2022 klo 15.35 Päästöttömien energiaratkaisujen toteuttajan Enersense International Oyj:n Power-liiketoimintaan kuuluva tytäryhtiö Enersense PN Oy on voittanut Elenian kilpailutuksessa uuden sähkönsiirtoyhteyden rakentamisen urakan. Enersensen voittama 110kV:n voimajohdon rakentamisurakka sijoittuu Pohjanmaalla Alajärven ja Perhon alueelle. Uusi rakennettava voimajohto on pituudeltaan noin 24 kilometriä ja se mahdollistaa alueella tarvittavan tuulivoiman verkkoon liitynnän. Rakentamistyöt alkavat syksyllä 2022 ja hanke on tarkoitus luovuttaa tilaajalle vuoden 2023 lopulla. ”Olemme erittäin tyytyväisiä siitä, että meidät valittiin urakan toteuttajaksi. Hanke vahvistaa asemaamme suurjännitteisen sähköverkon rakentamisessa, mahdollistaen samalla päästöttömän tuotannon verkkoliitynnän”, toteaa Powerin Transmission Networks -toimialan johtaja Joni Parkkinen Enersenseltä. ”Vihreä siirtymä on lisännyt Suomessa ripeästi tuulivoimarakentamista ja tämä kasvu jatkuu. Jotta päästöttömästä sähköntuotannosta saadaan täysi hyöty irti, tarvitaan tehokkaita sähköverkon rakentamisratkaisuja. Kumppanuutemme Enersensen kanssa tämän tärkeän voimajohdon rakentamisessa vie suunnitellusti eteenpäin Elenian tavoitteita edistää yhteiskunnan fossiilivapaata sähköistymistä”, toteaa projektipäällikkö Antti Kivirinta Eleniasta. Toimiakseen energiajärjestelmä tarvitsee älykkään sähköverkon, jonka kehittämisessä tuuli- ja aurinkovoiman kasvu vaatii tehokkaita teknologiaratkaisuja. Elenian sähköverkkoon on tähän mennessä liitetty jo noin viidennes Suomen koko tuulivoiman tuotannosta. Lyhyesti Eleniasta: Elenia on Suomen toiseksi suurin sähköverkkoyhtiö, joka palvelee 432 000 asiakasta Kanta- ja Päijät-Hämeessä, Pirkanmaalla, Keski-Suomessa sekä Etelä- ja Pohjois-Pohjanmaalla. Palvelut tuotamme yhteistyössä kumppaniyhtiöittemme kanssa. Huolehdimme sähköverkon toimivuudesta, rakennamme sähköverkkoa ja -liittymiä, mittaamme asiakkaittemme sähkönkulutuksen ja toimitamme energiatiedot sähkönmyyjille. Uudistamme ikääntyvää sähköverkkoa säävarmaksi ja kehitämme älykkään sähköverkon ratkaisuja. Palveluliiketoimintamme tarjoaa energiayhtiöille asiakaspalvelua ja sähkömarkkinoihin liittyviä monipuolisia palveluita, vastaa Elenian hankinnasta ja rakennuttamisesta sekä rakentaa valokuituverkkoa ja -liittymiä. Asiakasyritystemme kautta palvelemme yli miljoonaa energia-alan asiakasta Suomessa. Rakennamme myös valokuituverkkoa asiakkaiden ja kehittyvän yhteiskunnan tarpeisiin.
Enersense International Oyj: Arvopaperimarkkinalain 9 luvun 10 §:n mukainen liputusilmoitus Enersense International Oyj Pörssitiedote 17.6.2022 klo 13.20 Enersense International Oyj on vastaanottanut arvopaperimarkkinalain 9 luvun 5 §:n mukaisen ilmoituksen Virala Oy Ab:lta. Ilmoituksen mukaan Virala Oy Ab:n konserniin kuuluvan Nidoco Ab:n osakeomistus Enersense International Oyj:n osakkeiden kokonaismäärästä ja äänimäärästä on noussut 25,01 prosenttiin 16.6.2022. Ilmoituksen mukaan tällä yhtiöllä on yhteensä 4 000 000 Enersense International Oyj:n osaketta, mikä vastaa 25,01 prosenttia kaikista Enersense International Oyj:n osakkeista ja äänistä. Liputusvelvollisen osuus ilmoituksen mukaan: % osakkeista ja äänistä % osakkeista ja äänistä rahoitusvälineiden kautta Yhteenlaskettu %-osuus Kohdeyhtiön osakkeiden ja äänten kokonaismäärä Osuus liputusrajan saavuttamisen tai rikkoutumisen jälkeen 25,01 – 25,01 15 996 060 Edellisessä liputusilmoituksessa ilmoitettu osuus (jos liputettu) 23,88 – 23,88 – Tiedot omistus- ja ääniosuudesta liputusrajan saavuttamisen tai rikkoutumisen jälkeen: A: Osakkeet ja äänet Osakesarja/osakelajiISIN-koodi (jos mahdollista) Osakkeiden ja äänten lukumäärä Osakkeiden ja äänten %-osuus Suora(AML 9:5) Välillinen(AML 9:6 ja 9:7) Suora(AML 9:5) Välillinen(AML 9:6 ja 9:7) FI4000301585 Click here to enter text. 4 000 000 25,01 A YHTEENSÄ 4 000 000 25,01 Tietoja liputusvelvollisesta ja koko määräysvaltaketjusta, jonka kautta osakkeita, äänioikeuksia tai rahoitusvälineitä hallitaan: Nimi %-osuus osakkeista ja äänistä %-osuus osakkeista ja äänistä rahoitusvälineiden kautta Osakkeet, äänet ja rahoitusvälineet yhteensä Virala Oy Ab Atine Group Oy Nidoco Ab 25,01 4 000 000
Enersense on voittanut Fingridin tarjouskilpailun koskien Aurora Linen 400kV voimajohdon rakentamisurakkaa Enersense International Oyj Lehdistötiedote 17.5.2022 klo 10.15 Päästöttömien energiaratkaisujen toteuttajan Enersense International Oyj:n Power-liiketoimintaan kuuluva tytäryhtiö Enersense PN Oy on voittanut Fingridin julkisen hankinnan kilpailutuksessa Suomen ja Pohjois-Ruotsin välisen uuden sähkönsiirtoyhteyden, Aurora Linen, Pyhänselkä-Herva osuutta koskevan urakan. Urakkasopimuksen arvo on noin 16 miljoonaa euroa. Enersensen voittama 400kV voimajohdon rakentamisurakka sijoittuu Muhokselta Pyhänselän sähköasemalta Ii:hin ja on pituudeltaan noin 80 kilometriä. Rakentamistyöt alkavat syksyllä 2022 ja hanke on tarkoitus luovuttaa tilaajalle vuoden 2024 lopulla. ”Aurora Line lisää Ruotsin ja Suomen välistä siirtokapasiteettia noin 900 megawattia ja tukee osaltaan Euroopan unionin ilmastotavoitteita sekä parantaa sähköjärjestelmän käyttövarmuutta. Hanke on saanut 127 miljoonaa euroa tukea EU:n Verkkojen Eurooppa -ohjelmasta. Luotamme Enersensen toimituskykyyn tässä vuosikymmenen tärkeimmässä hankekokonaisuudessa”, toteaa johtaja Timo Kiiveri Fingridistä. ”Olemme erittäin tyytyväisiä siitä, että meidät valittiin tämän urakan toteuttajaksi. Tämä on hyvä jatkumo pitkäaikaiselle yhteistyöllemme Fingridin kanssa vaativien kantaverkkohankkeiden toteutuksessa”, toteaa Powerin Transmission Networks -toimialan johtaja Joni Parkkinen Enersenseltä. Päätös on lainvoimainen hankintalain mukaisen valitusajan päätyttyä.
Enersensen tytäryhtiö Megatuuli ja Valorem yhteistyösopimukseen 1 500 MW:n tuulivoimahankekehityksestä Suomessa Enersense International Oyj Lehdistötiedote 13.5.2022 klo 9.00 Päästöttömien energiaratkaisujen toteuttajan Enersense International Oyj:n tytäryhtiö, maatuulivoiman hankekehittäjä Megatuuli Oy ja ranskalainen vihreän energian yhtiö Valorem ovat allekirjoittaneet yhteistyösopimuksen, jonka tavoitteena on kehittää tuulivoimahankkeita Suomeen 1 500 MW:n verran vuoteen 2025 mennessä. Tavoitteen saavuttaminen tarkoittaisi yli 1,5 miljardin euron uusia investointeja Suomeen. Yhteistyösopimus on kolmivuotinen, ja se kattaa uusien tuulivoimahankkeiden kehittämisen lisäksi jo käynnissä olevat yhteiset tuulivoimahankkeet. Aikaisemmin yhtiöt ovat tehneet yhteistyötä mm. Teuvan/Kurikan Saunamaan, Kauhajoen Suolakankaan sekä Kurikan Kalistannevan ja Matkussaaren tuulivoimapuistojen osalta. Kaikki nämä tuulivoimapuistot, investointimäärältään lähes 500 miljoonan euron hankkeet on jo rakennettu tai ovat parhaillaan rakenteilla. Jo toteutetuilla ja uusilla hankkeilla on suuri merkitys Suomelle vihreän siirtymän edistämisessä ja sähkön omavaraisuuden nostamisessa nykyisestä tasosta. Toteutuessaan hankkeet tulevat arviolta tuottamaan noin 6 % koko Suomen sähköntarpeesta. ”Kotimainen ja kansainvälinen kiinnostus tuulivoimainvestointeja kohtaan Suomessa on kasvanut voimakkaasti viime vuosina ja viime kuukausina kiinnostunut on vain lisääntynyt”, toteaa Enersensen tuulivoimakehityksen toimialajohtaja Lauri Lammivaara. Megatuuli lyhyesti Enersense osti 1.2.2022 suomalaisen vuonna 2010 perustetun maatuulivoimahankkeiden kehitysyhtiön Megatuuli Oy:n, jonka toiminta painottuu tuulivoimaprojektien alkuvaiheen kehitystyöhön. Megatuulella on parhaillaan käynnissä tai esiselvitysvaiheessa olevia hankkeita yhteistyökumppaneidensa kanssa yhteensä noin 3 000 MW eri puolilla Suomea. Megatuulen yhteistyökumppaniensa kanssa kehittämiä ja rakennettuja tai rakenteilla olevia tuulivoimahankkeita on seitsemän, ja ne koostuvat 41 tuulivoimalasta. Näiden hankkeiden investointiarvo on noin 250 miljoonaa euroa. Ensimmäinen rakentamisvaiheeseen edennyt hanke, Tyrinselkä, on tuottanut tuulisähköä vuodesta 2016 ja se oli valmistumisvuoden jälkeen parhaimman ns. kapasiteettifaktorin omaava tuulivoimapuisto.
Enersense päivittää pitkän aikavälin taloudelliset tavoitteensa Enersense International Oyj Pörssitiedote 3.5.2022 klo 9.30 Päästöttömien energiaratkaisujen toteuttajan Enersense International Oyj:n hallitus on päättänyt päivittää yhtiön pitkän aikavälin taloudelliset tavoitteet. Uudet taloudelliset tavoitteet vastaavat paremmin yhtiön liiketoimintamallia sen toteuttamien yritysjärjestelyiden jälkeen sekä kuvaavat täsmällisemmin Enersensen näkemystä yhtiön pitkän aikavälin kasvustrategiasta. Enersense hankki 4.10.2021 merituulivoiman tuotteisiin keskittyvän Enersense Offshoren ja 1.2.2022 maatuulivoimahankkeiden kehitysyhtiön Megatuulen sekä toteutti 14.2.2022 sijoituksen Suomen ensimmäiseen vihreän vedyn tuotantoyhtiöön P2X Solutionsiin. Yritysjärjestelyiden myötä Enersense laajenee arvoketjussa projektien suunnittelijasta, toteuttajasta, kunnossapitäjästä ja huoltajasta myös keskeiseksi päästöttömän energian tuottajaksi, omistajaksi ja hankekehittäjäksi. Tämän seurauksena yhtiön kannattavuus paranee, liiketoiminnan luonne muuttuu tasaisemmaksi ja projektiriskit pienenevät. Päivitetyt pitkän aikavälin taloudelliset tavoitteet ovat: 500 miljoonan euron liikevaihto ja 100 miljoonan euron kannattavuus (EBITDA) vuonna 2027 vähäpäästöisten ja päästöttömien energiahankkeiden osuus liikevaihdosta 75–80 prosenttia vuonna 2027 Pitkän aikavälin liikevaihtotavoitteet perustuvat nykyisen rakentamisliiketoiminnan ja maatuulivoiman jo olemassa olevaan hankekehitysportfolioon sekä merituulivoiman kasvuun (yhteensä 400 miljoonaa euroa). Lisäksi Enersense panostaa merkittävästi uusiutuvan energian tuottamiseen (100 miljoonaa euroa), mikä vaatii yhtiöltä huomattavia pääomapanostuksia. Seuraavien vuosien aikana Enersense etsii aktiivisesti erilaisia oman pääoman ehtoisia rahoitusjärjestelyjä energiantuotannon mahdollistamiseksi. Pääomapanostusten arvioidaan olevan noin 300 miljoonaa euroa. ”Aiemmin tiedotettujen yritysjärjestelyiden myötä päivitämme taloudellisia tavoitteitamme siten, että ne vastaavat paremmin tulevaa Enersenseä. Taloudelliset tavoitteet heijastavat yhtiön pitkän aikavälin liiketoiminnan luonnetta, joka muuttuu nykyisestä hanke- ja rakentamisliiketoiminnasta myös energiantuottamiseen”, toteaa Enersensen toimitusjohtaja Jussi Holopainen. Enersensen tähän saakka voimassa olleet taloudelliset tavoitteet olivat orgaanisesti 300 miljoonan euron liikevaihdon saavuttaminen sekä 10 prosentin kannattavuus (EBITDA) vuoteen 2025 mennessä. Yhtiön tavoitteena on ollut myös nostaa vähäpäästöisten ja päästöttömien energiahankkeiden osuus liikevaihdosta 50 prosentista 75 prosenttiin vuoteen 2025 mennessä. Pääomamarkkinapäivä 3.5. Tervetuloa kuulemaan lisää aiheesta osakkeenomistajille, sijoittajille, analyytikoille sekä pankkien ja median edustajille suunnattuun pääomamarkkinapäivään 3.5.2022 klo 13–16. Tilaisuutta voi seurata suorana webcast-lähetyksenä: https://enersense.videosync.fi/2022-cmd. Tilaisuuteen Helsingin keskustassa, Sanomatalon Studio Elielissä voidaan tämän hetken arvion mukaan ottaa paikalle max. 40 henkilöä. Analyytikoille, institutionaalisille sijoittajille ja median edustajille tarkoitetut paikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä. Ilmoittautumiset pyydetään lähettämään: tommi.manninen@enersense.com.
Enersense selvittää oman aurinkovoimalan rakentamista Porin Mäntyluotoon Enersense International Oyj Lehdistötiedote 2.5.2022 klo 12.20 Päästöttömien energiaratkaisujen toteuttaja Enersense International Oyj suunnittelee rakentavansa 20 megawatin aurinkovoimalan Porin Mäntyluotoon. Selvitys hankkeesta on parhaillaan käynnissä, ja investointipäätös tehdään myöhemmin. Investoinnin suuruusluokka on 10-12 miljoonaa euroa. Aurinkovoimala tulisi samalle tontille, jossa toimii jo merituulivoimaan erikoistunut Enersense Offshore Oy. ”Kyseessä on yksi Suomen suurimmista aurinkoenergiahankkeista tähän mennessä. Mäntyluodon hankkeessa hienoa on myös se, että pystyisimme jatkossa tuottamaan itse päästötöntä energiaa Enersense Offshoren tarpeisiin”, toteaa toimitusjohtaja Jussi Holopainen. Enersense Offshore Oy vuokraa Porin kaupungin kokonaan omistamalta Suisto Kiinteistöt Oy:ltä telakka-aluetta Mäntyluodossa, jonka koko on yhteensä 110 hehtaaria pitäen sisällään maa- ja merialueet. Aurinkovoimalan lasketaan tarvitsevan noin 28 hehtaarin maa-alan. ”Enersense näkee aurinkovoiman kasvumahdollisuudet hyvinä ja olemme organisoineet omaa toimintaamme perustamalla aurinkovoimayksikön pystyäksemme vastaamaan kasvavaan kysyntään parhaalla mahdollisella tavalla. Aurinkovoima tukee Enersensen laajaa päästöttömän energian palvelutarjoamaa oivallisesti”, sanoo Power-divisioonan liiketoimintajohtaja Juha Silvola. Pääomamarkkinapäivä 3.5.2022 Osakkeenomistajille, sijoittajille, analyytikoille sekä pankkien ja median edustajille suunnattu pääomamarkkinapäivä järjestetään 3.5.2022 klo 13–16. Tilaisuutta voi seurata suorana webcast-lähetyksenä: https://enersense.videosync.fi/2022-cmd. Tilaisuuteen Helsingin keskustassa, Sanomatalon Studio Elielissä voidaan tämän hetken arvion mukaan ottaa paikalle max. 40 henkilöä. Analyytikoille, institutionaalisille sijoittajille ja median edustajille tarkoitetut paikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä. Ilmoittautumiset pyydetään lähettämään: tommi.manninen@enersense.com.
Korjaus Enersensen 29.4.2022 julkaisemaan pörssitiedotteeseen Enersense International Oyj Pörssitiedote 29.4.2022 klo 18.50 Enersensen 29.4.2022 julkaiseman pörssitiedotteen tunnuslukutaulukon viimeisen sarakkeen otsikko oli virheellinen. Otsikossa luki 1–3/2021, kun oikea teksti on 1–12/2021. Korjattu taulukko on seuraava: Tunnuslukuja 1–3/2022 1–3/2021 1–12/2021 Liikevaihto (1000 EUR) 53 787 53 308 239 110 Käyttökate (1000 EUR) 5 410 1 682 16 639 Käyttökate % 10,1 3,2 7,0 Oikaistu käyttökate (1000 EUR) 5 479 2 565 19 231 Oikaistu käyttökate % 10,2 4,8 8,0 Liikevoitto (1000 EUR) 3 227 -619 6 834 Liikevoitto % 6,0 -1,2 2,9 Kauden tulos (1000 EUR) 1 129 -1 331 3 973 Omavaraisuusaste % 42,3 24,0 35,6 Nettovelkaantumisaste % 22,1 16,2 3,6 Oman pääoman tuotto % 2,5 7,0 8,3 Osakekohtainen tulos EUR 0,10 -0,12 0,35 Alla korjattu pörssitiedote kokonaisuudessaan: Enersense International Oyj:n tammi-maaliskuun 2022 liiketoimintakatsaus: Tulos parani merkittävästi – vihreän energian yritysjärjestelyt onnistuivat Tämä tiedote on tiivistelmä Enersensen tammi-maaliskuun 2022 liiketoimintakatsauksesta. Raportti on kokonaisuudessaan tämän pörssitiedotteen liitteenä pdf-tiedostona ja myös saatavilla Enersensen verkkosivuilla osoitteessa www.enersense.fi/sijoittajalle. Tammi-maaliskuu 2022 • Liikevaihto 53,8 (53,3) miljoonaa euroa, kasvua 0,9 % • Käyttökate 5,4 (1,7) miljoonaa euroa, käyttökatemarginaali 10,1 (3,2) % • Liikevoitto 3,2 (-0,6) miljoonaa euroa, liikevoittomarginaali 6,0 (-1,2) % • Tilauskanta vuoden ensimmäisen neljänneksen lopussa 295,5 (309,0) miljoonaa euroa • Oikaistu käyttökate 5,5 (2,6) miljoonaa euroa eli 10,2 (4,8) % liikevaihdosta Ohjeistus tilikaudelle 2022 Yhtiö toistaa taloudellisen ohjeistuksensa, jonka mukaan liikevaihdon ennakoidaan olevan 245–265 miljoonaa euroa ja oikaistun käyttökatteen 15–20 miljoonaa euroa vuonna 2022. Edelliseen vuoteen verrattuna vuoden 2022 tulosta rasittavat panostukset uuteen toiminnanohjausjärjestelmään. Lisäksi investoinnit kasvavaan merituulivoimaan vaikuttavat tulokseen. Tunnuslukuja 1–3/2022 1–3/2021 1–12/2021 Liikevaihto (1000 EUR) 53 787 53 308 239 110 Käyttökate (1000 EUR) 5 410 1 682 16 639 Käyttökate % 10,1 3,2 7,0 Oikaistu käyttökate (1000 EUR) 5 479 2 565 19 231 Oikaistu käyttökate % 10,2 4,8 8,0 Liikevoitto (1000 EUR) 3 227 -619 6 834 Liikevoitto % 6,0 -1,2 2,9 Kauden tulos (1000 EUR) 1 129 -1 331 3 973 Omavaraisuusaste % 42,3 24,0 35,6 Nettovelkaantumisaste % 22,1 16,2 3,6 Oman pääoman tuotto % 2,5 7,0 8,3 Osakekohtainen tulos EUR 0,10 -0,12 0,35 Toimitusjohtaja Jussi Holopainen ”Vuoden 2022 ensimmäinen kvartaali oli Enersenselle tuloksellisesti historian paras alkuvuosi. Saavutimme 53,8 (53,3) miljoonan euron liikevaihdon (+ 0,9 %) ja 5,5 (2,6) miljoonan euron oikaistun käyttökatteen (+ 113,6 %). Liikevoitto parani merkittävästi viime vuoden vastaavasta ajanjaksosta ja oli 3,2 (-0,6) miljoonaa euroa. Liikevoittomarginaali nousi 6,0 (-1,2) %:iin. Vuosi 2022 on alkanut monella tavalla poikkeuksellisessa ympäristössä. Koronapandemia on yhä kiusanamme ja Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan on järkyttänyt kaikkia. Enersenselle on ollut erityisen tärkeää tukea ukrainalaisia kollegoitamme ja heidän perheitään kriisin keskellä. Sodan myötä inflaatioluvut ovat entisestään olleet nousussa, monissa maissa hyvinkin jyrkästi, ja materiaalien toimitusketjuissa esiintyy paikoin haasteita. Olemme pystyneet toimimaan tässä ympäristössä tähän asti kuitenkin kohtuullisesti. Seuraamme tilannetta luonnollisesti koko ajan ja pyrimme löytämään ratkaisuja, joilla selviämme jatkossakin haastavassa maailmanmarkkinatilanteessa. Päästöttömien energiaratkaisujen toteuttajana Enersense on jo pitkään ollut keskeisessä roolissa mahdollistamassa vihreää siirtymää. Venäjän hyökkäyssodan myötä irtaantuminen Venäjän öljy-, kaasu- ja kivihiilituotannosta saa uutta vauhtia. Energiaomavaraisuus ja fossiilisten polttoaineiden korvaaminen uusiutuvilla energialähteillä etenevät nyt ja lähivuosina nopeasti. Näissä hankkeissa Enersensellä on merkittävä rooli. Olemme mukana niin energian tuotantoon, siirtoon, tehokkuuteen kuin varastointiinkin liittyvissä hankkeissa laaja-alaisesti aina suunnittelusta rakentamiseen ja kunnossapidosta huoltoon. Näistä hyvinä esimerkkeinä ovat alkuvuodelta esimerkiksi Fingridin voimajohtourakan voittaminen Kuopiossa sekä S-ryhmän tuulivoimapuistojen kunnossapitosopimus, jonka myötä Enersensellä on huollettavana jo puolet koko Suomen tuulivoimapuistojen sähköverkoista. Enersensen mahdollisuuksiin vastata vihreän siirtymän ja energiaomavaraisuuden vauhdittamiseen merkittävän lisän tuovat myös alkuvuodesta loppuun saatetut yritysjärjestelymme, jotka olivat hyvin ajoitettuja ja onnistuneita. Tuulivoimatuotannon arvoketjussa otimme suuren askeleen, kun 1.2.2022 hankimme maatuulivoiman hankekehitysyhtiön Megatuuli Oy:n. Megatuuli täydentää ja tukee Enersensen vahvaa palveluvalikoimaa ja pystymme kehittämään, rakentamaan ja huoltamaan tuulivoimapuistoja sekä tulevaisuudessa tavoitteenamme on myös jäädä omistamaan puistoja ja tuottamaan päästötöntä energiaa. Vuoteen 2025 mennessä Megatuulen tavoitteena on yhteistyökumppaneidensa kanssa kehittää ja rakennuttaa 1 000 megawattia tuulivoimaa. Kaikkiaan Megatuulella on yhteistyökumppaneidensa kanssa käynnissä tai esiselvitysvaiheessa noin 3 000 megawattia tuulivoimahankkeita. Myös 14.2. toteutunut sijoituksemme vihreän vedyn tuottajayhtiö P2X Solutions Oy:hyn oli merkittävä ja tukee vahvasti Enersensen strategiaa. Tuulivoima ja vihreän vedyn tuotanto linkittyvät voimakkaasti yhteen ja meillä on vahvaa osaamista koko arvoketjussa. Noin 16 prosentin omistuksen lisäksi sijoitus antaa meille ensisijaisen kumppanuuden mahdollisuuden Harjavaltaan rakennettavan Suomen ensimmäisen vihreän vedyn tuotantolaitoksen rakennustöissä sekä laitoksen valmistuttua kunnossapidon ja operoinnin tehtävissä. Vety on meille ja koko Suomelle suuri mahdollisuus, ja on hienoa olla mukana luomassa vetymarkkinaa Suomeen. Enersensen osaava noin 2 000 ammattilaisen henkilöstö on saanut alkuvuodesta tukea ja täydennystä paitsi yritysjärjestelyiden myötä myös uusin rekrytoinnein. Toivotan kaikki uudet kollegat tervetulleiksi Enersenseen matkalle kohti vihreää siirtymää ja energiaomavaraisuutta. Samalla kiitän jokaista enersenseläistä vahvasta työpanoksesta monin tavoin haastavassa maailmanajassa – yhdessä tästäkin mennään eteenpäin.” Pori, 29.4.2022 Enersense International Oyj Hallitus Tämä ei ole IAS 34 -standardin mukainen osavuosikatsaus. Yhtiö noudattaa arvopaperimarkkinalain mukaista puolivuosiraportointia ja julkistaa vuoden kolmen ja yhdeksän ensimmäisen kuukauden osalta liiketoimintakatsaukset, joissa esitetään yhtiön taloudellista kehitystä kuvaavat keskeiset tiedot. Liiketoimintakatsauksen taloustiedot ovat tilintarkastamattomia. Taloudellinen tiedottaminen 2022 Enersense julkaisee vuonna 2022: tammi–kesäkuun puolivuosikatsauksen 4.8.2022 tammi–syyskuun liiketoimintakatsauksen 28.10.2022 Pääomamarkkinapäivä 3.5.2022 Osakkeenomistajille, sijoittajille, analyytikoille sekä pankkien ja median edustajille suunnattu pääomamarkkinapäivä järjestetään 3.5.2022 klo 13–16. Tilaisuutta voi seurata suorana webcast-lähetyksenä: https://enersense.videosync.fi/2022-cmd. Tilaisuuteen Helsingin keskustassa, Sanomatalon Studio Elielissä voidaan tämän hetken arvion mukaan ottaa paikalle max. 40 henkilöä. Analyytikoille, institutionaalisille sijoittajille ja median edustajille tarkoitetut paikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä. Ilmoittautumiset pyydetään lähettämään: tommi.manninen@enersense.com.
Enersense International Oyj:n tammi-maaliskuun 2022 liiketoimintakatsaus: Tulos parani merkittävästi – vihreän energian yritysjärjestelyt onnistuivat Enersense International Oyj Pörssitiedote 29.4.2022 klo 12.00 Tämä tiedote on tiivistelmä Enersensen tammi-maaliskuun 2022 liiketoimintakatsauksesta. Raportti on kokonaisuudessaan tämän pörssitiedotteen liitteenä pdf-tiedostona ja myös saatavilla Enersensen verkkosivuilla osoitteessa www.enersense.fi/sijoittajalle. Tammi-maaliskuu 2022 • Liikevaihto 53,8 (53,3) miljoonaa euroa, kasvua 0,9 % • Käyttökate 5,4 (1,7) miljoonaa euroa, käyttökatemarginaali 10,1 (3,2) % • Liikevoitto 3,2 (-0,6) miljoonaa euroa, liikevoittomarginaali 6,0 (-1,2) % • Tilauskanta vuoden ensimmäisen neljänneksen lopussa 295,5 (309,0) miljoonaa euroa • Oikaistu käyttökate 5,5 (2,6) miljoonaa euroa eli 10,2 (4,8) % liikevaihdosta Ohjeistus tilikaudelle 2022 Yhtiö toistaa taloudellisen ohjeistuksensa, jonka mukaan liikevaihdon ennakoidaan olevan 245–265 miljoonaa euroa ja oikaistun käyttökatteen 15–20 miljoonaa euroa vuonna 2022. Edelliseen vuoteen verrattuna vuoden 2022 tulosta rasittavat panostukset uuteen toiminnanohjausjärjestelmään. Lisäksi investoinnit kasvavaan merituulivoimaan vaikuttavat tulokseen. Tunnuslukuja 1–3/2022 1–3/2021 1–3/2021 Liikevaihto (1000 EUR) 53 787 53 308 239 110 Käyttökate (1000 EUR) 5 410 1 682 16 639 Käyttökate % 10,1 3,2 7,0 Oikaistu käyttökate (1000 EUR) 5 479 2 565 19 231 Oikaistu käyttökate % 10,2 4,8 8,0 Liikevoitto (1000 EUR) 3 227 -619 6 834 Liikevoitto % 6,0 -1,2 2,9 Kauden tulos (1000 EUR) 1 129 -1 331 3 973 Omavaraisuusaste % 42,3 24,0 35,6 Nettovelkaantumisaste % 22,1 16,2 3,6 Oman pääoman tuotto % 2,5 7,0 8,3 Osakekohtainen tulos EUR 0,10 -0,12 0,35 Toimitusjohtaja Jussi Holopainen ”Vuoden 2022 ensimmäinen kvartaali oli Enersenselle tuloksellisesti historian paras alkuvuosi. Saavutimme 53,8 (53,3) miljoonan euron liikevaihdon (+ 0,9 %) ja 5,5 (2,6) miljoonan euron oikaistun käyttökatteen (+ 113,6 %). Liikevoitto parani merkittävästi viime vuoden vastaavasta ajanjaksosta ja oli 3,2 (-0,6) miljoonaa euroa. Liikevoittomarginaali nousi 6,0 (-1,2) %:iin. Vuosi 2022 on alkanut monella tavalla poikkeuksellisessa ympäristössä. Koronapandemia on yhä kiusanamme ja Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan on järkyttänyt kaikkia. Enersenselle on ollut erityisen tärkeää tukea ukrainalaisia kollegoitamme ja heidän perheitään kriisin keskellä. Sodan myötä inflaatioluvut ovat entisestään olleet nousussa, monissa maissa hyvinkin jyrkästi, ja materiaalien toimitusketjuissa esiintyy paikoin haasteita. Olemme pystyneet toimimaan tässä ympäristössä tähän asti kuitenkin kohtuullisesti. Seuraamme tilannetta luonnollisesti koko ajan ja pyrimme löytämään ratkaisuja, joilla selviämme jatkossakin haastavassa maailmanmarkkinatilanteessa. Päästöttömien energiaratkaisujen toteuttajana Enersense on jo pitkään ollut keskeisessä roolissa mahdollistamassa vihreää siirtymää. Venäjän hyökkäyssodan myötä irtaantuminen Venäjän öljy-, kaasu- ja kivihiilituotannosta saa uutta vauhtia. Energiaomavaraisuus ja fossiilisten polttoaineiden korvaaminen uusiutuvilla energialähteillä etenevät nyt ja lähivuosina nopeasti. Näissä hankkeissa Enersensellä on merkittävä rooli. Olemme mukana niin energian tuotantoon, siirtoon, tehokkuuteen kuin varastointiinkin liittyvissä hankkeissa laaja-alaisesti aina suunnittelusta rakentamiseen ja kunnossapidosta huoltoon. Näistä hyvinä esimerkkeinä ovat alkuvuodelta esimerkiksi Fingridin voimajohtourakan voittaminen Kuopiossa sekä S-ryhmän tuulivoimapuistojen kunnossapitosopimus, jonka myötä Enersensellä on huollettavana jo puolet koko Suomen tuulivoimapuistojen sähköverkoista. Enersensen mahdollisuuksiin vastata vihreän siirtymän ja energiaomavaraisuuden vauhdittamiseen merkittävän lisän tuovat myös alkuvuodesta loppuun saatetut yritysjärjestelymme, jotka olivat hyvin ajoitettuja ja onnistuneita. Tuulivoimatuotannon arvoketjussa otimme suuren askeleen, kun 1.2.2022 hankimme maatuulivoiman hankekehitysyhtiön Megatuuli Oy:n. Megatuuli täydentää ja tukee Enersensen vahvaa palveluvalikoimaa ja pystymme kehittämään, rakentamaan ja huoltamaan tuulivoimapuistoja sekä tulevaisuudessa tavoitteenamme on myös jäädä omistamaan puistoja ja tuottamaan päästötöntä energiaa. Vuoteen 2025 mennessä Megatuulen tavoitteena on yhteistyökumppaneidensa kanssa kehittää ja rakennuttaa 1 000 megawattia tuulivoimaa. Kaikkiaan Megatuulella on yhteistyökumppaneidensa kanssa käynnissä tai esiselvitysvaiheessa noin 3 000 megawattia tuulivoimahankkeita. Myös 14.2. toteutunut sijoituksemme vihreän vedyn tuottajayhtiö P2X Solutions Oy:hyn oli merkittävä ja tukee vahvasti Enersensen strategiaa. Tuulivoima ja vihreän vedyn tuotanto linkittyvät voimakkaasti yhteen ja meillä on vahvaa osaamista koko arvoketjussa. Noin 16 prosentin omistuksen lisäksi sijoitus antaa meille ensisijaisen kumppanuuden mahdollisuuden Harjavaltaan rakennettavan Suomen ensimmäisen vihreän vedyn tuotantolaitoksen rakennustöissä sekä laitoksen valmistuttua kunnossapidon ja operoinnin tehtävissä. Vety on meille ja koko Suomelle suuri mahdollisuus, ja on hienoa olla mukana luomassa vetymarkkinaa Suomeen. Enersensen osaava noin 2 000 ammattilaisen henkilöstö on saanut alkuvuodesta tukea ja täydennystä paitsi yritysjärjestelyiden myötä myös uusin rekrytoinnein. Toivotan kaikki uudet kollegat tervetulleiksi Enersenseen matkalle kohti vihreää siirtymää ja energiaomavaraisuutta. Samalla kiitän jokaista enersenseläistä vahvasta työpanoksesta monin tavoin haastavassa maailmanajassa – yhdessä tästäkin mennään eteenpäin.” Pori, 29.4.2022 Enersense International Oyj Hallitus Tämä ei ole IAS 34 -standardin mukainen osavuosikatsaus. Yhtiö noudattaa arvopaperimarkkinalain mukaista puolivuosiraportointia ja julkistaa vuoden kolmen ja yhdeksän ensimmäisen kuukauden osalta liiketoimintakatsaukset, joissa esitetään yhtiön taloudellista kehitystä kuvaavat keskeiset tiedot. Liiketoimintakatsauksen taloustiedot ovat tilintarkastamattomia. Taloudellinen tiedottaminen 2022 Enersense julkaisee vuonna 2022: tammi–kesäkuun puolivuosikatsauksen 4.8.2022 tammi–syyskuun liiketoimintakatsauksen 28.10.2022 Pääomamarkkinapäivä 3.5.2022 Osakkeenomistajille, sijoittajille, analyytikoille sekä pankkien ja median edustajille suunnattu pääomamarkkinapäivä järjestetään 3.5.2022 klo 13–16. Tilaisuutta voi seurata suorana webcast-lähetyksenä: https://enersense.videosync.fi/2022-cmd. Tilaisuuteen Helsingin keskustassa, Sanomatalon Studio Elielissä voidaan tämän hetken arvion mukaan ottaa paikalle max. 40 henkilöä. Analyytikoille, institutionaalisille sijoittajille ja median edustajille tarkoitetut paikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä. Ilmoittautumiset pyydetään lähettämään: tommi.manninen@enersense.com. enersense_liiketoimintakatsaus_q1_2022
Enersense ja Nordec solmivat sopimuksen Kruunuvuoren siltaprojektista Enersense International Oyj Lehdistötiedote 28.4.2022 klo 9.00 Päästöttömien energiaratkaisujen toteuttajan Enersense International Oyj:n tytäryhtiöt Enersense Works Oy sekä Enersense Painting Oy ovat solmineet sopimuksen Nordec Oy:n kanssa koskien Helsingissä sijaitsevan Kruunuvuoren siltaprojektin työmaan teräsrakenteiden pintakäsittelytöitä sekä osaa hitsaustöistä. Nordec Oy toimii Kruunuvuoren sillan teräsrakenneurakoitsijana. Kruunuvuoren silta tulee valmistuessaan olemaan Suomen pisin, korkein ja pitkäjänteisin silta. Se rakennetaan Kruunuvuorenselän ylitse Korkeasaaren ja Laajasaloon kuuluvan Kruunuvuorenrannan väliin. Kruunuvuoren sillan rakenteen keskeinen osa ja näkyvin elementti on 135 metrin korkeuteen nouseva pyloni eli kannatinpylväs. Silta tulee edistämään joukkoliikennettä sekä parantamaan jalankulun ja pyöräilyn mahdollisuuksia Palosaaren ja Kruunuvuorenrannan välillä. Projektin hitsaus- ja pintakäsittelytyöt aloitetaan alkukesän aikana. Sillan rakennustyöt ovat jo käynnistyneet ja silta valmistuu aikataulun mukaisesti vuoden 2025 aikana. Sillalle on asetettu ennätyspitkä käyttöikävaatimus, jopa 200 vuotta. ”Olemme tyytyväisiä, että yhteistyömme Nordec Oy:n kanssa vahvistuu ja asiakas luottaa sitoutuneen henkilöstömme osaamiseen. Roolimme Kruunuvuoren siltaprojektissa tulee olemaan merkittävä kokonaisuus Enersensen Smart Works -liiketoiminnalle. Nyt solmittu uusi sopimus tukee strategiaamme toteuttaa kokonaisvaltaisia työkokonaisuuksia sekä päästöttömiä ratkaisuja”, toteaa Enersensen Smart Works -liiketoiminnan operatiivinen johtaja Mikko Lampinen.
Enersense International Oyj:n hallituksen järjestäytymiskokouksen päätökset Enersense International Oyj Pörssitiedote 4.4.2022 klo 16.05 Enersense International Oyj:n hallitus valitsi tänään 4.4.2022 järjestäytymiskokouksessaan Jaakko Eskolan hallituksen puheenjohtajaksi ja Sirpa-Helena Sormusen hallituksen varapuheenjohtajaksi. Lisäksi hallitus valitsi keskuudestaan hallituksen tarkastusvaliokunnan ja palkitsemisvaliokunnan jäsenet. Tarkastusvaliokunnan puheenjohtajaksi valittiin Sari Helander ja muiksi jäseniksi Päivi Jokinen ja Petri Suokas. Palkitsemisvaliokunnan puheenjohtajaksi valittiin Herkko Plit ja muiksi jäseniksi Jaakko Eskola ja Sirpa-Helena Sormunen. Hallitus on arvioinut jäsentensä riippumattomuuden ja todennut, että Herkko Plitiä lukuun ottamatta kaikki hallituksen jäsenet ovat riippumattomia yhtiöstä ja että Jaakko Eskolaa ja Petri Suokasta lukuun ottamatta kaikki hallituksen jäsenet ovat riippumattomia merkittävistä osakkeenomistajista. Herkko Plitin ei katsota olevan riippumaton yhtiöstä hänen kuuluessa toimivaan johtoon P2X Solutions Oy:ssä, jonka kanssa yhtiöllä on merkittävä yhteistyösuhde 14.2.2022 toteutuneeseen sijoitus- ja kumppanuusjärjestelyyn liittyen. Jaakko Eskolan ei katsota olevan riippumaton merkittävistä osakkeenomistajista hänen toimiessa Nidoco AB:n senior industrial advisor -roolissa ja Petri Suokaksen ei katsota olevan riippumaton merkittävistä osakkeenomistajista hänen toimiessa MBÅ Invest Oy:n hallituksen jäsenenä.
Enersense International Oyj:n varsinaisen yhtiökokouksen päätökset Enersense International Oyj Pörssitiedote 4.4.2022 klo 14.45 Enersense International Oyj:n (”Yhtiö”) varsinainen yhtiökokous pidettiin 4.4.2022 klo 14.00 alkaen Yhtiön pääkonttorilla osoitteessa Konepajanranta 2, 28100 Pori. Yhtiön osakkeenomistajilla ja heidän asiamiehillään oli mahdollisuus osallistua yhtiökokoukseen ja käyttää oikeuksiaan ainoastaan äänestämällä ennakkoon sekä esittämällä vastaehdotuksia ja kysymyksiä ennakkoon. Kokoukseen ei ollut mahdollista osallistua paikan päällä. Yhtiökokous järjestettiin poikkeuksellista kokousmenettelyä noudattaen, eduskunnan COVID-19-pandemian leviämisen rajoittamiseksi hyväksymän väliaikaisen lain 375/2021 nojalla. TILINPÄÄTÖKSEN JA KONSERNITILINPÄÄTÖKSEN VAHVISTAMINEN Varsinainen yhtiökokous vahvisti tilikauden 1.1.2021-31.12.2021 tilinpäätöksen, joka sisältää konsernitilinpäätöksen. Yhtiökokous myönsi vastuuvapauden hallituksen jäsenille ja toimitusjohtajalle tilikaudelta 1.1.2021-31.12.2021. TASEEN OSOITTAMAN VOITON KÄSITTELY JA OSINGONMAKSU Yhtiökokous päätti, että tilikaudelta 1.1.-31.12.2021 vahvistetun taseen perusteella Yhtiön voitonjakokelpoisista varoista maksetaan osinkoa 0,10 euroa osaketta kohden, eli yhteensä 1.599.606,00 euroa kutsuhetken osakemäärän mukaan laskettuna. Osinko maksetaan kahdessa erässä. Ensimmäinen erä, 0,05 euroa osakkeelta, maksetaan osakkeenomistajalle, joka on osingonmaksun täsmäytyspäivänä 6.4.2022 merkitty Euroclear Finland Oy:n pitämään osakasluetteloon ja osingon ensimmäinen erä maksetaan 6.5.2022. Toinen erä, 0,05 euroa osakkeelta, maksetaan marraskuussa 2022. Toinen erä maksetaan osakkeenomistajalle, joka on hallituksen myöhemmin päättämänä osingonmaksun täsmäytyspäivänä merkittynä Euroclear Finland Oy:n pitämään osakasluetteloon. Hallitus päättää lokakuulle pidettäväksi sovitussa kokouksessaan toisen erän osingonmaksun täsmäytyspäivän ja osingonmaksupäivän. Osingonmaksun täsmäytyspäivän on suunniteltu olevan 1.11.2022 ja osingon maksupäivän aikaisintaan 8.11.2022. TOIMIELINTEN PALKITSEMISRAPORTTI Yhtiökokous hyväksyi Yhtiön toimielinten palkitsemisraportin 2021. Päätös on osakeyhtiölain mukaisesti neuvoa-antava. TOIMIELINTEN PALKITSEMISPOLITIIKKA Yhtiökokous hyväksyi Yhtiön toimielinten palkitsemispolitiikan. Päätös on osakeyhtiölain mukaisesti neuvoa-antava. HALLITUKSEN JÄSENTEN PALKKIOT Yhtiökokous päätti, että hallituksen jäsenille maksetaan seuraavat vuosipalkkiot: Hallituksen puheenjohtaja: 40.000 euroa Hallituksen varapuheenjohtaja: 30.000 euroa; ja Hallituksen muut jäsenet: 25.000 euroa. Lisäksi yhtiökokous päätti, että hallituksen ja valiokuntien kokouksista maksetaan seuraavat kokouspalkkiot: Hallituksen puheenjohtaja ja valiokuntien puheenjohtajat: 1.000 euroa per kokous; ja Muut hallituksen ja valiokuntien jäsenet: 500 euroa per kokous. Lisäksi matkakulut korvataan Yhtiön kulloinkin voimassa olevan matkakulujen korvaamista koskevan politiikan mukaisesti. HALLITUKSEN JÄSENTEN LUKUMÄÄRÄ JA JÄSENTEN VALITSEMINEN Yhtiökokous päätti, että hallituksen jäsenten lukumäärä on kuusi (6). Yhtiökokous päätti valita Jaakko Eskolan, Sirpa-Helena Sormusen, Herkko Plitin, Sari Helanderin, Päivi Jokisen ja Petri Suokaksen uudelleen hallituksen jäseniksi. Hallituksen jäsenten toimikausi päättyy ensimmäisen vaalia seuraavan varsinaisen yhtiökokouksen päättyessä. TILINTARKASTAJAN VALITSEMINEN JA PALKKIO Yhtiökokous päätti, että tilintarkastajana jatkaa tilintarkastusyhteisö KPMG Oy Ab. Päävastuullisena tilintarkastajana toimii KHT Heli tuuri. Tilintarkastajan toimikausi jatkuu seuraavan varsinaisen yhtiökokouksen loppuun. Tilintarkastajalle maksetaan palkkio tarkastusvaliokunnan hyväksymän kohtuullisen laskun mukaan. HALLITUKSEN VALTUUTTAMINEN PÄÄTTÄMÄÄN OSAKEANNEISTA SEKÄ OPTIO-OIKEUKSIEN JA MUIDEN OSAKKEISIIN OIKEUTTAVIEN ERITYISTEN OIKEUKSIEN ANTAMISESTA Yhtiökokous valtuutti hallituksen päättämään maksullisesta osakeannista sekä osakeyhtiölain 10 luvun 1 §:ssä tarkoitettujen optio-oikeuksien ja muiden osakkeisiin oikeuttavien erityisten oikeuksien antamisesta tai kaikkien tai joidenkin edellä mainittujen yhdistelmistä yhdessä tai useammassa erässä seuraavin ehdoin: Valtuutuksen perusteella voidaan antaa enintään 1.599.600 Yhtiön uutta ja/tai hallussa olevaa omaa osaketta (mukaan lukien erityisten oikeuksien perusteella annettavat osakkeet), mikä määrä vastaa noin 10 prosenttia Yhtiön kaikkien osakkeiden lukumäärästä varsinaisen yhtiökokouksen hetkellä. Hallitukselle annetaan oikeus päättää edellä mainitun valtuutuksen rajoissa kaikista osakeannin sekä optio-oikeuksien ja muiden osakkeisiin oikeuttavien erityisten oikeuksien antamisen ehdoista. Hallitus valtuutetaan päättämään merkintähinnan merkitsemisestä joko osakepääoman korotukseksi tai kokonaan tai osittain sijoitetun vapaan oman pääoman rahastoon. Osakeanti ja osakkeisiin oikeuttavien erityisten oikeuksien antaminen voi tapahtua myös suunnatusti osakkeenomistajan etuoikeudesta poiketen, jos tähän on osakeyhtiölain mukainen Yhtiön kannalta painava taloudellinen syy (suunnattu antaminen). Valtuutusta voidaan tällöin käyttää yrityskauppojen tai muiden Yhtiön liiketoimintaan kuuluvien investointien rahoittamiseksi, konsernin vakavaraisuuden ylläpitämiseksi ja kasvattamiseksi, kannustinjärjestelmän toteuttamiseksi sekä omistuspohjan laajentamiseksi ja pääomarakenteen kehittämiseksi. Yhtiön kannustinjärjestelmien toteuttamiseen annettavien osakkeiden lukumäärä voi olla yhteensä enintään 239.940 Yhtiön uutta ja/tai hallussa olevaa osaketta, mikä vastaa noin puolitoista prosenttia Yhtiön kaikista osakkeista. Selvyyden vuoksi todetaan, että kannustinjärjestelmien toteuttamiseen annettavien osakkeiden määrä sisältyy edellä mainittuun osakeantivaltuutuksen kokonaismäärään. Valtuutus kumoaa aikaisemmat käyttämättömät osakeantia sekä optio-oikeuksien ja osakkeisiin oikeuttavien erityisten oikeuksien antamista koskevat valtuutukset. Valtuutus on voimassa seuraavan varsinaisen yhtiökokouksen päättymiseen saakka, kuitenkin enintään 30.6.2023 saakka. HALLITUKSEN VALTUUTTAMINEN PÄÄTTÄMÄÄN OMIEN OSAKKEIDEN HANKKIMISESTA JA/TAI PANTIKSI OTTAMISESTA Yhtiökokous valtuutti hallituksen päättämään omien osakkeiden hankkimisesta ja/tai pantiksi ottamisesta seuraavin ehdoin: Osakkeita voidaan hankkia ja/tai ottaa pantiksi enintään 799.800 kappaletta, mikä vastaa noin viittä prosenttia Yhtiön kaikkien osakkeiden lukumäärästä varsinaisen yhtiökokouksen hetkellä. Osakkeet hankitaan Nasdaq Helsinki Oy:n järjestämässä kaupankäynnissä hankintahetken markkinahintaan. Omia osakkeita voidaan hankkia ja/tai ottaa pantiksi muuten kuin osakkeenomistajien omistusten mukaisessa suhteessa (suunnattu hankkiminen ja/tai pantiksi ottaminen). Osakkeiden hankinta ja/tai pantiksi ottaminen alentaa Yhtiön vapaata omaa pääomaa. Hallitus päättää, miten osakkeita hankitaan ja/tai otetaan pantiksi. Valtuutus on voimassa seuraavan varsinaisen yhtiökokouksen päättymiseen saakka, kuitenkin enintään 30.6.2023 asti. YHTIÖKOKOUKSEN PÖYTÄKIRJA Yhtiökokouksen pöytäkirja on nähtävillä Yhtiön internetsivuilla viimeistään 19.4.2022.
Enersense on valittu pääurakoitsijaksi Mörknässkogenin tuulivoimapuiston rakentamiseen Enersense International Oyj Lehdistötiedote 4.4.2022 klo 11.15 Päästöttömien energiaratkaisujen toteuttajan Enersense International Oyj:n Power-liiketoimintaan kuuluva Enersense PN Oy on tehnyt sopimuksen britannialaisen uusiutuvan energian yhtiön Low Carbonin kanssa Vöyrissä sijaitsevan Mörknässkogenin tuulivoimapuiston rakentamisesta. Kyseessä on Low Carbonin ensimmäinen tuulivoimainvestointi Suomeen. Mörknässkogenin tuulivoimapuisto koostuu viidestä voimalasta, ja puiston rakentaminen alkaa kesällä 2022. Hanke valmistuu suunnitelmien mukaisesti syksyllä 2023. Enersensen toimituslaajuuteen kuuluvat puiston teiden ja nostoalueiden rakentaminen sekä voimalaperustukset, puiston sisäverkko ja sähköasema avaimet käteen -periaatteella. Urakan arvo on noin 7 miljoonaa euroa. John Isherwood, toimitusjohtaja, Low Carbon: ”Olemme iloisia, että Mörknässkogenin tuulivoimapuiston investointipäätös on nyt tehty, sillä se korostaa Low Carbonin kykyä ohjata tehokkaasti pääomaa uusiutuvan energian infrastruktuuriin isossa mittakaavassa. Valitsimme Enersensen yhteistyökumppaniksemme, koska vakuutuimme heidän kattavasta kokemuksestaan ja osaamisestaan tuulivoimapuistojen rakentamisessa. Odotamme innolla, että pääsemme yhteistyössä heidän kanssaan toteuttamaan ensimmäisen tuulivoimainvestointimme Suomessa.” Juha Silvola, Enersensen Power-liiketoiminnan johtaja: ”Mörknässkogen on meille tärkeä hanke kasvavassa tuulivoimamarkkinassa, ja olemme erittäin tyytyväisiä, että Low Carbon valitsi meidät kumppanikseen ensimmäiseen tuulivoimainvestointiinsa Suomessa.” Lisätietoja Low Carbonista: www.lowcarbon.com
Sami Takila Enersensen lakiasiainjohtajaksi Enersense International Oyj Pörssitiedote 28.3.2022 klo 13.00 Sami Takila, 47, on nimitetty Enersense International Oyj:n uudeksi lakiasiainjohtajaksi sekä konsernin johtoryhmän jäseneksi 1.7.2022 alkaen. Takila on toiminut aiemmin Basware Oyj:n lakiasiainjohtajana vuodesta 2010 alkaen. Hänellä on myös pitkä kansainvälinen kokemus erilaisista lakiasiaintehtävistä Nokia Oyj:ssä sekä Suomessa Asianajotoimisto Hannes Snellman Oy:ssä. Koulutukseltaan Takila on oikeustieteiden maisteri Turun yliopistosta ja MBA Henley Business Schoolista. “Olen iloinen, että Sami Takila liittyy johtoryhmäämme, ja toivotan hänet tervetulleeksi Enersenseen. Samilla on vahva kokemus lakiasiainjohtajan tehtävistä pörssiyhtiössä. Hänen osaamisensa sopimusjuridiikasta, säännöksistä ja yrityskaupoista kansainvälisessä ympäristössä vahvistaa tiimiämme ja tukee matkaamme kohti vihreää siirtymää ja energiaomavaraisuutta”, toimitusjohtaja Jussi Holopainen toteaa. ”Enersensellä on tärkeä rooli energiamurroksessa, ja on erittäin mielenkiintoista päästä toimimaan uudella toimialalla. Odotan innolla, että voin olla mukana tukemassa Enersensen kasvutarinaa tiimini ja kollegoideni kanssa”, Sami Takila sanoo.
Enersense International Oyj: Arvopaperimarkkinalain 9 luvun 10 §:n mukainen liputusilmoitus Enersense International Oyj Pörssitiedote, 23.3.2022 klo 12.45 Enersense International Oyj on vastaanottanut arvopaperimarkkinalain 9 luvun 5 §:n mukaisen ilmoituksen Virala Oy Ab:lta. Ilmoituksen mukaan Virala Oy Ab:n konserniin kuuluvan Nidoco Ab:n osakeomistus Enersense International Oyj:n osakkeiden kokonaismäärästä ja äänimäärästä on noussut 23,88 prosenttiin 22.3.2022. Ilmoituksen mukaan tällä yhtiöllä on yhteensä 3 820 000 Enersense International Oyj:n osaketta, mikä vastaa 23,88 prosenttia kaikista Enersense International Oyj:n osakkeista ja äänistä. Liputusvelvollisen osuus ilmoituksen mukaan: % osakkeista ja äänistä % osakkeista ja äänistä rahoitusvälineiden kautta Yhteenlaskettu %-osuus Kohdeyhtiön osakkeiden ja äänten kokonaismäärä Osuus liputusrajan saavuttamisen tai rikkoutumisen jälkeen 23,88 – 23,88 15 996 060 Edellisessä liputusilmoituksessa ilmoitettu osuus (jos liputettu) – – – – Tiedot omistus- ja ääniosuudesta liputusrajan saavuttamisen tai rikkoutumisen jälkeen: A: Osakkeet ja äänet Osakesarja/osakelajiISIN-koodi (jos mahdollista) Osakkeiden ja äänten lukumäärä Osakkeiden ja äänten %-osuus Suora(AML 9:5) Välillinen(AML 9:6 ja 9:7) Suora(AML 9:5) Välillinen(AML 9:6 ja 9:7) FI4000301585 Click here to enter text. 3 820 000 23,88 A YHTEENSÄ 3 820 000 23,88 Tietoja liputusvelvollisesta ja koko määräysvaltaketjusta, jonka kautta osakkeita, äänioikeuksia tai rahoitusvälineitä hallitaan: Nimi %-osuus osakkeista ja äänistä %-osuus osakkeista ja äänistä rahoitusvälineiden kautta Osakkeet, äänet ja rahoitusvälineet yhteensä Virala Oy Ab Atine Group Oy Nidoco Ab 23,88 3 820 000
Enersenselle S-ryhmän tuulipuistojen kunnossapitosopimus – Enersensen huollettavana jo puolet koko Suomen tuulivoimakapasiteetista Enersense International Oyj Lehdistötiedote 17.3.2022 klo 10.45 Päästöttömien energiaratkaisujen toteuttaja Enersense International Oyj on solminut S-ryhmän tuulivoimatuotannosta vastaavan Gigawatti Oy:n kanssa tuulipuistojen kunnossapito- ja viankorjauspalvelusopimuksen. Sopimus kattaa Hoikkasuon, Jäneskeitaan, Sarvisuon ja Sarvankankaan tuulipuistojen kunnossapito- ja viankorjauspalvelut vuosina 2022-2027. Sopimuksen piirissä ovat puistojen voimajohdot, sähköasemat sekä sähkö- ja tietoliikenneverkko. Gigawatti Oy:n Sarvisuon tuulipuisto on Suomen suuritehoisin tuotannossa oleva tuulipuisto. Sarvisuon puistossa on 27 kappaletta 5,6 MW:n voimaloita, joiden yhteisteho ylittää 150 MW. Vuodessa se tuottaa 0,5 terawattituntia, mikä vastaa noin puolta koko S-ryhmän sähköntarpeesta. S-ryhmä on Suomen kolmanneksi suurin tuulisähköntuottaja, ja tällä hetkellä Gigawatti Oy:llä on yhteensä 271 MW tuulivoimaa. S-ryhmä käyttää kaiken tuottamansa sähkön omissa 1 800 toimipisteessään. Kokonaisuudessaan Suomen kumulatiivinen tuulivoimakapasiteetti vuoden 2022 alussa oli 3 257 MW. ”Enersensen kunnossapidossa on yli 1 600 MW eli puolet Suomen tuulivoimasta. Kunnossapidossamme olevat tuulipuistot koostuvat 15 eri asiakkaasta, jotka ovat alallaan Suomen suurimpia. Enersense vastaa useissa kohteissa käyttövarmoista tietoliikenneyhteyksistä, valvonta-, käytönjohto-, viankorjaus ja kunnossapitopalveluista”, sanoo Enersensen Transmission Network -liiketoiminnan myyntijohtaja Topias Koskela. Enersense toimii kunnossapitotehtävissä sekä maa- että merituulivoimapuistoissa. Tuulivoiman kunnossapitoon Enersensellä ovat erikoistuneet Oulun, Harjavallan, Hämeenlinnan ja Seinäjoen yksiköt. Sarvisuon tuulipuisto
Enersensen toimintakertomus ja tilinpäätös 2021 on julkaistu Enersense International Oyj Pörssitiedote 10.3.2022 klo 14.00 Enersense International Oyj:n vuoden 2021 hallituksen toimintakertomus ja tilinpäätös sisältäen tilintarkastuskertomuksen on julkaistu. Enersense julkaisee suomenkielisen tilinpäätöksensä ensimmäistä kertaa European Single Electronic Format (ESEF) raportointivaatimusten mukaisesti XHTML-tiedostona. Konsernitilinpäätöksen päälaskelmat on merkitty XBRL-merkeillä. Tilintarkastusyhteisö KPMG Oy Ab on toimittanut Enersenselle riippumattoman rajoitetun varmuuden antavan varmennusraportin koskien Enersensen laatimaa ESEF-tilinpäätöstä. Varmennustoimeksianto on suoritettu kansainvälisen varmennustoimeksiantostandardin ISAE 3000 (uudistettu) mukaisesti. Lisäksi Enersensen selvitys hallinto- ja ohjausjärjestelmästä, palkitsemisraportti ja vuosikertomus vuodelta 2021 sekä yhtiökokoukselle 4.4.2022 esiteltävä palkitsemispolitiikka on julkaistu tänään. Selvitys muista kuin taloudellisista tiedoista sisältyy hallituksen toimintakertomukseen. Materiaali on tämän tiedotteen liitteenä PDF-tiedostoina sekä tilinpäätös myös XHTML-tiedostona. Kaikki raportit ovat lisäksi saatavilla yhtiön verkkosivuilla www.enersense.com/sijoittajalle. PDF-muotoiset julkaisut ovat saatavilla suomeksi ja englanniksi, mutta tilinpäätöksen XHTML-tiedosto julkaistaan vain suomeksi. enersense_ hallituksen_toimintakertomus_ja_tilinpäätös_2021743700XSMVPR48XIML56-2021-12-31-fi.zipenersense selvitys hallinto ja ohjausjärjestelmästä 2021enersense palkitsemisraportti 2021enersense palkitsemispolitiikkaenersense vuosikertomus 2021
Enersense International Oyj – Johdon liiketoimet – Hanna Reijonen Enersense International Oyj Pörssitiedote, 4.3.2022 klo 14.30 Ilmoitusvelvollinen Nimi: Reijonen, Hanna Asema: Muu ylin johto Liikkeeseenlaskija: Enersense International Oyj LEI: 743700XSMVPR48XIML56 Ilmoituksen luonne: ENSIMMÄINEN ILMOITUS Viitenumero: 743700XSMVPR48XIML56_20220304132034_3 ____________________________________________ Liiketoimen päivämäärä: 2022-03–03 Kauppapaikka: NASDAQ HELSINKI LTD (XHEL) Instrumentti tyyppi: OSAKE ISIN: FI4000301585 Liiketoimen luonne: HANKINTA Liiketoimien yksityiskohtaiset tiedot (1): Volyymi: 755 Yksikköhinta: 6.57 EUR Liiketoimien yhdistetyt tiedot (1): Volyymi: 755 Keskihinta: 6.57 EUR
Kutsu Enersense International Oyj:n varsinaiseen yhtiökokoukseen Enersense International Oyj Pörssitiedote 28.2.2022 klo 15.00 Enersense International Oyj:n (”Yhtiö”) varsinainen yhtiökokous pidetään maanantaina 4.4.2022 klo 14.00 alkaen Yhtiön pääkonttorilla osoitteessa Konepajanranta 2, 28100 Pori. Yhtiön osakkeenomistajat ja näiden asiamiehet voivat osallistua yhtiökokoukseen ja käyttää osakkeenomistajan oikeuksia ainoastaan äänestämällä ennakkoon sekä esittämällä kysymyksiä ja mahdollisia vastaehdotuksia ennakkoon tämän kutsun mukaisesti. Osakkeenomistajat tai näiden asiamiehet eivät voi osallistua kokoukseen paikan päällä. Ohjeet osakkeenomistajille löytyvät tämän kutsun osasta C sekä Yhtiön internetsivuilta. Yhtiön hallitus on päättänyt poikkeuksellisesta kokousmenettelystä niin sanotun väliaikaisen lain (375/2021) nojalla. COVID-19-pandemian leviämisen rajoittamiseksi Yhtiö on päättänyt ryhtyä väliaikaisen lain mahdollistamiin toimiin, jotta yhtiökokous voidaan pitää ennakoitavalla tavalla huomioiden osakkeenomistajien, Yhtiön henkilökunnan ja muiden sidosryhmien terveys ja turvallisuus. Yhtiön toimitusjohtajan ja talousjohtajan katsaus nauhoitetaan ennakkoon ja julkaistaan tämän yhtiökokouskutsun päivämääränä Yhtiön internetsivuilla osoitteessa www.enersense.com/fi/sijoittajalle/hallinnointi/yhtiokokous/. Osakkeenomistajia pyydetään huomioimaan, että nauhoitettu katsaus ei ole osa varsinaista yhtiökokousta tai virallista yhtiökokousmateriaalia. Yhtiökokouksessa käsiteltävät asiat Yhtiökokouksessa käsitellään seuraavat asiat: Kokouksen avaaminen Kokouksen järjestäytyminen Yhtiökokouksen puheenjohtajana toimii asianajaja Pauliina Tenhunen. Mikäli Pauliina Tenhusella ei painavasta syystä johtuen ole mahdollisuutta toimia puheenjohtajana, hallitus nimeää tehtävään toisen parhaaksi katsomansa henkilön. Pöytäkirjantarkastajan ja ääntenlaskun valvojan valitseminen Pöytäkirjantarkastajana ja ääntenlaskun valvojana toimii Yhtiön lakiasiainjohtaja Johanna Nurkkala. Mikäli Johanna Nurkkalalla ei painavasta syystä johtuen ole mahdollisuutta toimia pöytäkirjantarkastajana ja ääntenlaskun valvojana, hallitus nimeää tehtävään toisen parhaaksi katsomansa henkilön. Kokouksen laillisuuden toteaminen Läsnä olevien toteaminen ja ääniluettelon vahvistaminen Kokoukseen osallistuviksi osakkeenomistajiksi katsotaan ne osakkeenomistajat, jotka ovat äänestäneet ennakkoon ennakkoäänestysajan kuluessa ja joilla on osakeyhtiölain 5 luvun 6 ja 6 a §:n mukaan oikeus osallistua yhtiökokoukseen. Ääniluettelo vahvistetaan Euroclear Finland Oy:n toimittamien tietojen perusteella. Tilikauden 1.1.2021–31.12.2021 tilinpäätöksen, joka sisältää konsernitilinpäätöksen, toimintakertomuksen ja tilintarkastuskertomuksen, esittäminen Koska yhtiökokoukseen voi osallistua vain ennakkoäänestyksen kautta, Yhtiön 10.3.2022 julkistama ja internetsivuilla osoitteessa www.enersense.com/fi/sijoittajalle/hallinnointi/yhtiokokous/ saatavilla oleva tilinpäätös, joka sisältää konsernitilinpäätöksen, toimintakertomuksen ja tilintarkastuskertomuksen, katsotaan esitetyiksi yhtiökokoukselle. Tilinpäätöksen vahvistaminen Taseen osoittaman voiton käyttäminen ja osingonmaksusta päättäminen Hallitus ehdottaa yhtiökokoukselle, että tilikaudelta 1.1.2021–31.12.2021 vahvistetun taseen perusteella Yhtiön voitonjakokelpoisista varoista maksetaan osinkoa 0,10 euroa osaketta kohden, eli yhteensä 1.599.606,00 euroa. Osinko maksetaan kahdessa erässä. Ensimmäinen erä, 0,05 euroa osakkeelta, maksetaan osakkeenomistajalle, joka on osingonmaksun täsmäytyspäivänä 6.4.2022 merkitty Euroclear Finland Oy:n pitämään osakasluetteloon. Hallitus ehdottaa, että osingon ensimmäinen erä maksetaan 6.5.2022. Toinen erä, 0,05 euroa osakkeelta, maksetaan marraskuussa 2022. Toinen erä maksetaan osakkeenomistajalle, joka on hallituksen myöhemmin päättämänä osingonmaksun täsmäytyspäivänä merkittynä Euroclear Finland Oy:n pitämään osakasluetteloon. Hallitus päättää lokakuulle pidettäväksi sovitussa kokouksessaan toisen erän osingonmaksun täsmäytyspäivän ja osingonmaksupäivän. Osingonmaksun täsmäytyspäivän on suunniteltu olevan 1.11.2022 ja osingon maksupäivän aikaisintaan 8.11.2022. Vastuuvapaudesta päättäminen hallituksen jäsenille ja toimitusjohtajalle tilikaudelta 1.1.2021–31.12.2021 Toimielinten palkitsemisraportin käsittely Hallitus ehdottaa Yhtiön toimielinten palkitsemisraportin 2021 hyväksymistä. Päätös on osakeyhtiölain mukaan neuvoa-antava. Koska yhtiökokoukseen voi osallistua vain äänestämällä ennakkoon, Yhtiön viimeistään 10.3.2022 julkistama toimielinten palkitsemisraportti, joka on saatavilla Yhtiön internetsivuilla, katsotaan esitetyksi yhtiökokoukselle. Toimielinten palkitsemispolitiikan käsittely Hallituksen hyväksymän Yhtiön toimielinten palkitsemispolitiikan käsittely. Päätös on osakeyhtiölain mukaan neuvoa-antava. Palkitsemispolitiikka julkaistaan pörssitiedotteella viimeistään 10.3.2022 ja on sen jälkeen saatavilla Yhtiön internetsivuilla. Koska yhtiökokoukseen voi osallistua vain äänestämällä ennakkoon, palkitsemispolitiikka katsotaan esitetyksi yhtiökokoukselle. Hallituksen jäsenten palkkioista päättäminen Osakkeenomistajien nimitystoimikunta ehdottaa yhtiökokoukselle, että hallituksen jäsenille maksetaan seuraavat vuosipalkkiot tulevana toimikautena: Hallituksen puheenjohtajalle 40.000 euroa; Hallituksen varapuheenjohtajalle 30.000 euroa; ja Hallituksen muille jäsenille 25.000 euroa. Lisäksi osakkeenomistajien nimitystoimikunta ehdottaa yhtiökokoukselle, että kustakin hallituksen ja valiokuntien kokouksesta maksetaan seuraavat kokouspalkkiot: Hallituksen puheenjohtajalle ja valiokuntien puheenjohtajille 1.000 euroa per kokous; ja Muille hallituksen ja valiokuntien jäsenille 500 euroa per kokous. Matkustuskustannukset ehdotetaan korvattavaksi Yhtiön kulloinkin voimassa olevan matkakulujen korvaamista koskevan politiikan mukaisesti. Hallituksen jäsenten lukumäärästä päättäminen Yhtiöjärjestyksen mukaan Yhtiön hallitukseen kuuluu vähintään kolme (3) ja enintään seitsemän (7) varsinaista jäsentä. Osakkeenomistajien nimitystoimikunta ehdottaa yhtiökokoukselle, että hallituksen varsinaisten jäsenten lukumääräksi päätetään kuusi (6). Hallituksen jäsenten valitseminen Osakkeenomistajien nimitystoimikunta ehdottaa yhtiökokoukselle, että Jaakko Eskola, Sirpa-Helena Sormunen, Herkko Plit, Sari Helander, Päivi Jokinen ja Petri Suokas valitaan uudelleen hallituksen jäseniksi. Hallitus valitsee keskuudestaan puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan. Nimitystoimikunta suosittelee hallituksen järjestäytymiskokoukselle, että Jaakko Eskola valitaan uudelleen hallituksen puheenjohtajaksi ja että Sirpa-Helena Sormunen valitaan hallituksen varapuheenjohtajaksi. Uudelleenvalintaa varten ehdotettujen hallituksen jäsenten henkilökohtaiset tiedot löytyvät Yhtiön verkkosivuilta osoitteessa www.enersense.fi/sijoittajalle/hallinnointi/hallitus. Kaikki ehdotetut henkilöt ovat antaneet suostumuksensa tehtäviin. Hallituksen jäsenten toimikausi päättyy ensimmäisen vaalia seuraavan varsinaisen yhtiökokouksen päättyessä. Tilintarkastajan palkkiosta päättäminen Tarkastusvaliokunnan suosituksesta hallitus ehdottaa yhtiökokoukselle, että tilintarkastajalle maksetaan palkkio tarkastusvaliokunnan hyväksymän kohtuullisen laskun mukaan. Tilintarkastajan valitseminen Tarkastusvaliokunnan suosituksesta hallitus ehdottaa yhtiökokoukselle, että Yhtiön tilintarkastajaksi valitaan uudelleen tilintarkastusyhteisö KPMG Oy Ab. KPMG Oy Ab on ilmoittanut Yhtiölle, että päävastuullisena tilintarkastajana toimii KHT Heli Tuuri. Tilintarkastajan toimikausi päättyy ensimmäisen valintaa seuraavan varsinaisen yhtiökokouksen päättyessä. Hallituksen valtuuttaminen päättämään osakeannista sekä optio-oikeuksien ja muiden osakkeisiin oikeuttavien erityisten oikeuksien antamisesta Hallitus ehdottaa yhtiökokoukselle, että yhtiökokous valtuuttaa hallituksen päättämään maksullisesta osakeannista sekä osakeyhtiölain 10 luvun 1 §:ssä tarkoitettujen optio-oikeuksien ja muiden osakkeisiin oikeuttavien erityisten oikeuksien antamisesta tai kaikkien tai joidenkin edellä mainittujen yhdistelmistä yhdessä tai useammassa erässä seuraavin ehdoin: Valtuutuksen perusteella voidaan antaa enintään 1.599.600 Yhtiön uutta ja/tai hallussa olevaa omaa osaketta (mukaan lukien erityisten oikeuksien perusteella annettavat osakkeet), mikä määrä vastaa noin 10 prosenttia Yhtiön kaikkien osakkeiden lukumäärästä varsinaisen yhtiökokouksen kutsuhetkellä. Hallitukselle annetaan oikeus päättää edellä mainitun valtuutuksen rajoissa kaikista osakeannin sekä optio-oikeuksien ja muiden osakkeisiin oikeuttavien erityisten oikeuksien antamisen ehdoista. Hallitus valtuutetaan päättämään merkintähinnan merkitsemisestä joko osakepääoman korotukseksi tai kokonaan tai osittain sijoitetun vapaan oman pääoman rahastoon. Osakeanti ja osakkeisiin oikeuttavien erityisten oikeuksien antaminen voi tapahtua myös suunnatusti osakkeenomistajan etuoikeudesta poiketen, jos tähän on osakeyhtiölain mukainen Yhtiön kannalta painava taloudellinen syy (suunnattu antaminen). Valtuutusta voidaan tällöin käyttää yrityskauppojen tai muiden Yhtiön liiketoimintaan kuuluvien investointien rahoittamiseksi, konsernin vakavaraisuuden ylläpitämiseksi ja kasvattamiseksi, kannustinjärjestelmän toteuttamiseksi sekä omistuspohjan laajentamiseksi ja pääomarakenteen kehittämiseksi. Yhtiön kannustinjärjestelmien toteuttamiseen annettavien osakkeiden lukumäärä voi olla yhteensä enintään 239.940 Yhtiön uutta ja/tai hallussa olevaa osaketta, mikä vastaa noin puolitoista prosenttia Yhtiön kaikista osakkeista. Selvyyden vuoksi todetaan, että kannustinjärjestelmien toteuttamiseen annettavien osakkeiden määrä sisältyy edellä mainittuun osakeantivaltuutuksen kokonaismäärään. Valtuutus kumoaa aikaisemmat käyttämättömät osakeantia sekä optio-oikeuksien ja osakkeisiin oikeuttavien erityisten oikeuksien antamista koskevat valtuutukset. Valtuutus on voimassa seuraavan varsinaisen yhtiökokouksen päättymiseen saakka, kuitenkin enintään 30.6.2023 saakka. Hallituksen valtuuttaminen päättämään omien osakkeiden hankkimisesta ja/tai pantiksi ottamisesta Hallitus ehdottaa yhtiökokoukselle, että yhtiökokous valtuuttaa hallituksen päättämään omien osakkeiden hankkimisesta ja/tai pantiksi ottamisesta seuraavin ehdoin: Osakkeita voidaan hankkia ja/tai ottaa pantiksi enintään 799.800 kappaletta, mikä määrä vastaa noin viittä prosenttia Yhtiön kaikkien osakkeiden lukumäärästä varsinaisen yhtiökokouksen kutsuhetkellä. Osakkeet hankitaan Nasdaq Helsinki Oy:n järjestämässä kaupankäynnissä hankintahetken markkinahintaan. Omia osakkeita voidaan hankkia ja/tai ottaa pantiksi muuten kuin osakkeenomistajien omistusten mukaisessa suhteessa (suunnattu hankkiminen ja/tai pantiksi ottaminen). Osakkeiden hankinta ja/tai pantiksi ottaminen alentaa Yhtiön vapaata omaa pääomaa. Hallitus päättää, miten osakkeita hankitaan ja/tai otetaan pantiksi. Valtuutuksen ehdotetaan olevan voimassa seuraavan varsinaisen yhtiökokouksen päättymiseen saakka, kuitenkin enintään 30.6.2023 saakka. Selvyyden vuoksi todetaan, että valtuutus ei korvaa Yhtiön ylimääräisessä yhtiökokouksessa 11.1.2022 päätettyä valtuutusta Megatuuli-kauppaan liittyen. Kokouksen päättäminen Yhtiökokousasiakirjat Yhtiökokouksen asialistalla olevat päätösehdotukset, tämä kokouskutsu, palkitsemisraportti ja palkitsemispolitiikka ovat saatavilla Yhtiön internetsivuilla osoitteessa www.enersense.com/fi/sijoittajalle/hallinnointi/yhtiokokous/. Palkitsemisraportti ja palkitsemispolitiikka ovat saatavilla 10.3.2022 alkaen. Tilinpäätös, joka sisältää konsernitilinpäätöksen, toimintakertomus ja tilintarkastuskertomus, ovat niin ikään saatavilla kyseisillä internetsivuilla viimeistään 10.3.2022. Mainituista asiakirjoista lähetetään pyydettäessä jäljennös osakkeenomistajalle. Yhtiökokouksen pöytäkirja on nähtävillä Yhtiön internetsivuilla viimeistään 19.4.2022. Ohjeita kokoukseen osallistujille Yhtiön osakkeenomistajat ja näiden asiamiehet voivat osallistua yhtiökokoukseen ja käyttää osakkeenomistajan oikeuksia ainoastaan äänestämällä ennakkoon sekä esittämällä kysymyksiä ja mahdollisia vastaehdotuksia ennakkoon alla olevien ohjeiden mukaisesti. Osakasluetteloon merkitty osakkeenomistaja Oikeus osallistua yhtiökokoukseen on osakkeenomistajalla, joka on yhtiökokouksen täsmäytyspäivänä 23.3.2022 rekisteröity Euroclear Finland Oy:n ylläpitämään Yhtiön osakasluetteloon. Osakkeenomistaja, jonka osakkeet on merkitty hänen henkilökohtaiselle suomalaiselle arvo-osuustililleen, on rekisteröity Yhtiön osakasluetteloon. Osakkeenomistaja voi osallistua yhtiökokoukseen vain äänestämällä ennakkoon ja esittämällä ennakkoon vastaehdotuksia ja kysymyksiä jäljempänä kuvatulla tavalla. Osakeomistuksessa yhtiökokouksen täsmäytyspäivän jälkeen tapahtuneet muutokset eivät vaikuta oikeuteen osallistua yhtiökokoukseen eivätkä osakkeenomistajan äänimäärään. Ilmoittautuminen ja äänestäminen ennakkoon Ilmoittautuminen ja ennakkoäänestys alkavat 19.3.2022 klo 12.00. Yhtiön osakasluetteloon merkityn osakkeenomistajan, joka haluaa osallistua yhtiökokoukseen äänestämällä ennakkoon, tulee ilmoittautua yhtiökokoukseen ja äänestää ennakkoon viimeistään 28.3.2022 klo 16.00, mihin mennessä ilmoittautumisen ja äänten on oltava perillä. Ilmoittautumisen yhteydessä tulee ilmoittaa pyydetyt tiedot, kuten osakkeenomistajan nimi, henkilötunnus, osoite, puhelinnumero. Osakkeenomistajien Enersense International Oyj:lle tai Euroclear Finland Oy:lle luovuttamia henkilötietoja käytetään vain yhtiökokouksen ja siihen liittyvien tarpeellisten rekisteröintien käsittelyn yhteydessä. Osakkeenomistajat, joilla on suomalainen arvo-osuustili, voivat ilmoittautua ja äänestää ennakkoon tiettyjen yhtiökokouksen asialistalla olevien asiakohtien osalta 19.3.2022 klo 12.00–28.3.2022 klo 16.00 välisenä aikana seuraavilla tavoilla: Yhtiön Internetsivujen kautta www.enersense.com/fi/sijoittajalle/hallinnointi/yhtiokokous/ Ilmoittautuminen ja ennakkoäänestäminen edellyttää henkilöomistajalta vahvaa sähköistä tunnistamista. Kun henkilöomistaja kirjautuu Yhtiön verkkosivujen kautta palveluun, hänet ohjataan sähköiseen tunnistamiseen. Tämän jälkeen osakkeenomistaja voi yhdellä istunnolla ilmoittautua yhtiökokoukseen, valtuuttaa toisen ja ennakkoäänestää. Vahva sähköinen tunnistautuminen toimii pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella. Yhteisöomistajien osalta ei edellytetä vahvaa sähköistä tunnistautumista. Yhteisöomistajan on kuitenkin ilmoitettava arvo-osuustilinsä numero, yhteisö-/yksilöintitunnuksensa sekä muut vaaditut tiedot. Mikäli yhteisöomistaja käyttää sähköistä Suomi.fi -valtuutta, ilmoittautuminen edellyttää valtuutetulta vahvaa sähköistä tunnistamista, joka toimii pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella. Sähköisen ennakkoäänestyksen ehdot ja muut sitä koskevat ohjeet ovat saatavilla Yhtiön internetsivuilla osoitteessa www.enersense.com/fi/sijoittajalle/hallinnointi/yhtiokokous/ viimeistään ennakkoäänestyksen alkamispäivästä 19.3.2022 alkaen. Postitse tai sähköpostitse alla tarkemmin kuvatulla tavalla Osakkeenomistaja tai hänen asiamiehensä voi toimittaa Yhtiön internetsivuilla saatavilla olevan ennakkoäänestyslomakkeen tai vastaavat tiedot Euroclear Finland Oy:lle postitse osoitteeseen Euroclear Finland Oy, Yhtiökokous / Enersense International Oyj, PL 1110, 00101 Helsinki tai sähköpostitse osoitteeseen yhtiokokous@euroclear.eu. Ennakkoäänestyslomake on saatavilla Yhtiön internetsivuilla viimeistään 19.3.2022 alkaen. Äänten toimittaminen ennen ilmoittautumisen ja ennakkoäänestyksen päättymistä katsotaan myös ilmoittautumiseksi yhtiökokoukseen, kunhan siitä ilmenevät edellä mainitut ilmoittautumiseen vaadittavat tiedot. Äänestyksen ohjeet ovat saatavilla Yhtiön internetsivuilla osoitteessa www.enersense.com/fi/sijoittajalle/hallinnointi/yhtiokokous/ viimeistään 19.3.2022 alkaen. Asiamiehen käyttäminen ja valtakirjat Osakkeenomistaja saa osallistua yhtiökokoukseen ja käyttää siellä oikeuksiaan asiamiehen välityksellä. Myös osakkeenomistajan asiamiehen on äänestettävä ennakkoon tässä kutsussa kuvatulla tavalla. Yhtiö tarjoaa osakkeenomistajille, jotka eivät äänestä ennakkoon itse, mahdollisuuden käyttää valtakirjapalvelua ja valtuuttaa lakimies Roopert Laitisen Asianajotoimisto Castrén & Snellman Oy:stä, tai hänen määräämänsä, edustamaan osakkeenomistajaa ja käyttämään tämän äänioikeutta kokouksessa osakkeenomistajan antamien äänestysohjeiden mukaisesti. Yhtiön tarjoaman asiamiehen valtuuttamisesta ei aiheudu osakkeenomistajalle kustannuksia, lukuun ottamatta mahdollisia valtakirjamateriaalien postittamiskustannuksia. Lisätietoja Yhtiön tarjoamasta asiamiehestä on saatavilla osoitteesta www.castren.fi/fi/ihmiset/roopert-laitinen/. Osakkeenomistaja saa osallistua yhtiökokoukseen ja käyttää kokouksessa oikeuksiaan myös muun asiamiehen välityksellä. Osakkeenomistajan asiamiehen on esitettävä päivätty valtakirja, tai hänen on muuten luotettavalla tavalla osoitettava olevansa oikeutettu edustamaan osakkeenomistajaa. Mikäli osakkeenomistaja osallistuu yhtiökokoukseen usean asiamiehen välityksellä, jotka edustavat osakkeenomistajaa eri arvo-osuustileillä olevilla osakkeilla, on ilmoittautumisen yhteydessä ilmoitettava osakkeet, joiden perusteella kukin asiamies edustaa osakkeenomistajaa. Malli valtakirjaksi ja äänestysohjeiksi on saatavilla Yhtiön internetsivuilla www.enersense.com/sijoittajalle/hallinnointi/yhtiokokous viimeistään 19.3.2022. Mahdolliset valtakirjat pyydetään toimittamaan ensisijaisesti sähköpostitse osoitteeseen yhtiokokous@enersense.com tai kirjeitse osoitteeseen Enersense International Oyj / Yhtiökokous 2022 / Johanna Nurkkala, Valimotie 9-11, 00380 Helsinki ennen ilmoittautumisajan päättymistä 28.3.2022 klo 16.00, mihin mennessä valtakirjojen on oltava perillä. Valtakirjan toimittaminen Yhtiölle ennen ilmoittautumisajan päättymistä katsotaan ilmoittautumiseksi yhtiökokoukseen edellyttäen, että siitä ilmenee edellä mainitut ilmoittautumiseen vaadittavat tiedot. Äänestysohjeet sisältävän, Yhtiön tarjoamalle asiamiehelle annetun valtakirjan toimittaminen Yhtiölle ennen ilmoittautumisajan päättymistä katsotaan sekä ilmoittautumiseksi että äänestämiseksi ennakkoon edellyttäen, että valtakirjasta ilmenevät tässä kutsussa mainitut ilmoittautumiseen ja ennakkoäänestämiseen vaadittavat tiedot. Yhteisöomistaja voi käyttää myös sähköistä Suomi.fi -valtuuttamispalvelua perinteisen valtakirjan sijaan. Tällöin yhteisö valtuuttaa nimeämänsä valtuutetun Suomi.fi -palvelussa osoitteessa www.suomi.fi/valtuudet käyttämällä valtuutusasiaa ”Yhtiökokouksessa edustaminen”. Euroclear Finland Oy:n yhtiökokouspalvelussa valtuutetun tulee ilmoittautumisen yhteydessä tunnistautua vahvalla sähköisellä tunnistautumisella ja sen jälkeen sähköinen valtuutus tarkistetaan automaattisesti. Vahva sähköinen tunnistautuminen toimii pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella. Lisätietoja suomi.fi/valtuudet -sivustolla sekä yhtiön verkkosivuilla osoitteessa www.enersense.com/fi/sijoittajalle/hallinnointi/yhtiokokous/. Hallintarekisteröidyn osakkeen omistaja Hallintarekisteröityjen osakkeiden omistajalla on oikeus osallistua yhtiökokoukseen niiden osakkeiden nojalla, joiden perusteella hänellä olisi oikeus olla merkittynä Euroclear Finland Oy:n pitämään osakasluetteloon yhtiökokouksen täsmäytyspäivänä 23.3.2022. Osallistuminen edellyttää lisäksi, että osakkeenomistaja on näiden osakkeiden nojalla tilapäisesti merkitty Euroclear Finland Oy:n pitämään osakasluetteloon viimeistään 30.3.2022 klo 10.00 mennessä. Hallintarekisteriin merkittyjen osakkeiden osalta tämä katsotaan ilmoittautumiseksi yhtiökokoukseen. Osakeomistuksessa yhtiökokouksen täsmäytyspäivän jälkeen tapahtuneet muutokset eivät vaikuta oikeuteen osallistua yhtiökokoukseen eivätkä osakkeenomistajan äänimäärään. Hallintarekisteröidyn osakkeen omistajaa kehotetaan pyytämään hyvissä ajoin omaisuudenhoitajaltaan tarvittavat ohjeet koskien rekisteröitymistä tilapäiseen osakasluetteloon, valtakirjojen antamista ja ilmoittautumista yhtiökokoukseen. Omaisuudenhoitajan tilinhoitajayhteisön tulee ilmoittaa hallintarekisteröidyn osakkeen omistaja merkittäväksi tilapäisesti Yhtiön osakasluetteloon viimeistään edellä mainittuun ajankohtaan mennessä ja huolehtimaan ennakkoäänestämisestä hallintarekisteröidyn osakkeen omistajan puolesta. Lisätietoa on saatavilla myös Yhtiön internetsivuilla osoitteessa www.enersense.com/fi/sijoittajalle/hallinnointi/yhtiokokous/. Muut ohjeet/tiedot Osakkeenomistajilla, joilla on vähintään yksi sadasosa Yhtiön kaikista osakkeista, on oikeus tehdä äänestykseen otettava vastaehdotus yhtiökokouksen asialistalla oleviin päätösehdotuksiin. Tällaiset vastaehdotukset on toimitettava Yhtiölle sähköpostilla osoitteeseen yhtiokokous@enersense.com viimeistään 17.3.2022 klo 16.00. Vastaehdotuksen tekevien osakkeenomistajien on esitettävä vastaehdotuksen toimittamisen yhteydessä selvitys omistuksestaan. Vastaehdotus otetaan käsiteltäväksi yhtiökokouksessa sillä edellytyksellä, että osakkeenomistajalla on oikeus osallistua yhtiökokoukseen ja osakkeenomistaja omistaa yhtiökokouksen täsmäytyspäivänä vähintään yhden sadasosan Yhtiön kaikista osakkeista. Jos vastaehdotusta ei oteta käsiteltäväksi yhtiökokouksessa, vastaehdotuksen puolesta annetut äänet jäävät ottamatta huomioon. Yhtiö julkaisee mahdolliset äänestykseen otettavat vastaehdotukset Yhtiön internetsivuilla www.enersense.com/fi/sijoittajalle/hallinnointi/yhtiokokous/ viimeistään 19.3.2022. Osakkeenomistaja voi esittää osakeyhtiölain 5 luvun 25 §:ssä tarkoitettuja kysymyksiä kokouksessa käsiteltävistä asioista 21.3.2022 klo 16.00 asti sähköpostitse osoitteeseen yhtiokokous@enersense.com tai postitse osoitteeseen Enersense International Oyj / Yhtiökokous 2022 / Johanna Nurkkala, Valimotie 9-11, 00380 Helsinki. Tällaiset osakkeenomistajien kysymykset, Yhtiön johdon vastaukset niihin sekä mahdolliset muut kuin äänestykseen otetut vastaehdotukset ovat nähtävänä Yhtiön internetsivuilla www.enersense.com/fi/sijoittajalle/hallinnointi/yhtiokokous/ viimeistään 24.3.2022. Kysymysten ja vastaehdotusten tekemisen edellytyksenä on, että osakkeenomistaja esittää riittävän selvityksen osakeomistuksestaan. Enersense International Oyj:llä on kokouskutsun päivänä 28.2.2022 yhteensä 15.996.060 osaketta, jotka edustavat yhtä monta ääntä. Porissa 28.2.2022 ENERSENSE INTERNATIONAL OYJ HALLITUS
Enersense International Oyj:n hallitus päätti konsernin avainhenkilöiden kannustinjärjestelmistä Enersense International Oyj Pörssitiedote 28.2.2022 klo 13.15 Enersense International Oyj:n hallitus on päättänyt kahdesta uudesta konsernin avainhenkilöiden osakepohjaisesta kannustinjärjestelmästä. Tarkoituksena on yhdistää omistajien ja avainhenkilöiden tavoitteet yhtiön arvon nostamiseksi pitkällä aikavälillä sekä sitouttaa avainhenkilöt yhtiöön ja tarjota heille kilpailukykyiset yhtiön osakkeiden ansaintaan ja kertymiseen perustuvat kannustinjärjestelmät. Palkkiot maksetaan osittain Enersense International Oyj:n osakkeina ja osittain rahana. Palkkioiden rahaosuuksilla pyritään kattamaan palkkioista osallistujille aiheutuvia veroja ja veronluonteisia maksuja. Jos osallistujan työ- tai johtajasopimus päättyy ennen palkkion maksamista, palkkiota ei pääsääntöisesti makseta. Osakepalkkiojärjestelmä 2022–2025 Osakepalkkiojärjestelmässä 2022—2025 on yksi ansaintajakso, tilikaudet 2022–2023. Järjestelmässä kohderyhmällä on mahdollista ansaita Enersense International Oyj:n osakkeita suoriutumisen perusteella. Järjestelmän mahdolliset palkkiot maksetaan kahdessa yhtä suuressa erässä ansaintajakson päättymisen jälkeen vuosina 2024 ja 2025. Järjestelmän palkkiot perustuvat yhtiön osakkeen absoluuttiseen kokonaistuottoon tilikausilta 2022—2023, konsernin kumulatiiviseen euromääräiseen oikaistuun käyttökatteeseen tilikausilta 2022—2023 ja uusiutuvan ja päästöttömän energian osuuteen liikevaihdosta. Järjestelmän perusteella maksettavat palkkiot vastaavat arviolta yhteensä enintään 211 000 Enersense International Oyj:n osakkeen arvoa, mukaan lukien myös rahana maksettavan osuuden. Järjestelmän kohderyhmään kuuluu noin 40 henkilöä mukaan lukien toimitusjohtaja ja muut Enersense International Oyj:n johtoryhmän jäsenet. Enersense International Oyj:n toimitusjohtajan ja johtoryhmän jäsenen on omistettava vähintään puolet järjestelmän perusteella nettopalkkiona saamistaan osakkeista, kunnes toimitusjohtajan osakeomistuksen arvo yhtiössä vastaa yhteensä hänen edellisen vuoden vuosipalkkaansa ja muun johtoryhmän jäsenen osakeomistuksen arvo yhtiössä vastaa yhteensä puolta jäsenen edellisen vuoden vuosipalkasta. Tämä osakemäärä on omistettava niin kauan kuin jäsenyys johtoryhmässä jatkuu. Sitouttava osakepalkkiojärjestelmä 2022–2024 Sitouttavan osakepalkkiojärjestelmän 2022–2024 palkkio perustuu voimassa olevaan työ- tai johtajasopimukseen ja työ- tai toimisuhteen jatkumiseen sitouttamisjaksolla. Palkkio maksetaan 24—36 kuukauden mittaisen sitouttamisjakson päättymisen jälkeen. Järjestelmä on tarkoitettu vain erikseen nimetyille avainhenkilöille. Vuosina 2022—2024 sitouttavan osakepalkkiojärjestelmän perusteella allokoitavat palkkiot vastaavat yhteensä enintään 10 000 Enersense International Oyj:n osakkeen arvoa, mukaan lukien myös rahana maksettavan osuuden.
Enersensen tilinpäätöstiedote 2021: Liikevaihto kasvoi selvästi vuonna 2021 – hallitus esittää osinkoa jaettavaksi ensimmäistä kertaa Enersense International Oyj Pörssitiedote 28.2.2022 klo 12.00 Tämä tiedote on tiivistelmä Enersensen vuoden 2021 tilinpäätöstiedotteesta. Tiedote kokonaisuudessaan on tämän pörssitiedotteen liitteenä pdf-tiedostona. Raportti on myös saatavilla Enersensen verkkosivuilla osoitteessa www.enersense.fi/sijoittajalle. LOKA–JOULUKUU 2021 Liikevaihto 65,9 (68,1) miljoonaa euroa, laskua 3,2 % Käyttökate 6,2 (3,8) miljoonaa euroa, käyttökatemarginaali 9,4 (5,5) % Liikevoitto 4,0 (1,2) miljoonaa euroa, liikevoittomarginaali 6,1 (1,8) % Tilauskanta vuoden viimeisen neljänneksen lopussa 291,0 (292,0) miljoonaa euroa Oikaistu käyttökate 7,5 (5,2) miljoonaa euroa eli 11,4 (7,6) % liikevaihdosta Oikaistu liikevoitto 5,8 (3,2) miljoonaa euroa eli 8,8 (4,7) % liikevaihdosta Oikaistut tunnusluvut sisältävät Enersense Offshore Oy:n negatiivisen liikearvon tuloutusta 7,3 miljoonaa euroa vuodelle 2021. TAMMI–JOULUKUU 2021 Liikevaihto 239,1 (147,5) miljoonaa euroa, kasvua 62,2 % Käyttökate 16,6 (9,8) miljoonaa euroa, käyttökatemarginaali 7,0 (6,6) % Liikevoitto 6,8 (4,8) miljoonaa euroa, liikevoittomarginaali 2,9 (3,2) % Oikaistu käyttökate 19,2 (11,5) miljoonaa euroa eli 8,0 (7,8) % liikevaihdosta Oikaistu liikevoitto 11,9 (7,5) miljoonaa euroa eli 5,0 (0,5) % liikevaihdosta Oikaistut tunnusluvut sisältävät Enersense Offshore Oy:n negatiivisen liikearvon tuloutusta 7,3 miljoonaa euroa vuodelle 2021. Osakekohtainen tulos 0,35 (0,27) euroa Osakkeiden lukumäärä 13 397 729 kpl (31.12.2021) Enersensen hallitus ehdottaa 4.4.2022 pidettävälle varsinaiselle yhtiökokoukselle, että 31.12.2021 päättyneeltä tilikaudelta jaetaan osinkoa 0,1 (2020: ei osinkoa) euroa osakkeelta. Empower-yrityskaupan myötä siirtyneiden liiketoimintojen luvut sisältyvät konsernin lukuihin alkaen elokuusta 2020. Ohjeistus tilikaudelle 2022 Yhtiön taloudellisen ohjeistuksen mukaan liikevaihdon ennakoidaan olevan 245–265 miljoonaa euroa ja oikaistun käyttökatteen 15–20 miljoonaa euroa vuonna 2022. Edelliseen vuoteen verrattuna vuoden 2022 tulosta rasittavat panostukset uuteen toiminnanohjausjärjestelmään. Lisäksi investoinnit kasvavaan merituulivoimaan vaikuttavat tulokseen. Tunnuslukuja 10–12/2021 10–12/2020 1–12/2021 1–12/2020 Liikevaihto (1 000 EUR) 65 909 68 053 239 110 147 460 Käyttökate (1 000 EUR) 6 188 3 751 16 639 9 775 Käyttökate % 9,4 5,5 7,0 6,6 Oikaistu käyttökate (1 000 EUR) *) 7 525 5 167 19 231 11 510 Oikaistu käyttökate % *) 11,4 7,6 8,0 7,8 Liikevoitto (1 000 EUR) 4 047 1 213 6 834 4 780 Liikevoitto % 6,1 1,8 2,9 3,2 Oikaistu liikevoitto (1 000 EUR) *) 5 800 3 205 11 909 7 474 Oikaistu liikevoitto % *) 8,8 4,7 5,0 5,1 Kauden tulos (1 000 EUR) 3 349 -108 3 973 2 379 Omavaraisuusaste % 35,6 15,7 35,6 15,7 Nettovelkaantumisaste % 3,6 52,3 3,6 52,3 Oman pääoman tuotto % 7,0 -0,6 8,3 19,3 Osakekohtainen tulos EUR 0,26 -0,02 0,35 0,27 *) Oikaistujen tunnuslukujen täsmäytyslaskelma liitetieto 10 sisältää Enersense Offshore Oy:n negatiivisen liikearvon tuloutuksen. Empower-yrityskaupan myötä siirtyneiden liiketoimintojen luvut sisältyvät konsernin lukuihin alkaen elokuusta 2020. Toimitusjohtaja Jussi Holopainen: ”Energiamurros etenee yhteiskunnassamme nyt kovaa vauhtia. Uudet päästöttömät energiaratkaisut valtaavat alaa voimakkaasti, ja laaja-alaisille energiasektorin osaajille on kysyntää. Tämä näkyi vuonna 2021 Enersensenkin toiminnassa monin tavoin – kiinnostus yhtiötä kohtaan oli suurta. Liikevaihtomme kasvoi vuonna 2021 yli 60 prosenttia edellisvuodesta. Tämä johtui suurelta osin Empower-yrityskaupan myötä siirtyneistä liiketoiminnoista. Konsernin lukuihin näiden liiketoimintojen luvut ovat sisältyneet elokuusta 2020 alkaen. Päivitimme tulosohjeistustamme joulukuussa ja saavutimme lopulta 239,1 miljoonan euron liikevaihdon sekä 19,2 miljoonan euron oikaistun käyttökatteen ja 11,9 miljoonan euron oikaistun liikevoiton. Vuodelta 2021 Enersensen hallitus esittää ensimmäistä kertaa yhtiön pörssihistoriassa osingon maksua. Vuoden viimeisen neljänneksen osalta tuloksemme oli kohtalainen verrattuna edellisen vuoden vastaavaan ajanjaksoon. Kvartaalin tulokseen vaikuttivat tehdyt yritysjärjestelyt, Enersense Offshoren toiminnan ylösajo, digiyksikön alasajo, integraatiotoimenpiteet sekä tehdyt alaskirjaukset pilvipalveluinvestointeihin, joiden kirjauskäytäntö on muuttunut. Näiden vaikutus tulokseen oli yhteensä noin 3,0 miljoonaa euroa. Vahva kiinnostus päästöttömiin energiaratkaisuihin ja luottamus tekemiseemme näkyi siirtyessämme kesäkuussa Helsingin pörssin päälistalle. Osakeantimme ylimerkittiin ja saimme matkaamme tuhansia vastuullisesta liiketoiminnasta kiinnostuneita uusia omistajia. Myös suunnatuissa osakeanneissa saimme merkittäviä ja sitoutuneita omistajia mukaan matkallemme kohti päästöttömämpää yhteiskuntaa. Lisäksi uusi rahoituskokonaisuus, joka yhtiölle sovittiin toukokuussa, vahvisti merkittävästi toimintamahdollisuuksiamme. Luottamusta tekemiseemme lisäsi omalta osaltaan myös Jaakko Eskolan tulo yhtiömme hallituksen puheenjohtajaksi. Vuosi 2021 piti sisällään muutoksia liiketoiminta-alueissamme sekä strategian mukaisen tekemisen suuntaamista entistä vahvemmin päästöttömiin energiaratkaisuihin. Luovuimme kesällä henkilöstövuokraukseen erikoistuneesta Värväämöstä sekä Staff Leasing-liiketoiminta-alueesta kokonaan ja keskitimme resurssien skaalaamiseen tähtäävän tekemisemme Smart Industry -liiketoiminnan alle. Vuosi 2021 oli Enersensellä myös voimakkaan integraation aikaa. Vuoden 2020 Empower-yrityskaupan jälkeinen integraatio jatkui läpi organisaation, ja vuoden loppuun mennessä yhteinen tekeminen ja brändiuudistus oli jo hyvin pitkälle viety. Toteutimme strategiaamme epäorgaanisesta kasvusta ja loppuvuodesta tiedotimme merituulivoimaan erikoistuneen Enersense Offshore Oy:n (entinen Pori Offshore Constructions Oy) ostamisesta sekä maatuulivoimahankkeiden kehitysyhtiö Megatuuli Oy:n kaupasta. Lisäksi sovimme sijoituksesta ja ensisijaisesta kumppanuudesta vihreän vedyn tuotantoyhtiö P2X Solutions Oy:n kanssa. Tuulivoiman tuotanto kasvaa lähivuosina merkittävästi ja hankekehitysyhtiö Megatuulen osaaminen mahdollistaa meille jatkossa myös synergiaetuja merituulivoimahankkeissa. Voimme myös Megatuulen yhteistyökumppaneiden kanssa kehittää tuulipuistoja, osallistua itse niiden rakentamiseen ja tavoitteenamme on myös rakennuttaa sekä jäädä omistamaan puistoja ja tuottamaan päästötöntä energiaa tulevaisuudessa. Pelkkä tuulivoiman tuotannon kasvu ei riitä vastaamaan kasvavaan energiatarpeeseen, ellei energian varastointi kehity nykyisestä. Energian varastoinnissa ja fossiilisten polttoaineiden korvaamisessa vedyllä on merkittävä rooli. Ensisijainen kumppanuus P2X:ssä mahdollistaa meille myös mukaanpääsyn Suomen ensimmäisen vihreän vedyn tuotantolaitoksen rakentamiseen ja näköalapaikan energian varastoinnin kehittymiseen. Vaikka strategiamme mukaisesti olemme etenemässä myös päästöttömän energian tuottajaksi ja vihreän energian yhtiöksi, niin samaan aikaan toteutamme päästöttömiä energiaratkaisuja suunnittelusta ja toteutuksesta ylläpitoon ja huoltoon kuten tähänkin asti. Pitkät perinteet ja huippuosaava henkilöstö ovat tekemisemme kivijalka ja se ei ole muuttunut mihinkään. Enersensen strategiassa orgaaninen ja epäorgaaninen kasvu ovat fokuksessa. Haluamme olla merkittävä päästöttömän yhteiskunnan mahdollistaja ja toimia laaja-alaisesti energiamurroksen eri osa-alueilla. Lopuksi haluan kiittää koko henkilöstöämme sitoutumisesta ja hyvästä työstä. Vuonna 2021 tehty työ mahdollistaa sen, että olemme entistä paremmilla valmiuksilla mukana tässä historiallisessa vihreässä siirtymässä ja valmiina reagoimaan asiakkaidemme nopeasti muuttuviinkin tarpeisiin.” Osingonjakoehdotus Enersensen hallitus ehdottaa 4.4.2022 pidettävälle varsinaiselle yhtiökokoukselle, että 31.12.2021 päättyneeltä tilikaudelta jaetaan osinkoa 0,1 euroa osakkeelta eli nykyisellä osakemäärällä yhteensä 1 599 606 euroa. Emoyhtiön jakokelpoiset varat olivat vuoden 2021 lopussa 46 554 137,3 euroa. Tilikauden päättymisen jälkeen Enersensen taloudellisessa asemassa ei ole tapahtunut olennaisia muutoksia. Yhtiön maksuvalmius on hyvä, eikä ehdotettu voitonjako vaaranna hallituksen näkemyksen mukaan yhtiön maksukykyä. Pori, 28.2.2022 Enersense International Oyj Hallitus Tämä tilinpäätöstiedote on laadittu EU:ssa hyväksytyn IAS 34 Osavuosikatsaukset -standardin mukaisesti. Webcast Webcast median edustajille, sijoittajille ja analyytikoille pidetään 28.2.2022 klo 14 alkaen ja sitä voi seurata täällä: https://enersense.videosync.fi/2021-q4-results. Taloudellinen tiedottaminen 2022 Enersensen tilinpäätös ja hallituksen toimintakertomus vuodelta 2021 julkaistaan viikolla 10, ja ne ovat sen jälkeen luettavissa yhtiön verkkosivuilla osoitteessa www.enersense.fi/sijoittajalle. Enersense julkaisee vuonna 2022 kaksi liiketoimintakatsausta ja puolivuosikatsauksen: tammi-maaliskuun liiketoimintakatsaus 29.4.2022 tammi-kesäkuun puolivuosikatsaus 4.8.2022 tammi-syyskuun liiketoimintakatsaus 28.10.2022 Enersensen vuoden 2022 yhtiökokous on määrä pitää 4.4.2022. Osakkeenomistajille, sijoittajille, analyytikoille sekä pankkien ja median edustajille suunnattu pääomamarkkinapäivä järjestetään 3.5.2022. enersense_tilinpaatostiedote_2021
Enersense julkaisee vuoden 2021 tilinpäätöstiedotteen maanantaina 28.2. – suora webcast-lähetys tulostilaisuudesta klo 14 Enersense International Oyj Lehdistötiedote 23.2.2022 klo 11.00 Päästöttömien energiaratkaisujen toteuttaja Enersense International Oyj julkaisee vuoden 2021 tilinpäätöstiedotteensa maanantaina 28.2.2022 arviolta klo 12. Julkaisemisen jälkeen tilinpäätöstiedote löytyy yhtiön verkkosivulta www.enersense.fi. Toimitusjohtaja Jussi Holopainen ja talousjohtaja Mikko Jaskari käyvät viime vuoden tulosta sekä Enersensen yritysjärjestelyiden myötä tapahtunutta arvoketjulaajentumista läpi suorassa webcast-lähetyksessä klo 14 alkaen. Tilaisuus on suomenkielinen ja sitä voi seurata seuraavasta linkistä: https://enersense.videosync.fi/2021-q4-results. Tallenne lähetyksestä löytyy myöhemmin yhtiön verkkosivuilta.
Kutsu Enersensen pääomamarkkinapäivään 3.5.2022 Enersense International Oyj Lehdistötiedote 17.2.2022 klo 15.30 Päästöttömien energiaratkaisujen toteuttaja Enersense International Oyj järjestää osakkeenomistajille, sijoittajille, analyytikoille sekä pankkien ja median edustajille suunnatun pääomamarkkinapäivän 3.5.2022 klo 13-16. Tilaisuutta voi seurata suorana webcast-lähetyksenä: https://enersense.videosync.fi/2022-cmd. Ajankohtaisista asioista yhtiön strategiaan, yritysjärjestelyihin, liiketoimintaan ja taloudelliseen kehitykseen liittyen ovat kertomassa toimitusjohtaja Jussi Holopainen, talousjohtaja Mikko Jaskari sekä liiketoimintajohtajat Juha Silvola, Jaakko Leivo ja Margus Veensalu. Puhujalista saattaa vielä täydentyä. Tilaisuus on suomenkielinen ja keskusteluun on mahdollisuus osallistua esityslinkin kautta toimivan chatin välityksellä. Lähetyksen jälkeen tallenne tilaisuudesta jaetaan Enersensen verkkosivulle. Tilaisuuteen Helsingin keskustassa, Sanomatalon Studio Elielissä voidaan tämän hetken arvion mukaan ottaa paikalle max. 40 henkilöä. Analyytikoille, institutionaalisille sijoittajille ja median edustajille tarkoitetut paikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä. Ilmoittautumiset pyydetään lähettämään: tommi.manninen@enersense.com.
Enersensen sijoitus P2X:ään on toteutunut Enersense International Oyj Pörssitiedote, 14.2.2022 klo 21.05 Päästöttömien energiaratkaisujen toteuttaja Enersense International Oyj (”Enersense”) tiedotti 8.12.2021 allekirjoittaneensa sopimuksen 13–18 miljoonan euron oman pääoman ehtoisesta sijoituksesta vihreän vedyn tuottajayhtiöön P2X Solutions Oy:öön (”P2X”). Enersense tiedotti edelleen 31.1.2022, että sijoituksen määräksi on vahvistunut 13 miljoonaa euroa, jonka perusteella Enersensen omistusosuus P2X:stä olisi mahdollisten optioiden jälkeen noin 16,3 prosenttia. Sijoitusjärjestelyn ennakkoehdot ovat täyttyneet ja Enersensen sijoitus P2X:ään on toteutunut P2X:n toteuttamassa suunnatussa osakeannissa tänään. Sijoitus maksetaan käteisellä kolmessa erässä lokakuuhun 2022 mennessä ja rahoitetaan Enersensen kassavaroilla. Toimitusjohtaja, Jussi Holopainen, Enersense International Oyj: ”Sijoitus P2X:ään tukee vahvasti Enersensen strategiaa. Tuulivoima ja vihreän vedyn tuotanto linkittyvät voimakkaasti yhteen, ja Enersensellä on vahvaa osaamista koko arvoketjussa. Vedyllä pystytään paitsi korvaamaan fossiilisia polttoaineita, myös mahdollistamaan puhtaan energian, kuten syklisen tuulivoiman, pidempiaikainen varastointi. Vety on meille ja koko Suomelle suuri mahdollisuus, ja vihreän vetymarkkinan luominen on konkreettinen ilmastoteko.” Sijoituksen yhteydessä Enersense ja P2X ovat sopineet kumppanuusjärjestelystä, jossa Enersensellä on tiettyjen sijoitussopimuksen mukaisten, muun muassa hinnoitteluun ja laatutasoon liittyvien, edellytysten täyttyessä ensisijaisen kumppanin asema P2X:n Harjavaltaan rakennettavan Suomen ensimmäisen vihreän vedyn tuotantolaitoksen rakennusvaiheen töissä sekä laitoksen valmistuttua sen kunnossapidon ja operoinnin tehtävissä. Yhteistyön arvon arvioidaan olevan noin 7–8 miljoonaa euroa ja se jakautuu pääosin vuosille 2022–2024 jatkuen kunnossapidon ja operoinnin osalta. Ensisijainen kumppanuus koskee mainittujen edellytysten täyttyessä myös P2X:n mahdollisia muita tulevia hankkeita, joiden osalta sopimus kumppanuudesta on solmittu kolmeksi vuodeksi. Osapuolet neuvottelevat yhteistyön tarkemmista ehdoista ja toteutuksesta kevään 2022 aikana. Sijoitus- ja yhteistyöjärjestelyä, sen ehtoja sekä järjestelyn lähipiiriluonnetta on kuvattu tarkemmin Enersensen 8.12.2021 julkaisemassa pörssitiedotteessa.
Enersensen tytäryhtiön Megatuuli Oy:n yhteistyökumppaninsa kanssa kehittämä tuulipuistokokonaisuus etenee – Megatuuli on sopinut kehitysyhteistyösopimukseen perustuvasta palkkiosta Enersense International Oyj Sisäpiiritieto 3.2.2022 klo 13.50 Päästöttömien energiaratkaisujen toteuttajan Enersense International Oyj:n (“Enersense”) tytäryhtiön Megatuuli Oy:n (“Megatuuli”) keskeisen hankekehityskumppaninsa kanssa kehittämä tuulipuistokokonaisuus on päätetty rakentaa tiettyjen ehtojen täyttyessä. Päätöksen toteutuessa Megatuuli on oikeutettu sen ja kyseisen hankekehityskumppanin välillä solmittuun kehitysyhteistyösopimukseen perustuvaan vuosien 2022–2025 aikana erissä maksettavaan palkkioon. Vuoden 2022 aikana palkkio vaikuttaisi Enersensen liikevoittoon arviolta yhteensä 5–6 miljoonaa euroa. Lisäksi Enersense arvioi, päivittäen aikaisemmin ilmoittamaansa arviota, että nyt kyseessä olevan kokonaisuuden rakentamisvaiheen toteutuessa sekä Megatuulen tiettyjen muiden äänivallattoman osakesarjan kohteeksi tulevien projektien tuottojen arvioidaan yhteensä vaikuttavan Enersensen liikevoittoon vuoteen 2025 mennessä noin 30–40 miljoonaa euroa. Kyseisten hankkeiden tuotot jakautuvat Enersensen ja Megatuulen äänivallattoman osakesarjan omistajien kesken. Rakentamisvaiheen toteuttaminen on ehdollinen Megatuulen hankekehityskumppanin sopimille tavanomaisille ennakkoehdoille, joiden arvioidaan täyttyvän helmikuussa 2022. Megatuuli on vastannut kokonaisuuden alkuvaiheen hankekehitystyöstä, mm. esiselvityksistä, maanvuokrasopimusten varmistamisesta, kaavoituksesta sekä yva- ja rakennuslupaprosesseista ”rakentamista vaille valmiiksi” – vaiheeseen. Muilta osin kehitystyöstä on vastannut Megatuulen hankekehityskumppani. Tuulivoimakehityksen toimialajohtaja, Lauri Lammivaara, Enersense International Oyj: ”Tuulipuistojen kehitys on pitkäjänteistä toimintaa. Megatuuli on tehnyt hedelmällistä yhteistyötä asukkaiden, maanomistajien ja yhteistyökumppaneiden kanssa jo useamman vuoden ajan. Tuulivoiman myönteiset vaikutukset yhteiskunnalle ovat suuret ja onkin hienoa olla luomassa päästötöntä yhteiskuntaa. Suuri kiitos kuuluu myös Megatuulen ammattitaitoiselle ja energiselle tuulivoimatiimille, joka on saanut kaiken tämän aikaiseksi.” Toimitusjohtaja, Jussi Holopainen, Enersense International Oyj: ”Tuulipuistohankkeet ovat hyvä esimerkki Megatuulen ja sen yhteistyökumppaneiden vastuullisesta, laadukkaasta ja pitkäjänteisestä tuulivoimahankkeiden kehitystyöstä. Megatuulen hankinnan myötä Enersensellä on nyt uusia, kokeneita ja näkemyksellisiä osaajia kehittämässä palveluitamme sekä ymmärrystämme ja osaamistamme tuulivoiman koko arvoketjussa. Maatuulivoiman tuotanto Suomessa tulee kasvamaan moninkertaiseksi lähivuosina, ja odotan innolla uusien tuulivoimahankkeiden etenemistä.” Palkkioiden suoritus on ehdollinen tietyille muun muassa hankkeiden rakentamiseen ja sähköistykseen liittyvien vaiheiden toteutukselle mikä voi vaikuttaa tuloutusten realisoitumiseen ja niiden aikatauluun Megatuulesta ja Enersensestä riippumattomalla tavalla. Lisäksi Megatuuli on sitoutunut tavanomaisiin määräyksiin koskien suorittamaansa työtä koskevaa vastuuta sekä merkittäviin sopimussakkoihin, mikäli tietyt tuulipuistohankkeen toteutusvaiheet viivästyvät sen vastuualueeseen liittyvistä seikoista johtuen. Enersense tiedotti 20.12.2021 allekirjoittaneensa sopimuksen, jonka mukaisesti se hankkii maatuulivoimahankkeiden kehitysyhtiö Megatuuli Oy:n. Kaupan toteutumisesta Enersense tiedotti 1.2.2022. Samalla Enersense on tiedottanut, että osakekaupan arvioidaan nostavan Enersensen rahoitusasemaa vuonna 2022 ja parantavan Enersensen tuloksentekokykyä pitkällä aikavälillä. Megatuulen tiettyjen, äänivallattoman osakesarjan kohteeksi tulevien projektien myyntituottojen arvioitiin tuolloin vaikuttavan Enersensen liikevoittoon vuoteen 2025 mennessä yhteensä noin 20–40 miljoonaa euroa. Näistä hankkeista, mukaan lukien nyt rakentamisvaiheeseen mahdollisesti etenevä kokonaisuus, jaettavan voiton osalta Enersensen osuus on noin kolmanneksen ja äänivallattomien osakkeiden omistajiksi jäävien myyjien osuus noin kaksi kolmasosaa. Ensimmäisten hankkeiden arvioitiin tuloutuvan vuoden 2022 aikana. Muiden Megatuulen hankkeiden arvioidaan tuloutuvan vuodesta 2024 alkaen. Näistä muista hankkeista Enersensen osuus tilikauden voitosta on 100 prosenttia.
Enersense International Oyj: Arvopaperimarkkinalain 9 luvun 10 §:n mukainen liputusilmoitus Enersense International Oyj Pörssitiedote, 2.2.2022 klo 13.30 Enersense International Oyj on vastaanottanut arvopaperimarkkinalain 9 luvun 5 §:n mukaisen ilmoituksen Verman Group Oy:ltä. Ilmoituksen mukaan Verman Group Oy:n osakeomistus Enersense International Oyj:n osakkeiden kokonaismäärästä ja äänimäärästä on laskenut 8,40 prosenttiin 1.2.2022. Ilmoituksen mukaan tällä yhtiöllä on yhteensä 1 343 461 Enersense International Oyj:n osaketta, mikä vastaa 8,40 prosenttia kaikista Enersense International Oyj:n osakkeista ja äänistä. Liputusvelvollisen osuus ilmoituksen mukaan: % osakkeista ja äänistä % osakkeista ja äänistä rahoitusvälineiden kautta Yhteenlaskettu %-osuus Kohdeyhtiön osakkeiden ja äänten kokonaismäärä Osuus liputusrajan saavuttamisen tai rikkoutumisen jälkeen 8,40 – 8,40 15 996 060 Edellisessä liputusilmoituksessa ilmoitettu osuus (jos liputettu) 10,02 – 10,02 Tiedot omistus- ja ääniosuudesta liputusrajan saavuttamisen tai rikkoutumisen jälkeen: A: Osakkeet ja äänet Osakesarja/osakelajiISIN-koodi (jos mahdollista) Osakkeiden ja äänten lukumäärä Osakkeiden ja äänten %-osuus Suora(AML 9:5) Välillinen(AML 9:6 ja 9:7) Suora(AML 9:5) Välillinen(AML 9:6 ja 9:7) FI4000301585 1 343 461 – 8,40 A YHTEENSÄ 1 343 461 8,40 Tietoja liputusvelvollisesta ja koko määräysvaltaketjusta, jonka kautta osakkeita, äänioikeuksia tai rahoitusvälineitä hallitaan: Nimi %-osuus osakkeista ja äänistä %-osuus osakkeista ja äänistä rahoitusvälineiden kautta Osakkeet, äänet ja rahoitusvälineet yhteensä
Enersense International Oyj: Arvopaperimarkkinalain 9 luvun 10 §:n mukainen liputusilmoitus Enersense International Oyj Pörssitiedote, 2.2.2022 klo 13.00 Enersense International Oyj on vastaanottanut arvopaperimarkkinalain 9 luvun 5 §:n mukaisen ilmoituksen Tomi Hyttiseltä. Ilmoituksen mukaan Tomi Hyttisen ja Tomi Hyttisen määräysvaltayhtiön Taloustieto Incrementum Oy:n osakeomistus Enersense International Oyj:n osakkeiden kokonaismäärästä ja äänimäärästä on laskenut 4,77 prosenttiin 1.2.2022. Ilmoituksen mukaan Tomi Hyttisellä ja Taloustieto Incrementum Oy:lla on yhteensä 762 305 Enersense International Oyj:n osaketta, mikä vastaa 4,77 prosenttia kaikista Enersense International Oyj:n osakkeista ja äänistä. Liputusvelvollisen osuus ilmoituksen mukaan: % osakkeista ja äänistä % osakkeista ja äänistä rahoitusvälineiden kautta Yhteenlaskettu %-osuus Kohdeyhtiön osakkeiden ja äänten kokonaismäärä Osuus liputusrajan saavuttamisen tai rikkoutumisen jälkeen 4,77 – 4,77 15 996 060 Edellisessä liputusilmoituksessa ilmoitettu osuus (jos liputettu) 5,64 – 5,64 Tiedot omistus- ja ääniosuudesta liputusrajan saavuttamisen tai rikkoutumisen jälkeen: A: Osakkeet ja äänet Osakesarja/osakelajiISIN-koodi (jos mahdollista) Osakkeiden ja äänten lukumäärä Osakkeiden ja äänten %-osuus Suora(AML 9:5) Välillinen(AML 9:6 ja 9:7) Suora(AML 9:5) Välillinen(AML 9:6 ja 9:7) FI4000301585 7 000 755 305 0,05 4,72 A YHTEENSÄ 762 305 4,77 Tietoja liputusvelvollisesta ja koko määräysvaltaketjusta, jonka kautta osakkeita, äänioikeuksia tai rahoitusvälineitä hallitaan: Nimi %-osuus osakkeista ja äänistä %-osuus osakkeista ja äänistä rahoitusvälineiden kautta Osakkeet, äänet ja rahoitusvälineet yhteensä Tomi Hyttinen 0,05 7 000 Taloustieto Incrementum Oy 4,72 755 305 Liputusilmoituksen mukaan Tomi Hyttinen omistaa Taloustieto Incrementum Oy:stä 100 %.
Suomen ensimmäisen vihreän vedyn tuotantolaitoksen rakentamisesta P2X:n investointipäätös – Enersensen P2X-sijoituksen arvioidaan toteutuvan helmikuussa Enersense International Oyj Lehdistötiedote 2.2.2022 klo 12.45 Päästöttömien energiaratkaisujen toteuttaja Enersense International Oyj tiedotti 8.12.2021 ja 31.1.2022 suunnitelmistaan sijoittaa 13 miljoonaa euroa vihreän vedyn tuottajayhtiöön P2X Solutions Oy:hyn. Järjestelyn toteutuessa arviolta helmikuussa 2022 Enersense ja P2X ovat sopineet merkittävästä kumppanuudesta sekä vetytuotantolaitoksen rakentamisessa että myöhemmin tuotantolaitoksen kunnossapidossa tiettyjen ehtojen täyttyessä. Tulevaan sijoitukseen liittyen P2X tiedotti 2.2.2022 tehneensä 70 miljoonan euron investointipäätöksen Suomen ensimmäisen vihreän vedyn tuotantolaitoksen rakentamisesta Harjavaltaan. Harjavallan Suurteollisuuspuistoon tuleva vihreän vedyn tuotantolaitos on kapasiteetiltaan 20 MW, ja sen rakentamistyöt alkavat syksyllä 2022. Laitoksen on tarkoitus valmistua aikataulun mukaisesti vuoden 2024 ensimmäisellä vuosipuoliskolla. Jussi Holopainen, toimitusjohtaja, Enersense International Oyj: ”Suomen ensimmäisen vihreän vedyn tuotantolaitoksen investointipäätös on merkittävä asia. Vedyn rooli päästöttömien energiaratkaisujen ja energian varastoinnin kehittämisessä on keskeisessä asemassa. Vetymarkkina kasvaa kovaa vauhtia ja on hienoa, että kehityksen kärkijoukoissa on mukana myös suomalaisia toimijoita.” P2X:n tarkoituksena on toteuttaa samalla konseptilla myös muita vihreän vedyn tuotantolaitoksia, ja seuraavien laitosten valmistelutyö on jo aloitettu. P2X valmistaa vihreää vetyä täysin päästöttömästi elektrolyysillä vedestä uusiutuvilla energialähteillä. Osan tuottamastaan vihreästä vedystä yhtiö jatkojalostaa uusiutuviksi synteettisiksi polttoaineiksi, kuten synteettiseksi metaaniksi. Prosessin sivuvirtoina syntyvä lämpö ja happi voidaan hyödyntää teollisissa prosesseissa.
Enersense International Oyj: Arvopaperimarkkinalain 9 luvun 10 §:n mukainen liputusilmoitus Enersense International Oyj Pörssitiedote, 2.2.2022 klo 12.30 Enersense International Oyj on vastaanottanut arvopaperimarkkinalain 9 luvun 5 §:n mukaisen ilmoituksen Janne Vertaselta. Ilmoituksen mukaan Janne Vertasen ja tämän määräysvaltayhteisöjen osakeomistus Enersense International Oyj:n osakkeiden kokonaismäärästä ja äänimäärästä on laskenut 8,57 prosenttiin 1.2.2022. Ilmoituksen mukaan Janne Vertasella ja tämän määräysvaltayhteisöillä on yhteensä 1 370 887 Enersense International Oyj:n osaketta, mikä vastaa 8,57 prosenttia kaikista Enersense International Oyj:n osakkeista ja äänistä. Liputusvelvollisen osuus ilmoituksen mukaan: % osakkeista ja äänistä % osakkeista ja äänistä rahoitusvälineiden kautta Yhteenlaskettu %-osuus Kohdeyhtiön osakkeiden ja äänten kokonaismäärä Osuus liputusrajan saavuttamisen tai rikkoutumisen jälkeen 8,57 – 8,57 15 996 060 Edellisessä liputusilmoituksessa ilmoitettu osuus (jos liputettu) 10,035 – 10,035 Tiedot omistus- ja ääniosuudesta liputusrajan saavuttamisen tai rikkoutumisen jälkeen: A: Osakkeet ja äänet Osakesarja/osakelajiISIN-koodi (jos mahdollista) Osakkeiden ja äänten lukumäärä Osakkeiden ja äänten %-osuus Suora(AML 9:5) Välillinen(AML 9:6 ja 9:7) Suora(AML 9:5) Välillinen(AML 9:6 ja 9:7) FI4000301585 27 426 1 343 461 0,17 8,40 A YHTEENSÄ 1 370 887 8,57 Tietoja liputusvelvollisesta ja koko määräysvaltaketjusta, jonka kautta osakkeita, äänioikeuksia tai rahoitusvälineitä hallitaan: Nimi %-osuus osakkeista ja äänistä %-osuus osakkeista ja äänistä rahoitusvälineiden kautta Osakkeet, äänet ja rahoitusvälineet yhteensä Verman Group Oy 8,40 – 1 343 461 Vertanen Janne 0,17 – 27 426
Enersense International Oyj: Arvopaperimarkkinalain 9 luvun 10 §:n mukainen liputusilmoitus Enersense International Oyj Pörssitiedote, 2.2.2022 klo 11.15 Enersense International Oyj on vastaanottanut arvopaperimarkkinalain 9 luvun 5 §:n mukaisen ilmoituksen MBÅ Invest Oy:ltä. Ilmoituksen mukaan MBÅ Invest Oy:n osakeomistus Enersense International Oyj:n osakkeiden kokonaismäärästä ja äänimäärästä on laskenut 14,09 prosenttiin 1.2.2022. Ilmoituksen mukaan tällä yhtiöllä on yhteensä 2 253 072 Enersense International Oyj:n osaketta, mikä vastaa 14,09 prosenttia kaikista Enersense International Oyj:n osakkeista ja äänistä. Liputusvelvollisen osuus ilmoituksen mukaan: % osakkeista ja äänistä % osakkeista ja äänistä rahoitusvälineiden kautta Yhteenlaskettu %-osuus Kohdeyhtiön osakkeiden ja äänten kokonaismäärä Osuus liputusrajan saavuttamisen tai rikkoutumisen jälkeen 14,09 – 14,09 15 996 060 Edellisessä liputusilmoituksessa ilmoitettu osuus (jos liputettu) 16,82 – 16,82 Tiedot omistus- ja ääniosuudesta liputusrajan saavuttamisen tai rikkoutumisen jälkeen: A: Osakkeet ja äänet Osakesarja/osakelajiISIN-koodi (jos mahdollista) Osakkeiden ja äänten lukumäärä Osakkeiden ja äänten %-osuus Suora(AML 9:5) Välillinen(AML 9:6 ja 9:7) Suora(AML 9:5) Välillinen(AML 9:6 ja 9:7) FI4000301585 2 253 072 Click here to enter text. 14,09 A YHTEENSÄ 2 253 072 14,09 Tietoja liputusvelvollisesta ja koko määräysvaltaketjusta, jonka kautta osakkeita, äänioikeuksia tai rahoitusvälineitä hallitaan: Nimi %-osuus osakkeista ja äänistä %-osuus osakkeista ja äänistä rahoitusvälineiden kautta Osakkeet, äänet ja rahoitusvälineet yhteensä
Enersense International Oyj: Arvopaperimarkkinalain 9 luvun 10 §:n mukainen liputusilmoitus Enersense International Oyj Pörssitiedote, 2.2.2022 klo 9.50 Enersense International Oyj on vastaanottanut arvopaperimarkkinalain 9 luvun 5 §:n mukaisen ilmoituksen Kyösti Kakkoselta. Ilmoituksen mukaan Kyösti Kakkosen määräysvaltayhtiön Joensuun Kauppa ja Kone Oy:n osakeomistus Enersense International Oyj:n osakkeiden kokonaismäärästä ja äänimäärästä on laskenut 8,64 prosenttiin 1.2.2022. Ilmoituksen mukaan tällä yhtiöllä on yhteensä 1 382 449 Enersense International Oyj:n osaketta, mikä vastaa 8,64 prosenttia kaikista Enersense International Oyj:n osakkeista ja äänistä. Liputusvelvollisen osuus ilmoituksen mukaan: % osakkeista ja äänistä % osakkeista ja äänistä rahoitusvälineiden kautta Yhteenlaskettu %-osuus Kohdeyhtiön osakkeiden ja äänten kokonaismäärä Osuus liputusrajan saavuttamisen tai rikkoutumisen jälkeen 8,64 – 8,64 15 996 060 Edellisessä liputusilmoituksessa ilmoitettu osuus (jos liputettu) 14,82 – 14,82 Tiedot omistus- ja ääniosuudesta liputusrajan saavuttamisen tai rikkoutumisen jälkeen: A: Osakkeet ja äänet Osakesarja/osakelajiISIN-koodi (jos mahdollista) Osakkeiden ja äänten lukumäärä Osakkeiden ja äänten %-osuus Suora(AML 9:5) Välillinen(AML 9:6 ja 9:7) Suora(AML 9:5) Välillinen(AML 9:6 ja 9:7) FI4000301585 Click here to enter text. 1 382 449 8,64 A YHTEENSÄ 1 382 449 8,64 Tietoja liputusvelvollisesta ja koko määräysvaltaketjusta, jonka kautta osakkeita, äänioikeuksia tai rahoitusvälineitä hallitaan: Nimi %-osuus osakkeista ja äänistä %-osuus osakkeista ja äänistä rahoitusvälineiden kautta Osakkeet, äänet ja rahoitusvälineet yhteensä Kyösti Kakkonen 0 0 0 Kakkonen-Yhtiöt Oy 0 0 0 Joensuun Kauppa ja Kone Oy 8,64 8,64 1 382 449 Liputusilmoituksen mukaan Kyösti Kakkonen omistaa 55,3 % Kakkonen-Yhtiöt Oy:stä, joka omistaa 100 % Joensuun Kauppa ja Kone Oy:stä.
Enersense on toteuttanut Megatuulen hankinnan ja Enersensen uudet osakkeet on rekisteröity kaupparekisteriin Enersense International Oyj Pörssitiedote 1.2.2022 klo 18.50 Enersense International Oyj (”Enersense”) tiedotti 31.1.2022 Enersensen hallituksen päättäneen suunnatusta osakeannista maatuulivoimahankkeiden kehitysyhtiö Megatuuli Oy:n (”Megatuuli”) hankintaan (”Osakekauppa”) liittyen sekä Osakekaupan täytäntöönpanon aikataulusta ja vaikutuksista. Osakekaupan täytäntöönpano on saatu päätökseen tänään 1.2.2022. Yhteensä 2 598 331 uutta Enersensen osaketta on tänään Osakekaupan täytäntöönpanossa annettu vastikkeena Osakekaupan myyjille ja merkitty Megatuulen äänivaltaisten osakkeiden luovutusta vastaan. Uudet Enersensen osakkeet on rekisteröity kaupparekisteriin tänään 1.2.2022. Aiemmin tiedotetun mukaisesti uusiin Enersensen osakkeisiin kohdistuvat vakuusjärjestely- ja luovutusrajoitukset, joiden kohteena on yhteensä 50 prosenttia Megatuulen omistajien vastikkeena saamista Enersensen osakkeista. Rajoitukset vapautuvat 24 kuukauden kuluttua Osakekaupan toteutuksesta lukien. Uusien osakkeiden rekisteröinnin jälkeen Enersensen osakkeiden kokonaismäärä on 15 996 060 osaketta. Kaikilla osakkeilla on yhtäläiset äänioikeudet. Uudet osakkeet otetaan kaupankäynnin kohteeksi Nasdaq Helsinki Oy:n pörssilistalla arviolta 3.2.2022 alkaen. Toimitusjohtaja, Jussi Holopainen, Enersense International Oyj: ”Megatuulen hankinta merkitsee Enersenselle paljon, kun hankekehityksen myötä ymmärryksemme ja osaamisemme tuulivoiman koko arvoketjusta laajenee ja syvenee. Tuulivoimamarkkina kasvaa voimakkaasti tulevina vuosina, ja on koko markkinan näkökulmasta tärkeää, että alalla on laaja-alaista ymmärrystä saman katon alla projektin eri vaiheista aina suunnittelusta toteutukseen.” Osakekauppaa ja sen vaikutuksia on kuvattu Enersensen tiedotteessa 31.1.2022.
Enersensen hallitus päätti 2 598 331 uuden Enersensen osakkeen suunnatusta osakeannista Megatuuli-yrityskauppaan liittyen – Megatuulen hankinta on tarkoitus saattaa päätökseen arviolta 1.2.2022 Enersense International Oyj Pörssitiedote 31.1.2022 klo 23.50 EI JULKISTETTAVAKSI TAI LEVITETTÄVÄKSI, SUORAAN TAI VÄLILLISESTI, KOKONAAN TAI OSITTAIN, YHDYSVALLOISSA, AUSTRALIASSA, ETELÄ-AFRIKASSA, HONGKONGISSA, JAPANISSA, KANADASSA, UUDESSA-SEELANNISSA, SINGAPORESSA TAI TÄLLAISIIN MAIHIN TAI MISSÄÄN MUUSSA MAASSA TAI MIHINKÄÄN MUUHUN VALTIOON, JOSSA JULKISTAMINEN TAI LEVITTÄMINEN OLISI KYSEISEN MAAN SOVELLETTAVIEN LAKIEN TAI SÄÄNNÖSTEN VASTAISTA. LISÄTIETOJA ON ESITETTY ALLA KOHDASSA ”TÄRKEÄ HUOMAUTUS”. Päästöttömien energiaratkaisujen toteuttaja Enersense International Oyj (”Enersense”) tiedotti 20.12.2021 allekirjoittaneensa sopimuksen, jonka mukaisesti se hankkii maatuulivoimahankkeiden kehitysyhtiö Megatuuli Oy:n (”Megatuuli”). Enersense arvioi tuolloin kaupan (”Osakekauppa”) toteutuvan tammikuun 2022 aikana. Enersensen hallitus on tänään päättänyt Osakekauppaan liittyen yhteensä 2 598 331 uuden Enersensen osakkeen suunnatusta osakeannista Megatuulen myyjille. Osakeanti on ehdollinen Osakekaupan täytäntöönpanon toteutumiselle. Täytäntöönpano arvioidaan saatavan päätökseen 1.2.2022. Toimitusjohtaja, Jussi Holopainen, Enersense International Oyj: ”Megatuulella on yhteistyökumppaneidensa kanssa käynnissä tai esiselvitysvaiheessa yhteiskapasiteetiltaan noin 3 000 megawattia tuulivoimahankkeita. On hienoa, että saamme tällaisen merkittävän toimijan tukemaan ja laajentamaan entisestään Enersense-konsernin laajaa tuulivoiman palveluvalikoimaa. Enersense tarjoaa jatkossakin tuulivoiman suunnittelu- ja rakentamispalveluita kumppaneilleen, mutta arvoketjulaajentumisen jälkeen ryhdymme Megatuulen yhteistyökumppaneiden kanssa myös kehittämään tuulipuistoja ja tulevaisuudessa tavoitteenamme on myös rakennuttaa sekä jäädä omistamaan puistoja ja tuottamaan päästötöntä energiaa.” Enersensen aiemmin tiedottamalla tavalla Osakekauppa sovittiin ehdolliseksi muun muassa sille, että 11.1.2022 pidettäväksi koolle kutsuttu Enersensen ylimääräinen yhtiökokous päättää Enersensen yhtiöjärjestyksen muuttamisesta ja valtuuttaa Enersensen hallituksen päättämään Osakekauppaan liittyvästä suunnatusta osakeannista ja vakuusjärjestelystä ja että Megatuulen yhtiöjärjestys muutetaan uuden äänivallattoman osakesarjan luomiseksi, minkä lisäksi Enersense ja Megatuulen nykyiset osakkeenomistajat neuvottelevat Megatuulta koskevan osakassopimuksen. Enersense tiedotti yhtiökokouksen päätöksistä 11.1.2022, minkä lisäksi Megatuulen yhtiöjärjestystä ja osakassopimuksen neuvottelua koskevat ehdot ovat täyttyneet. Osakekauppa sovittiin lisäksi ehdolliseksi muun muassa sille, että Megatuulen tietyt hankekehitykseen liittyvät kumppanit luopuvat vetoamasta kyseisten tahojen ja Megatuulen välillä solmittuihin sopimuksiin sisältyviin Megatuulen omistuksen vaihtumiseen liittyviin change of control -ehtoihin osakekaupan yhteydessä, ja sille, että Megatuulen keskeisen hankekehityskumppanin kanssa solmitun yhteistyösopimuksen kesto ja tietyt ehdot neuvotellaan uudelleen. Enersense tiedotti 10.1.2022 Megatuulen solmineen kyseisen hankekehityskumppaninsa kanssa esisopimuksen, joka sisältää osapuolten yhteisymmärryksen uudelleenneuvoteltavan yhteistyösopimuksen keskeisistä ehdoista ja jonka tarkoituksena on edistää lopullisen yhteistyösopimusmuutoksen solmimista ja siten Osakekaupan ennakkoehtojen toteutumista tältä osin. Enersense tiedotti myös antaneensa Megatuulen puolesta 5 miljoonan euron suuruisen vakuuden esisopimuksen mukaisen lopullisen yhteistyösopimusmuutoksen solmimisen vakuudeksi ja että vakuus raukeaa, mikäli Osakekauppa ei toteudu 13.2.2022 mennessä. Vaikka neuvottelut lopullisesta edellä mainitusta yhteistyösopimuksesta ovat edelleen käynnissä solmitun esisopimuksen perusteella, Osakekaupan osapuolet ovat valmiita toteuttamaan Osakekaupan edellä mainitun esisopimuksen nojalla. Osakekaupan muut ennakkoehdot ovat täyttyneet, ehtojen täyttyminen varmistetaan myös täytäntöönpanossa ja Enersensen hallituksen huolellisen arvion mukaan yhtiön edun mukaista on toteuttaa kaupan täytäntöönpano siitä huolimatta, että uudelleenneuvoteltavaa yhteistyösopimusta koskeva ennakkoehto ei ole täyttynyt, jotta Megatuulen integraatio ja konsolidointi Enersenseen voidaan toteuttaa mahdollisimman pian. Edelleen hallitus on arvioinut huolellisesti myös niitä riskejä, jotka liittyvät tilanteeseen, jossa kyseistä yhteistyösopimusta ei solmittaisi lainkaan. Enersensen arvion mukaan yhteistyösopimus tullaan solmimaan esisopimuksen perusteella helmikuun 2022 aikana. Osakekaupan kauppahinta, yhteensä 18,5 miljoonaa euroa, on sovittu maksettavaksi Enersensen uusilla liikkeeseenlaskettavilla osakkeilla siten, että kauppakirjan ja osapuolten Osakekaupan täytäntöönpanovalmistelun yhteydessä vahvistaman mukaisesti uusien osakkeiden lukumäärä määräytyy viisi arkipäivää ennen kaupan toteutumista Enersensen osakkeen 25 kaupankäyntipäivän Nasdaq Helsinki Oy:n kaupankäynnillä painotetun keskikurssin (VWAP) nojalla kuitenkin siten, että painotettu keskikurssi on aina vähintään 7,1199380009819 euroa. Laskennan perusteella määräytyvä keskikurssi oli 6,91 euroa, jolloin uusien osakkeiden lukumäärän laskennassa on käytetty sovittua vähimmäiskurssia (7,1199380009819 euroa). Enersensen hallitus on tänään ylimääräisen yhtiökokouksen 11.1.2022 myöntämän valtuutuksen nojalla päättänyt Osakekauppaan liittyen yhteensä 2 598 331 uuden osakkeen suunnatusta osakeannista ehdollisena Osakekaupan täytäntöönpanon toteutumiselle. Uuden osakkeen merkintähinta on 7,1199380009819 euroa/osake. Osakkeiden yhteenlaskettu merkintähinta kirjataan kokonaisuudessaan Enersensen sijoitetun vapaan pääoman rahastoon, eikä Enersensen osakepääomaan tule muutoksia. Uudet Enersensen osakkeet annetaan vastikkeena Osakekaupan myyjille ja merkitään Megatuulen äänivaltaisten osakkeiden luovutusta vastaan Osakekaupan täytäntöönpanossa, jonka arvioidaan saatavan päätökseen 1.2.2022. Uudet osakkeet ilmoitetaan rekisteröitäväksi kaupparekisteriin täytäntöönpanon jälkeen. Osakekaupan täytäntöönpanon toteutumisesta ja uusien Enersensen osakkeiden rekisteröinnistä tiedotetaan erikseen. Uusiin osakkeisiin kohdistuvat vakuusjärjestely ja luovutusrajoitukset, joiden kohteena on yhteensä 50 prosenttia Megatuulen omistajien vastikkeena saamista Enersensen osakkeista. Rajoitukset vapautuvat 24 kuukauden kuluttua Osakekaupan toteutuksesta lukien. Uusien osakkeiden merkinnän ja rekisteröinnin jälkeen Ensersensen osakkeiden kokonaismäärä on 15 996 060, ja uusien osakkeiden määrä vastaa noin 16,24 prosenttia Enersensen osakekannasta uusien osakkeiden rekisteröinnin jälkeen. Enersense hakee uusien osakkeiden ottamista julkisen kaupankäynnin kohteeksi Nasdaq Helsinki Oy:n pörssilistalla samanlajisina Enersensen nykyisten osakkeiden kanssa sen jälkeen, kun ne on rekisteröity kaupparekisteriin. Aiemmin tiedotetun mukaisesti Osakekaupan myyjät jäävät Osakekaupan toteutuksen jälkeen vähemmistöomistajina omistamaan Megatuulen uuden äänivallattoman osakesarjan osakkeet, jotka ovat Enersensen ja vähemmistöomistajien välillä solmitun osakassopimuksen mukaisesti oikeutettuja osinkoihin tiettyjen Megatuulen ja sen yhteistyökumppaneiden kehitteillä olevista tuulipuistoista saamien tuottojen perusteella. Vähemmistöomistajilla ei ole muuta oikeutta varojenjakoon Megatuulesta tai, tiettyjä poikkeuksia lukuun ottamatta, muita Megatuuleen liittyviä oikeuksia. Vähemmistöomistajien osakeomistus Megatuulessa lakkaa, kun Megatuuli on suorittanut heille sovittujen kehitteillä olevien tuulipuistojen tuottoihin perustuvat osingot. Aiemmin tiedotetun mukaisesti Osakekaupan arvioidaan toteutuessaan parantavan Enersensen rahoitusasemaa vuonna 2022 ja parantavan Enersensen tuloksentekokykyä pitkällä aikavälillä. Megatuulen tiettyjen, äänivallattoman osakesarjan kohteeksi tulevien projektien myyntituottojen arvioidaan vaikuttavan Enersensen liikevoittoon vuoteen 2025 mennessä yhteensä noin 20–40 miljoonaa euroa. Näistä hankkeista jaettavan voiton osalta Enersensen osuus on noin kolmanneksen ja äänivallattomien osakkeiden omistajiksi jäävien myyjien osuus noin kaksi kolmasosaa. Ensimmäisten hankkeiden arvioidaan tuloutuvan vuoden 2022 aikana. Muiden Megatuulen hankkeiden arvioidaan tuloutuvan vuodesta 2024 alkaen. Näistä muista hankkeista Enersensen osuus tilikauden voitosta on 100 prosenttia. Hankkeiden toteutumisen aikataulu ja niihin liittyvät tuloutukset ovat riippuvaisia tietyistä Megatuulen keskeisistä yhteistyökumppaneista, mikä voi vaikuttaa tuloutusten realisoitumiseen ja niiden aikatauluun Megatuulesta ja Enersensestä riippumattomalla tavalla. Lisäksi hankekehitysliiketoiminnan ja siihen liittyvien tuottojen tyypillisimpiä riskejä ja epävarmuustekijöitä ovat hankkeiden hyväksyttävyys sekä erityisesti kaavoitusprosesseihin ja lupamenettelyihin liittyvät valitukset, joista saattaa aiheutua viivästyksiä kehitysprojektien läpimenoon tai ne saattavat jäädä kokonaan toteutumatta. Megatuulen toiminta painottuu lisäksi tuulivoimaprojektien alkuvaiheen kehitystyöhön ja kehityshankkeiden toteutus on riippuvainen tietyistä keskeisistä yhteistyökumppaneista ja kyseisten kumppaneiden kanssa solmittujen sopimusten jatkuvuudesta, mikä edellyttää muun muassa sitä, että Megatuuli kykenee noudattamaan kyseisiin sopimuksiin sisältyviä velvoitteita. Aiemmin tiedotetun mukaisesti Osakekaupalla on toteutuessaan vaikutus Enersensen pitkän aikavälin numeerisiin tavoitteisiin, jotka yhtiö tulee päivittämään vuoden 2022 ensimmäisen vuosineljänneksen aikana. Megatuuli raportoidaan Osakekaupan toteutuksen jälkeen osana Enersensen Power-segmenttiä. Tärkeä huomautus Tätä tiedotetta ei tule pitää tarjouksena myydä arvopapereita Yhdysvalloissa. Arvopapereita ei saa myydä Yhdysvalloissa, ellei niitä ole rekisteröity Yhdysvaltain arvopaperimarkkinoita valvovassa viranomaisessa (Securities and Exchange Commission) tai Yhdysvaltain vuoden 1933 arvopaperilain, muutoksineen, rekisteröinnistä säädetyn poikkeuksen mukaisesti. Yhtiön aikomuksena ei ole rekisteröidä Yhdysvalloissa mitään osaa osakeannista eikä tarjota arvopapereita yleisölle Yhdysvalloissa. Tämän tiedotteen levittäminen voi olla lailla rajoitettua, ja henkilöiden, jotka saavat haltuunsa tässä tiedotteessa mainittuja asiakirjoja tai muita tietoja on hankittava tiedot näistä rajoituksista ja noudatettava niitä. Tämän tiedotteen sisältämiä tietoja ei ole tarkoitettu julkistettavaksi tai levitettäväksi, kokonaan tai osittain, suoraan tai välillisesti, Yhdysvalloissa, Australiassa, Kanadassa, Hongkongissa, Japanissa, Uudessa-Seelannissa, Singaporessa, Etelä-Afrikassa tai näihin maihin tai millään muulla sellaisella alueella tai sellaiselle alueelle, jossa niiden julkistaminen tai levittäminen rikkoisi soveltuvia lakeja tai sääntöjä tai edellyttäisi lisädokumenttien laatimista tai rekisteröintiä tai muita toimenpiteitä Suomen lainsäädännön mukaisten vaatimusten lisäksi. Näiden rajoitusten noudattamatta jättäminen voi johtaa näiden maiden arvopaperilakien rikkomiseen. Tätä tiedotetta ei ole suunnattu eikä tarkoitettu levitettäväksi kenellekään henkilölle tai millekään taholle tai käytettäväksi kenenkään henkilön tai minkään tahon toimesta, jolla on kansalaisuus tai joka asuu tai oleskelee missä tahansa paikassa, osavaltiossa, maassa tai muulla alueella, jossa tällainen levittäminen, julkistaminen, saatavilla olo tai käyttäminen olisi lakien tai määräysten vastaista tai mikäli kyseisellä alueella vaaditaan rekisteröintejä tai lupia. Tämä tiedote ei ole Esiteasetuksessa tarkoitettu esite eikä sellaisenaan tai osaksi muodosta eikä sitä tule pitää tarjouksena myydä tai tarjouspyyntönä ostaa, hankkia tai merkitä mitään arvopapereita tai kehotuksena sijoitustoimintaan ryhtymiseen mihinkään arvopaperiin liittyen. Mitään sopimusta, sitoumusta tai sijoituspäätöstä ei tule tehdä perustuen tämän tiedotteen osaan tai tietoon sen levittämisestä eikä näihin tule luottaa minkään sopimuksen, sitoumuksen tai sijoituspäätöksen yhteydessä. Tämän tiedotteen sisältämiä tietoja ei ole riippumattomasti vahvistettu, eikä niiden väitetä olevan kokonaisia tai täydellisiä, minkä lisäksi ne saattavat muuttua. Mitään nimenomaisia tai hiljaisia vakuutuksia tai sitoumuksia ei ole annettu koskien tässä tiedotteessa annettujen tietojen tai näkemysten oikeudenmukaisuutta, virheettömyyttä, täydellisyyttä tai oikeellisuutta eikä näihin tulisi luottaa. Yhtiö tai mikään sen lähipiiriin kuuluvista tahoista, neuvonantajista tai edustajista tai mikään muu taho ei ole vastuussa mistään (tuottamuksellisesti tai muutoin aiheutuneesta) vahingosta, joka aiheutuu tämän tiedotteen käytöstä tai sen sisällöstä tai muutoin tämän tiedotteen yhteydessä. Jokaisen on luotettava omaan selvitykseensä ja analyysiinsä Yhtiöstä, sen arvopapereista ja sulautumisesta, mukaan lukien näihin liittyvät hyödyt ja riskit. Tämä tiedote sisältää tulevaisuutta koskevia lausumia, jotka perustuvat tämänhetkisiin suunnitelmiin, arvioihin, ennusteisiin ja odotuksiin, eivätkä ne ole takeita tulevasta tuloksesta. Ne perustuvat tiettyihin tällä hetkellä perusteltavissa oleviin odotuksiin ja oletuksiin, jotka saattavat osoittautua virheellisiksi. Sijoittajien ei pitäisi luottaa näihin tulevaisuutta koskeviin lausumiin. Lukuisat tekijät saattavat aiheuttaa sen, että yhtiön todellinen liiketoiminnan tulos tai taloudellinen asema eroaa olennaisesti tulevaisuutta koskevissa lausumissa nimenomaisesti ilmaistusta tai niistä pääteltävissä olevasta liiketoiminnan tuloksesta tai taloudellisesta asemasta. Yhtiö tai mikään sen lähipiiriin kuuluvista tahoista, neuvonantajista tai edustajista tai mikään muu taho ei ole velvollinen tarkastamaan, vahvistamaan tai julkaisemaan mitään muutoksia mihinkään tulevaisuutta koskeviin lausumiin, jotta niissä otettaisiin huomioon tämän tiedotteen päivämäärän jälkeiset tapahtumat tai olosuhteet. Lisäksi ei voi olla varmuutta siitä, että järjestely toteutuu tässä tiedotteessa kuvatulla tavalla ja aikataulussa tai lainkaan.
Enersensen sijoituksen määrä P2X:ään on tarkentunut Enersense International Oyj Pörssitiedote 31.1.2022 klo 15.15 Päästöttömien energiaratkaisujen toteuttaja Enersense International Oyj (”Enersense”) tiedotti 8.12.2021 allekirjoittaneensa sopimuksen 13–18 miljoonan euron oman pääoman ehtoisesta sijoituksesta vihreän vedyn tuottajayhtiöön P2X Solutions Oy:öön (”P2X”) sekä sen yhteydessä sovitusta kumppanuusjärjestelystä. Tiedotteessa todetulla tavalla sijoituksen toteutuessa Enersense merkitsee P2X:n uusia osakkeita siten, että sen omistusosuus P2X:stä on noin 16,3–22,5 prosenttia. Enersense tiedotti lisäksi 3.1.2022 järjestelyn aikataulun täsmentyneen siten, että järjestelyn ennakkoehtojen arvioidaan täyttyvän tammikuun 2022 lopussa ja järjestelyn toteutuvan helmikuun 2022 aikana. Järjestelyn edetessä Enersensen sijoituksen määrä on vahvistunut ja on järjestelyn toteutuessa 13 miljoonaa euroa. Sijoituksen perusteella Enersensen omistusosuus P2X:stä olisi mahdollisten optioiden jälkeen noin 16,3 prosenttia. Järjestelyn täyttymättä olevien ennakkoehtojen arvioidaan täyttyvän ja järjestelyn toteutuvan helmikuun 2022 aikana. Toimitusjohtaja Jussi Holopainen, Enersense International Oyj: “Vetyenergian rooli on merkittävä ilmastoneutraalin energiajärjestelmän luomisessa vuoteen 2050 mennessä. Vedyllä pystytään paitsi korvaamaan fossiilisia polttoaineita, myös mahdollistamaan puhtaan energian pidempiaikainen varastointi. P2X:n investoinnin toteutuessa Enersense saa hienon näköalapaikan vetytalouden edistämisessä, ja se nostaa entisestään rooliamme päästöttömien energiaratkaisujen arvoketjussa.” Järjestelyn keskeiset ehdot on kuvattu Enersensen 8.12.2021 julkaisemassa pörssitiedotteessa.
Enersense on voittanut Fingridin tarjouskilpailun Kuopion Savilahden voimajohtojärjestelyistä Enersense International Oyj Lehdistötiedote 21.1.2022 klo 14.50 Päästöttömien energiaratkaisujen toteuttajan Enersense International Oyj:n Power-liiketoimintaan kuuluva tytäryhtiö Enersense PN Oy on voittanut Fingridin voimajohtourakan. Urakka koskee Kuopion Savilahdessa toteutettavia johtojärjestelyjä, johon keskeisenä osana kuuluu uuden, innovatiivista muotoilua edustavan maisemapylvään rakentaminen. Tämä muutostyöurakka on osa menossa olevaa merkittävää Kuopion Savilahden alueen kehittämishanketta. Enersensen urakkaan sisältyvät Fingridin ja Kuopion Sähköverkko Oy:n vanhojen voimajohtojen purkaminen sekä uusien rakentaminen. Hanke sisältää myös alueelle erikseen suunnitellun ’Viäntö’ -nimisen maisemapylvään toteutuksen. Hanke alkaa välittömästi ja se valmistuu viimeistään marraskuussa 2022. ”Fingridille johtojärjestelyhanke on tärkeä, koska sen avulla tehostetaan Savilahden maankäyttöä ja varmistetaan kantaverkon korkea käyttövarmuus Kuopiossa”, toteaa hankkeen projektipäällikkö Tommi Olsson Fingrid Oyj:stä. ”Savilahti on Itä-Suomen suurin aluekehitysprojekti. Tavoitteena on tunnettu ja haluttu asuin-, opiskelu- ja työskentelyalue, jossa ovat läsnä kaikki hyvän elämän osatekijät”, Kuopion Savilahti-projektin suunnitteluinsinööri Jukka Eskelinen kertoo.
Muutos Enersense International Oyj:n johtoryhmässä Enersense International Oyj Pörssitiedote 19.1.2022 klo 16.00 Enersense International Oyj:n lakiasiainjohtaja ja johtoryhmän jäsen Johanna Nurkkala on ilmoittanut jättävänsä yhtiön siirtyäkseen uusiin haasteisiin yhtiön ulkopuolelle. Nurkkala lopettaa työnsä huhtikuun 2022 aikana. ”Kiitän lämpimästi Johannaa hänen työpanoksestaan yhtiön hyväksi. Toivotamme hänelle kaikkea hyvää uusiin haasteisiin”, Enersensen toimitusjohtaja Jussi Holopainen sanoo. Yhtiö käynnistää uuden lakiasiainjohtajan rekrytoinnin viipymättä.
Enersensen osakkeenomistajien nimitystoimikunnan ehdotukset varsinaiselle yhtiökokoukselle 2022 Enersense International Oyj Pörssitiedote 17.1.2022 klo 16.30 Enersense International Oyj:n osakkeenomistajien nimitystoimikunta on toimittanut yhtiön hallitukselle ehdotuksensa varsinaiselle yhtiökokoukselle 2022: Ehdotus hallituksen jäsenten lukumäärästä ja kokoonpanosta Osakkeenomistajien nimitystoimikunta ehdottaa varsinaiselle yhtiökokoukselle, että hallitus koostuu kuudesta (6) jäsenestä. Osakkeenomistajien nimitystoimikunta ehdottaa, että toimikaudeksi, joka päättyy 2023 varsinaisen yhtiökokouksen päättyessä, hallituksen jäseniksi valitaan uudelleen Jaakko Eskola, Sirpa-Helena Sormunen, Herkko Plit, Sari Helander, Päivi Jokinen ja Petri Suokas. Hallitus valitsee keskuudestaan hallituksen puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan. Nimitystoimikunta suosittelee hallituksen järjestäytymiskokoukselle, että Jaakko Eskola valitaan uudelleen hallituksen puheenjohtajaksi ja että Sirpa-Helena Sormunen valitaan hallituksen varapuheenjohtajaksi. Kaikki ehdokkaat ovat antaneet suostumuksensa tehtäviin ja kaikki ehdolla olevat henkilöt ovat nimitystoimikunnan arvion mukaan ehdotuksen antamishetkellä riippumattomia yhtiöstä. Herkko Plitin osalta riippumattomuutta tulee arvioida uudelleen Enersensen 8.12.2021 tiedottaman P2X Solutions Oy:hyn liittyvän sijoitus- ja yhteistyöjärjestelyn toteutuessa. Sirpa-Helena Sormunen, Herkko Plit, Sari Helander ja Päivi Jokinen ovat lisäksi riippumattomia merkittävistä osakkeenomistajista. Uudelleenvalintaa varten ehdotettujen hallituksen jäsenten henkilökohtaiset tiedot löytyvät yhtiön verkkosivuilta: www.enersense.fi/sijoittajalle/hallinnointi/hallitus Ehdotus hallituksen jäsenille maksettavista palkkioista Osakkeenomistajien nimitystoimikunta ehdottaa vuoden 2022 varsinaiselle yhtiökokoukselle, että hallituksen jäsenille maksettavat palkkiot ovat tulevana toimikautena seuraavat: puheenjohtajan vuosipalkkio 40 000 euroa varapuheenjohtajan vuosipalkkio 30 000 euroa jäsenen vuosipalkkio 25 000 euroa Lisäksi maksetaan kokouspalkkiot kustakin hallituksen ja valiokuntien kokouksesta: hallituksen ja valiokuntien puheenjohtajille 1 000 euroa ja muille jäsenille 500 euroa. Matkustuskustannukset ehdotetaan korvattavaksi yhtiön kulloinkin voimassa olevan matkakulujen korvaamista koskevan politiikan mukaisesti. Vuoden 2022 varsinaiselle yhtiökokoukselle ehdotukset valmistelleen osakkeenomistajien nimitystoimikunnan puheenjohtajana toimii Alexander Ehrnrooth, Nidoco AB ja jäseninä Risto Takkala, MBÅ Invest Oy sekä Kyösti Kakkonen, Joensuun Kauppa ja Kone Oy. Hallituksen puheenjohtaja Jaakko Eskola toimii nimitystoiminnan asiantuntijana. Nimitystoimikunnan ehdotukset tullaan lisäämään yhtiökokouskutsuun.
Enersense International Oyj:n ylimääräisen yhtiökokouksen päätökset Enersense International Oyj Pörssitiedote 11.1.2022 klo 11.00 Enersense International Oyj:n (”Yhtiö”) ylimääräinen yhtiökokous pidettiin 11.1.2022 klo 10.00 alkaen Hannes Snellman Asianajotoimisto Oy:n tiloissa osoitteessa Eteläesplanadi 20, 00130 Helsinki. Yhtiön osakkeenomistajilla ja heidän asiamiehillään oli mahdollisuus osallistua yhtiökokoukseen ja käyttää oikeuksiaan ainoastaan äänestämällä ennakkoon sekä esittämällä vastaehdotuksia ja kysymyksiä ennakkoon. Kokoukseen ei ollut mahdollista osallistua paikan päällä. Yhtiökokous järjestettiin poikkeuksellista kokousmenettelyä noudattaen, eduskunnan COVID-19-pandemian leviämisen rajoittamiseksi hyväksymän väliaikaisen lain (375/2021) nojalla. Yhtiön 20.12.2021 julkistamassa pörssitiedotteessa kuvatun yrityskaupan (“Yrityskauppa”) toteuttamiseksi yhtiökokous päätti hallituksen ehdotuksen mukaisesti (a) muuttaa Yhtiön yhtiöjärjestyksen 3. kohtaa, (b) valtuuttaa hallituksen päättämään osakkeiden antamisesta suunnatun osakeannin (“Suunnattu Osakeanti”) toteuttamista varten, ja ehdollisena Yrityskaupan toteutumiselle, (c) valtuuttaa Yhtiön hallituksen ottamaan Yhtiön omia osakkeita pantiksi ja luovuttamaan pantiksi otettuja osakkeita eteenpäin. MEGATUULI OY:N OSAKEKANNAN HANKKIMISEEN LIITTYVÄT PÄÄTÖKSET a) Yhtiöjärjestyksen 3. kohdan muuttaminen Yhtiöjärjestyksen toimialaa koskeva kohta muutettiin kuulumaan seuraavasti: ”3. Yhtiön toimialana on tuottaa, siirtää, jaella ja myydä itse tai tytär- ja osakkuusyhtiöidensä kautta energiaa, energialaitoksia ja -laitteistoja sekä energia-, teollisuus-, rakennus-, asennus-, huolto-, ohjelmisto-, tietojärjestelmä- ja tietoliikennealojen palveluita sekä harjoittaa konsultointia, projektisuunnittelua, hankekehitystä, maahantuontia, työvoiman vuokrausta ja rekrytointia erityisesti edellä mainituilla aloilla Suomessa ja ulkomailla. Toimintaansa varten yhtiö voi omistaa ja hallita kiinteistöjä, osakkeita, osuuksia ja muita arvopapereita sekä toimialansa edellyttämää muuta omaisuutta.” b) Hallituksen valtuuttaminen päättämään suunnatusta osakeannista Yhtiökokous valtuutti hallituksen päättämään uusien osakkeiden antamisesta osakkeenomistajien merkintäetuoikeudesta poiketen suunnatulla osakeannilla. Valtuutuksen nojalla annettavat osakkeet suunnataan Yrityskaupan toteutusedellytysten täyttyessä Megatuuli Oy:n nykyisille osakkeenomistajille heidän Yrityskaupassa myymiensä Megatuuli Oy:n äänivaltaisten osakkeiden suhteessa. Suunnatussa Osakeannissa annettavien osakkeiden lukumäärä voi olla yhteensä enintään 2 675 000 kappaletta, joka vastaa noin 19,9 prosenttia Yhtiön kaikista nykyisistä osakkeista, mikä vastaa enintään noin 16,6 prosenttia Yhtiön kaikista osakkeista Yrityskaupan toteutuessa. Hallitukselle annettiin oikeus päättää edellä mainitun valtuutuksen rajoissa kaikista Suunnatun Osakeannin ehdoista, mukaan lukien merkintähinnan määrittelyperusteista ja merkintähinnasta sekä siitä, että merkintähinta voidaan maksaa paitsi rahalla myös kokonaan tai osittain muulla omaisuudella. Yrityskaupassa sovitut periaatteet merkintähinnan ja uusien osakkeiden lukumäärän määräytymisestä on kuvattu pörssitiedotteessa 20.12.2021. Valtuutus on voimassa Yhtiön keväällä 2022 pidettävän varsinaisen yhtiökokouksen päättymiseen asti, eikä sitä voi käyttää mihinkään muuhun tarkoitukseen kuin Yrityskaupan toteuttamiseen. Valtuutus ei kumoa varsinaisen yhtiökokouksen 19.3.2021 hallitukselle myöntämää osakeantivaltuutusta. Mikäli Yrityskauppa toteutetaan, Yhtiö tulee hakemaan Suunnatulla Osakeannilla annettujen osakkeiden listaamista Nasdaq Helsinki Oy:n päälistalle. c) Hallituksen valtuuttaminen päättämään omien osakkeiden pantiksi ottamisesta ja pantiksi otettujen osakkeiden eteenpäin luovuttamisesta Yhtiökokous valtuutti hallituksen päättämään omien osakkeiden pantiksi ottamisesta ja pantiksi otettujen osakkeiden eteenpäin luovuttamisesta seuraavin ehdoin: Valtuutuksen perusteella hallitus voi ottaa omia osakkeita pantiksi enintään 668 750 kappaletta, kuitenkin enintään 10 prosenttia Yhtiön kaikista osakkeista. Omia osakkeita voidaan ottaa pantiksi muuten kuin osakkeenomistajien omistusten mukaisessa suhteessa (suunnattu pantiksi ottaminen). Hallitus päättää, miten osakkeita otetaan pantiksi. Lisäksi, valtuutuksen perusteella hallitus voi päättää enintään 668 750 Yhtiön hallussa olevan oman osakkeen luovuttamisesta panttausjärjestelyn mahdolliseen täytäntöönpanoon liittyen. Hallitus valtuutettiin päättämään siitä, kenelle ja missä järjestyksessä omia osakkeita luovutetaan. Hallitus voi päättää pantattujen omien osakkeiden luovuttamisesta muutoin kuin siinä suhteessa, jossa osakkeenomistajalla on etuoikeus hankkia Yhtiön omia osakkeita. Osakkeita voidaan luovuttaa hallituksen päättämällä tavalla ja laajuudessa. Hallituksella on myös oikeus päättää pantattujen omien osakkeiden myymisestä julkisessa kaupankäynnissä. Valtuutus sisältää hallituksen oikeuden päättää kaikista muista pantattujen omien osakkeiden luovuttamisen ehdoista. Valtuutus on voimassa 29.6.2023 asti, eikä sitä voi käyttää mihinkään muuhun tarkoitukseen kuin Suunnatun Osakeannin kautta annettavien osakkeiden pantiksi ottamiseen ja pantiksi otettujen osakkeiden eteenpäin luovuttamiseen. Selvyydeksi todetaan, että valtuutus ei kumoa varsinaisen yhtiökokouksen 19.3.2021 hallitukselle myöntämää valtuutusta päättää omien osakkeiden hankkimisesta ja/tai pantiksi ottamisesta. YHTIÖKOKOUKSEN PÖYTÄKIRJA Pöytäkirja yhtiökokouksen päätöksistä on nähtävillä Yhtiön sijoittajasivuilla osoitteessa www.enersense.fi/sijoittajalle viimeistään 25.1.2022. Porissa 11. päivänä tammikuuta 2022 Enersense International Oyj Hallitus
Enersensen Megatuuli-kauppa etenee: kaupan ennakkoehtoon liittyvä esisopimus Megatuulen keskeisen hankekehityskumppanin kanssa solmittu Enersense International Oyj Pörssitiedote 10.1.2022 klo 14.30 Päästöttömien energiaratkaisujen toteuttaja Enersense International Oyj (”Enersense”) tiedotti 20.12.2021 allekirjoittaneensa sopimuksen, jonka mukaisesti se hankkii maatuulivoimahankkeiden kehitysyhtiö Megatuuli Oy:n (”Megatuuli”). Enersensen tiedottamalla tavalla Megatuulen hankinta (”Osakekauppa”) on ehdollinen muun muassa sille, että Megatuulen tietyt hankekehitykseen liittyvät kumppanit luopuvat vetoamasta kyseisten tahojen ja Megatuulen välillä solmittuihin sopimuksiin sisältyviin Megatuulen omistuksen vaihtumiseen liittyviin change of control -ehtoihin osakekaupan yhteydessä, ja sille, että Megatuulen keskeisen hankekehityskumppanin kanssa solmitun yhteistyösopimuksen kesto ja tietyt ehdot neuvotellaan uudelleen. Enersense tiedotti lisäksi, että neuvottelut kyseisestä sopimusmuutoksesta on aloitettu Megatuulen, Enersensen ja kyseisen hankekehityskumppanin välillä. Neuvottelujen edetessä Megatuuli on solminut kyseisen hankekehityskumppaninsa kanssa esisopimuksen, joka sisältää osapuolten yhteisymmärryksen uudelleenneuvoteltavan yhteistyösopimuksen keskeisistä ehdoista. Esisopimuksen tarkoituksena on edistää lopullisen yhteistyösopimusmuutoksen solmimista ja siten Osakekaupan ennakkoehtojen toteutumista tältä osin. Esisopimuksen yhteydessä Enersense on antanut Megatuulen puolesta 5 miljoonan euron suuruisen vakuuden esisopimuksen mukaisen lopullisen yhteistyösopimusmuutoksen solmimisen vakuudeksi. Vakuus raukeaa, mikäli Osakekauppa ei toteudu 13.2.2022 mennessä. Osakekaupan keskeiset ehdot ja sen toteutuksen edellytykset on kuvattu Enersensen 20.12.2021 julkaisemassa pörssitiedotteessa. Osakekaupan toteutuksen arvioidaan edelleen tapahtuvan tammikuun 2022 aikana.
Enersense täsmentää P2X:ään tehdyn sijoitus- ja yhteistyöjärjestelyn toteutumisen aikataulua Enersense International Oyj Pörssitiedote 3.1.2022 klo 12.15 Päästöttömien energiaratkaisujen toteuttaja Enersense International Oyj (”Enersense”) tiedotti 8.12.2021 allekirjoittaneensa sopimuksen 13–18 miljoonan euron oman pääoman ehtoisesta sijoituksesta vihreän vedyn tuottajayhtiöön P2X Solutions Oy:öön (”P2X”) sekä sen yhteydessä sovitusta kumppanuusjärjestelystä. Sijoitus- ja yhteistyöhankkeen toteutuksen edellytyksenä oli työ- ja elinkeinoministeriön merkittävä tuki P2X:lle Harjavallan tuotantolaitoksen rakentamiseen liittyen sekä tiettyjä muita tavanomaisia ennakkoehtoja. Enersense tiedotti 20.12.2021 työ- ja elinkeinoministeriön noin 26 miljoonan euron investointituen myöntämisestä P2X:lle. Tiedotteissaan 8.12.2021 ja 20.12.2021 Enersense on arvioinut järjestelyn toteutuvan tammikuun 2022 loppuun mennessä. Järjestelyn edetessä aikataulu on täsmentynyt siten, että muiden tavanomaisten ennakkoehtojen arvioidaan täyttyvän tammikuun 2022 lopussa ja järjestelyn toteutuvan helmikuun 2022 aikana. Järjestelyn keskeiset ehdot on kuvattu Enersensen 8.12.2021 julkaisemassa pörssitiedotteessa.
Enersense päivittää vuoden 2021 tulosohjeistustaan: konsernin oikaistun käyttökatteen odotetaan ylittävän 19 miljoonaa euroa ja oikaistun liikevoiton 11 miljoonaa euroa Enersense International Oyj Sisäpiiritieto 22.12.2021 klo 19.30 Päästöttömien energiaratkaisujen toteuttaja Enersense International Oyj päivittää 6.5.2021 julkaisemaansa ohjeistusta vuodelle 2021 oikaistun käyttökatteen osalta, jonka yhtiö arvioi nyt ylittävän 19 miljoonaa euroa. Samaan aikaan yhtiö nostaa ohjeistustaan oikaistun liikevoiton osalta, jonka yhtiö arvioi nyt ylittävän 11 miljoonaa euroa. Päivitetty ohjeistus vuodelle 2021: Liikevaihto: 215–245 miljoonaa euroa Oikaistu käyttökate: yli 19 miljoonaa euroa Oikaistu liikevoitto: yli 11 miljoonaa euroa Aiempi ohjeistus julkaistu 6.5.2021: Liikevaihto: 215–245 miljoonaa euroa Oikaistu käyttökate: 17–20 miljoonaa euroa Oikaistu liikevoitto: 8–11 miljoonaa euroa Enersense osti 4.10.2021 toteutetulla kaupalla merituulivoimaan erikoistuneen Pori Offshore Constructions Oy:n (nykyinen Enersense Offshore Oy) osakekannan. Osakekannan peruskauppahinta oli 1,0 euro, jonka lisäksi mahdollisena lisäkauppahintana maksetaan osuus Enersense Offshore Oy:n vuosien 2022–25 käyttökatteesta (EBITDA) kauppakirjassa sovittujen ehtojen mukaan. Osakekaupan yhteydessä yhtiö toteutti Porin Mäntyluodossa sijaitsevaa maa-aluetta ja rakennuksia koskevan sale and lease back -järjestelyn, jossa se myi kyseisen maa-alueen ja rakennukset Porin kaupungin omistamalle Suisto Kiinteistöt Oy:lle 8,0 miljoonan euron kauppahinnalla ja solmi näitä koskevan viiden vuoden vuokrasopimuksen. Alun perin Enersense arvioi, että kaupalla ei ole vaikutusta vuoden 2021 taloudelliseen ohjeistukseen. Osana Enersense Offshore Oy:n integraatiota toteutetut yritysoston hankintamenolaskelmaan liittyvät ulkopuolisen tahon arviot Enersense Offshore Oy:n kiinteistöjen sekä kiinteän ja aineettoman omaisuuden arvosta ovat valmistuneet ja osoittavat kaupantekohetkellä tiedossa ollutta korkeampaa arvostusta. Aineeton omaisuus pitää sisällään erityisesti Offshore-tuulivoimaloiden ja SPAR-lauttojen rakentamiseen ja suunnitteluun liittyviä aineettomia oikeuksia kuten teknistä osaamista ja teknologiaa, sertifioituja laatujärjestelmiä, laskentadataa ja muuta dokumentaatiota. Edellä mainitun lisäksi Enersense Offshore Oy:llä on offshore-tuulivoimaloiden perustusteknologiaan liittyen yksi EP-patenttihakemus. Edellä mainittujen uusien arvostusten seurauksena Enersense päivittää aiempaa ohjeistustaan edellä kuvatulla tavalla. Enersensen vuoden 2022 tulosohjeistus julkaistaan arviolta vuoden 2022 ensimmäisen kvartaalin aikana. Toteutuessaan 20.12.2021 julkistetulla Megatuuli Oy:n kaupalla on positiivinen vaikutus ensi vuoden ohjeistukseen. Kaupan toteutumisen ennakkoehtoja ja vaikutusta on kuvattu tarkemmin 20.12.2021 julkaistussa pörssitiedotteessa. Mahdollisia tulosta rasittavia eriä vuonna 2022 ovat Enersensen vuoden 2021 kolmannella vuosineljänneksellä käynnistämä laaja toiminnanohjausjärjestelmän uudistusprojekti, jolla tavoitellaan yhtiön operatiivisen tehokkuuden parantumista ja skaalauskyvykkyyttä, sekä Enersense Offshore Oy:n liiketoiminnan integraatio- ja kehitysprosessi, jonka odotetaan parantavan Enersense Offshore Oy:n liiketoiminnan kannattavuutta vuoden 2023 aikana. Seuraava taloudellinen raportti: Enersense julkaisee vuoden 2021 tilinpäätöstiedotteen 28.2.2022.
Enersensen sijoitus P2X:ään etenee – työ- ja elinkeinoministeriö myönsi tuen Suomen ensimmäisen vihreän vedyn tuotantolaitoksen rakentamiseksi Harjavaltaan Enersense International Oyj Pörssitiedote 20.12.2021 klo 14.00 Päästöttömien energiaratkaisujen toteuttaja Enersense International Oyj (”Enersense”) tiedotti 8.12.2021 allekirjoittaneensa sopimuksen 13–18 miljoonan euron oman pääoman ehtoisesta sijoituksesta vihreän vedyn tuottajayhtiöön P2X Solutions Oy:öön (”P2X”) sekä sen yhteydessä sovitusta kumppanuusjärjestelystä, jossa Enersensellä on tiettyjen sijoitussopimuksen mukaisten, muun muassa hinnoitteluun ja laatutasoon liittyvien, edellytysten täyttyessä ensisijaisen kumppanin asema P2X:n Harjavaltaan rakennettavan Suomen ensimmäisen vihreän vedyn tuotantolaitoksen rakennusvaiheen töissä sekä laitoksen valmistuttua sen kunnossapidon ja operoinnin tehtävissä. Sijoitus- ja yhteistyöhankkeen toteutuksen edellytyksenä oli työ- ja elinkeinoministeriön merkittävä tuki P2X:lle Harjavallan tuotantolaitoksen rakentamiseen liittyen sekä tiettyjä muita tavanomaisia ennakkoehtoja. Työ- ja elinkeinoministeriö on tehnyt päätöksen noin 26 miljoonan euron uuden energiateknologian ja suurten demonstraatioiden hankkeiden investointituen myöntämisestä P2X:lle Suomen ensimmäisen vihreän vedyn tuotantolaitoksen sekä metanointiyksikön rakentamiseksi Harjavaltaan. P2X Solutionsin tavoitteena on aloittaa Harjavallan Suurteollisuuspuistoon suunnitellun vihreän vedyn laitoksen rakentamistyöt syksyllä 2022 ja laitoksen käyttöönotto on suunniteltu vuoden 2024 ensimmäiselle vuosipuoliskolle. Tuotantolaitoksen kapasiteetti on 20 MW. P2X:n tarkoituksena on toteuttaa samalla konseptilla myös muita vihreän vedyn tuotantolaitoksia. ”Tukipäätös on erittäin tervetullut ja se mahdollistaa Suomen ensimmäisen vihreän vedyn tuotantolaitoshankkeen eteenpäinviemisen. Olemme innoissamme sopimastamme kumppanuudesta P2X:n kanssa ja konkreettisista suunnitelmista vetytalouden edistämisessä”, sanoo Enersensen toimitusjohtaja Jussi Holopainen. Sijoitus- ja yhteistyöjärjestelyn muiden tavanomaisten ennakkoehtojen arvioidaan täyttyvän ja järjestelyn toteutuvan tammikuun 2022 loppuun mennessä. Järjestelyn keskeiset ehdot on kuvattu Enersensen 8.12.2021 julkaisemassa pörssitiedotteessa.
Kutsu Enersense International Oyj:n ylimääräiseen yhtiökokoukseen Enersense International Oyj Pörssitiedote 20.12.2021 klo 9.45 Enersense International Oyj:n (”Yhtiö”) osakkeenomistajat kutsutaan ylimääräiseen yhtiökokoukseen (”Yhtiökokous”), joka pidetään tiistaina 11.1.2022 klo 10.00 alkaen Hannes Snellman Asianajotoimisto Oy:n tiloissa osoitteessa Eteläesplanadi 20, 00130 Helsinki. Yhtiön osakkeenomistajat ja näiden asiamiehet voivat osallistua Yhtiökokoukseen ja käyttää osakkeenomistajan oikeuksia ainoastaan äänestämällä ennakkoon sekä esittämällä kysymyksiä ja mahdollisia vastaehdotuksia ennakkoon tämän kokouskutsun mukaisesti. Osakkeenomistajat tai näiden asiamiehet eivät voi osallistua Yhtiökokoukseen paikan päällä. Ohjeet osakkeenomistajille löytyvät tämän kokouskutsun osasta C sekä Yhtiön internetsivuilta. Yhtiön hallitus on päättänyt poikkeuksellisesta kokousmenettelystä 8.5.2021 voimaan tulleen niin sanotun väliaikaisen lain (375/2021) nojalla. COVID-19 -pandemian leviämisen rajoittamiseksi Yhtiö on päättänyt ryhtyä väliaikaisen lain mahdollistamiin toimiin, jotta Yhtiökokous voidaan pitää ennakoitavalla tavalla huomioiden osakkeenomistajien, Yhtiön henkilökunnan ja muiden sidosryhmien terveys ja turvallisuus. A. Yhtiökokouksessa käsiteltävät asiat Yhtiökokouksessa käsitellään seuraavat asiat: Kokouksen avaaminen Kokouksen järjestäytyminen Yhtiökokouksen puheenjohtajana toimii asianajaja Riikka Rannikko. Mikäli Riikka Rannikolla ei painavasta syystä johtuen ole mahdollisuutta toimia puheenjohtajana, hallitus nimeää tehtävään toisen parhaaksi katsomansa henkilön. Pöytäkirjantarkastajan ja ääntenlaskun valvojan valitseminen Pöytäkirjantarkastajana ja ääntenlaskun valvojana toimii Yhtiön lakiasiainjohtaja Johanna Nurkkala. Mikäli Johanna Nurkkalalla ei painavasta syystä johtuen ole mahdollisuutta toimia pöytäkirjantarkastajana ja ääntenlaskun valvojana, hallitus nimeää tehtävään toisen parhaaksi katsomansa henkilön. Kokouksen laillisuuden toteaminen Läsnä olevien toteaminen ja ääniluettelon vahvistaminen Kokoukseen osallistuviksi osakkeenomistajiksi katsotaan ne osakkeenomistajat, jotka ovat äänestäneet ennakkoon ennakkoäänestysajan kuluessa ja joilla on osakeyhtiölain 5 luvun 6 ja 6 a §:n mukaan oikeus osallistua Yhtiökokoukseen. Ääniluettelo vahvistetaan Euroclear Finland Oy:n toimittamien tietojen perusteella. Megatuuli Oy:n osakekannan hankkimiseen liittyvät päätökset Yhtiö on 20.12.2021 tiedottanut erillisellä pörssitiedotteella allekirjoittaneensa sopimuksen suomalaisen maatuulivoimahankkeiden kehitysyhtiön Megatuuli Oy:n äänivallallisten osakkeiden osakekannan hankkimisesta yhtiön nykyisiltä osakkeenomistajilta yhteensä 18,5 miljoonan euron suuruista kauppahintaa vastaan (“Yrityskauppa”). Kauppahinta maksetaan osakevastikkeena Megatuuli Oy:n nykyisille osakkeenomistajille. Sovittu osakevastike koostuu suunnatulla maksullisella osakeannilla annettavista Yhtiön uusista osakkeista. Uusien osakkeiden lukumäärä määräytyy viisi (5) arkipäivää ennen Yrityskaupan toteutusta Yhtiön osakkeen 25 päivän Nasdaq Helsinki Oy:n kaupankäynnillä painotetun keskikurssin (VWAP) nojalla (eli ajanjakso alkaen 30 päivää ennen Yrityskaupan toteutusta ja päättyen 5 päivää ennen Yrityskaupan toteutusta). Uuden osakkeen (osakekohtainen) merkintähinta on Yhtiön osakkeen avauskurssi Nasdaq Helsinki Oy:ssä Yrityskaupan toteutuspäivänä. Uusien osakkeiden enimmäismäärä on rajattu yhteensä enintään noin 20 %:iin Yhtiön nykyisestä osakkeiden lukumäärästä (eli 2 675 000 uutta osaketta) (“Suunnattu Osakeanti”). Kauppahinnan lisäksi Yhtiö ja Megatuuli Oy:n nykyiset osakkeenomistajat ovat sopineet, että mahdollinen erotus kauppahinnassa ja Suunnatussa Osakeannissa annettavien osakkeiden arvossa maksetaan käteisellä. Selvyydeksi todetaan, että Megatuuli Oy:n nykyiset osakkeenomistajat jäävät Yrityskaupan toteutuessa omistamaan Megatuuli Oy:n uuden äänivallattomien osakkeiden osakekannan. Äänivallattomien osakkeiden perusteella kyseiset osakkeenomistajat ovat oikeutettuja yksinomaan osinkoihin tiettyjen tulevien projektien myyntituottojen perusteella. Näillä Megatuuli Oy:n äänivallattomilla osakkeilla ei ole oikeutta muuhun varojenjakoon, eikä muita Megatuuli Oy:öön liittyviä oikeuksia. Järjestelyä on kuvattu tarkemmin Yhtiön 20.12.2021 julkistamassa pörssitiedotteessa. Yrityskauppa on ehdollinen muun muassa Yhtiön ylimääräisen yhtiökokouksen päätökselle Yhtiön yhtiöjärjestyksen muuttamisesta sekä hallitukselle myönnettävälle osakeantivaltuutukselle ja valtuutukselle ottaa Yhtiön omia osakkeita pantiksi sekä luovuttaa pantiksi otettuja osakkeita eteenpäin. Yrityskauppa ja muut Yrityskaupan edellytykset on kuvattu tarkemmin Yhtiön 20.12.2021 julkistamassa pörssitiedotteessa. Yrityskauppa on tarkoitus toteuttaa arviolta tammikuun 2022 aikana. Yrityskaupan toteuttamiseksi Yhtiön hallitus ehdottaa Yhtiökokoukselle, että (a) Yhtiön yhtiöjärjestyksen 3. kohtaa muutetaan, (b) Yhtiön hallitus valtuutetaan päättämään Suunnatusta Osakeannista ja, ehdollisena Yrityskaupan toteutumiselle, (c) Yhtiön hallitus valtuutetaan ottamaan Yhtiön omia osakkeita pantiksi ja luovuttamaan pantiksi otettuja osakkeita eteenpäin. a) Yhtiöjärjestyksen 3. kohdan muuttaminen Hallitus ehdottaa, että yhtiöjärjestyksen toimialaa koskeva kohta muutetaan kuulumaan seuraavasti: ”3. Yhtiön toimialana on tuottaa, siirtää, jaella ja myydä itse tai tytär- ja osakkuusyhtiöidensä kautta energiaa, energialaitoksia ja -laitteistoja sekä energia-, teollisuus-, rakennus-, asennus-, huolto-, ohjelmisto-, tietojärjestelmä- ja tietoliikennealojen palveluita sekä harjoittaa konsultointia, projektisuunnittelua, hankekehitystä, maahantuontia, työvoiman vuokrausta ja rekrytointia erityisesti edellä mainituilla aloilla Suomessa ja ulkomailla. Toimintaansa varten yhtiö voi omistaa ja hallita kiinteistöjä, osakkeita, osuuksia ja muita arvopapereita sekä toimialansa edellyttämää muuta omaisuutta.” b) Hallituksen valtuuttaminen päättämään suunnatusta osakeannista Hallitus ehdottaa Yhtiökokoukselle, että Yhtiökokous valtuuttaa hallituksen päättämään uusien osakkeiden antamisesta osakkeenomistajien merkintäetuoikeudesta poiketen suunnatulla osakeannilla. Osakeyhtiölain mukaisesti poikkeaminen edellyttää, että Yhtiöllä on siihen painava taloudellinen syy. Valtuutuksen nojalla annettavat osakkeet suunnattaisiin Yrityskaupan toteutusedellytysten täyttyessä Megatuuli Oy:n nykyisille osakkeenomistajille heidän Yrityskaupassa myymiensä Megatuuli Oy:n äänivaltaisten osakkeiden suhteessa. Suunnatussa Osakeannissa annettavien osakkeiden lukumäärä voi olla yhteensä enintään 2 675 000 kappaletta, joka vastaa noin 19,9 prosenttia Yhtiön kaikista nykyisistä osakkeista, mikä vastaa enintään noin 16,6 prosenttia Yhtiön kaikista osakkeista Yrityskaupan toteutuessa. Hallitukselle annetaan oikeus päättää edellä mainitun valtuutuksen rajoissa kaikista Suunnatun Osakeannin ehdoista, mukaan lukien merkintähinnan määrittelyperusteista ja merkintähinnasta sekä siitä, että merkintähinta voidaan maksaa paitsi rahalla myös kokonaan tai osittain muulla omaisuudella. Yrityskaupassa sovitut periaatteet merkintähinnan ja uusien osakkeiden lukumäärän määräytymisestä on kuvattu pörssitiedotteessa 20.12.2021. Valtuutus on voimassa Yhtiön keväällä 2022 pidettävän varsinaisen yhtiökokouksen päättymiseen asti, eikä sitä voi käyttää mihinkään muuhun tarkoitukseen kuin Yrityskaupan toteuttamiseen. Mikäli Yhtiökokous päättää hyväksyä ehdotetun valtuutuksen, se ei kumoa varsinaisen yhtiökokouksen 19.3.2021 hallitukselle myöntämää osakeantivaltuutusta. Yhtiökokouksen hyväksyessä ehdotetun valtuutuksen ja mikäli Yrityskauppa toteutetaan, Yhtiö tulee hakemaan Suunnatulla Osakeannilla annettujen osakkeiden listaamista Nasdaq Helsinki Oy:n päälistalle. c) Hallituksen valtuuttaminen päättämään omien osakkeiden pantiksi ottamisesta ja pantiksi otettujen osakkeiden eteenpäin luovuttamisesta Hallitus ehdottaa Yhtiökokoukselle, että Yhtiökokous valtuuttaa hallituksen päättämään omien osakkeiden pantiksi ottamisesta ja pantiksi otettujen osakkeiden eteenpäin luovuttamisesta seuraavin ehdoin: Valtuutuksen perusteella hallitus voi ottaa omia osakkeita pantiksi enintään 668 750 kappaletta, kuitenkin enintään 10 prosenttia Yhtiön kaikista osakkeista. Omia osakkeita voidaan ottaa pantiksi muuten kuin osakkeenomistajien omistusten mukaisessa suhteessa (suunnattu pantiksi ottaminen). Hallitus päättää, miten osakkeita otetaan pantiksi. Lisäksi, valtuutuksen perusteella hallitus voi päättää enintään 668 750 Yhtiön hallussa olevan oman osakkeen luovuttamisesta panttausjärjestelyn mahdolliseen täytäntöönpanoon liittyen. Hallitus valtuutetaan päättämään siitä, kenelle ja missä järjestyksessä omia osakkeita luovutetaan. Hallitus voi päättää pantattujen omien osakkeiden luovuttamisesta muutoin kuin siinä suhteessa, jossa osakkeenomistajalla on etuoikeus hankkia Yhtiön omia osakkeita. Osakkeita voidaan luovuttaa hallituksen päättämällä tavalla ja laajuudessa. Hallituksella on myös oikeus päättää pantattujen omien osakkeiden myymisestä julkisessa kaupankäynnissä. Valtuutus sisältää hallituksen oikeuden päättää kaikista muista pantattujen omien osakkeiden luovuttamisen ehdoista. Valtuutus on voimassa 29.6.2023 asti, eikä sitä voi käyttää mihinkään muuhun tarkoitukseen kuin Suunnatun Osakeannin kautta annettavien osakkeiden pantiksi ottamiseen ja pantiksi otettujen osakkeiden eteenpäin luovuttamiseen. Selvyydeksi todetaan, että mikäli Yhtiökokous päättää hyväksyä ehdotetun valtuutuksen, se ei kumoa varsinaisen yhtiökokouksen 19.3.2021 hallitukselle myöntämää valtuutusta päättää omien osakkeiden hankkimisesta ja/tai pantiksi ottamisesta. Kokouksen päättäminen B.Yhtiökokousasiakirjat Tämä kokouskutsu, joka sisältää kaikki Yhtiökokouksen asialistalla olevat päätösehdotukset, on saatavilla Yhtiön internetsivuilla osoitteessa www.enersense.fi/yhtiokokous. Kokouskutsusta lähetetään pyydettäessä jäljennös osakkeenomistajalle. Yhtiökokouksen pöytäkirja on nähtävillä Yhtiön internetsivuilla viimeistään 25.1.2022. C. Ohjeita Yhtiökokoukseen osallistujille Yhtiön osakkeenomistajat ja näiden asiamiehet voivat osallistua Yhtiökokoukseen ja käyttää osakkeenomistajan oikeuksia ainoastaan äänestämällä ennakkoon sekä esittämällä kysymyksiä ja mahdollisia vastaehdotuksia ennakkoon alla olevien ohjeiden mukaisesti. Oikeus osallistua Oikeus osallistua Yhtiökokoukseen on osakkeenomistajalla, joka on Yhtiökokouksen täsmäytyspäivänä 29.12.2021 rekisteröity Euroclear Finland Oy:n pitämään Yhtiön osakasluetteloon. Osakkeenomistaja, jonka osakkeet on merkitty hänen henkilökohtaiselle suomalaiselle arvo-osuustililleen, on rekisteröity Yhtiön osakasluetteloon. Osakkeenomistaja voi osallistua Yhtiökokoukseen vain äänestämällä ennakkoon ja esittämällä ennakkoon vastaehdotuksia ja kysymyksiä jäljempänä kuvatulla tavalla. Ilmoittautuminen ja äänestäminen ennakkoon Ilmoittautuminen ja ennakkoäänestys alkavat 27.12.2021 klo 16.00. Yhtiön osakasluetteloon merkityn osakkeenomistajan, joka haluaa osallistua Yhtiökokoukseen äänestämällä ennakkoon, tulee ilmoittautua Yhtiökokoukseen ja äänestää ennakkoon viimeistään 3.1.2022 klo 16.00, mihin mennessä ilmoittautumisen ja äänten on oltava perillä. Osakkeenomistajat, joilla on suomalainen arvo-osuustili, voivat ilmoittautua ja äänestää ennakkoon tiettyjen Yhtiökokouksen asialistalla olevien asiakohtien osalta 27.12.2021 klo 16.00–3.1.2022 klo 16.00 välisenä aikana Yhtiön internetsivujen kautta osoitteessa www.enersense.fi/yhtiokokous. Henkilöomistajien osalta sähköinen ennakkoäänestäminen edellyttää suojattua vahvaa tunnistautumista ja osakkeenomistaja voi rekisteröityä ja äänestää kirjautumalla sisään omilla suomalaisilla pankkitunnuksillaan tai mobiilivarmenteella. Yhteisöomistajien osalta ei edellytetä vahvaa sähköistä tunnistamista. Yhteisöomistajan on kuitenkin ilmoitettava arvo-osuustilinsä numero, sekä muut vaaditut tiedot. Jos osakkeenomistaja osallistuu Yhtiökokoukseen äänestämällä ennakkoon, ennakkoäänestys katsotaan ilmoittautumiseksi Yhtiökokoukseen, kunhan siitä ilmenee edellä mainitut ilmoittautumiseen vaadittavat tiedot. Äänestyksen ehdot ja muut ohjeet ovat saatavilla Yhtiön internetsivuilla osoitteessa www.enersense.fi/yhtiokokous. Ilmoittautumisen yhteydessä osakkeenomistajan tai asiamiehen tulee antaa pyydetyt tiedot. Osakkeenomistajien Yhtiölle tai Euroclear Finland Oy:lle luovuttamia henkilötietoja käytetään vain Yhtiökokouksen ja siihen liittyvien tarpeellisten rekisteröintien käsittelyn yhteydessä. Lisätietoja Yhtiön henkilötietojen käsittelystä on Yhtiökokousta koskevassa tietosuojaselosteessa, joka on saatavilla osoitteessa www.enersense.fi/yhtiokokous. Asiamiehen käyttäminen ja valtakirjat Osakkeenomistaja saa osallistua Yhtiökokoukseen ja käyttää siellä oikeuksiaan asiamiehen välityksellä. Osakkeenomistajia, jotka eivät äänestä ennakkoon, pyydetään COVID-19 -pandemiasta johtuen käyttämään Yhtiön tarjoamaa valtakirjapalvelua ja valtuuttamaan Yhtiön lakimies Eero Mäkelä tai hänen määräämänsä edustamaan osakkeenomistajaa ja käyttämään tämän äänioikeutta kokouksessa osakkeenomistajan antamien äänestysohjeiden mukaisesti. Myös osakkeenomistajan asiamiehen on äänestettävä ennakkoon tässä kokouskutsussa kuvatulla tavalla. Osakkeenomistajan asiamiehen on esitettävä päivätty valtakirja, tai hänen on muuten luotettavalla tavalla osoitettava olevansa oikeutettu edustamaan osakkeenomistajaa. Mikäli osakkeenomistaja osallistuu Yhtiökokoukseen usean asiamiehen välityksellä, jotka edustavat osakkeenomistajaa eri arvo-osuustileillä olevilla osakkeilla, on ilmoittautumisen yhteydessä ilmoitettava osakkeet, joiden perusteella kukin asiamies edustaa osakkeenomistajaa. Malli valtakirjaksi ja äänestysohjeiksi on saatavilla Yhtiön internetsivuilla osoitteessa www.enersense.fi/yhtiokokous viimeistään 27.12.2021. Mahdolliset valtakirjat pyydetään toimittamaan ensisijaisesti sähköpostitse osoitteeseen yhtiokokous@enersense.com tai kirjeitse osoitteeseen Enersense International Oyj / Yhtiökokous 2022, Konepajanranta 2, 28100 Pori ennen ilmoittautumisajan päättymistä 3.1.2022 klo 16.00, mihin mennessä valtakirjojen on oltava perillä. Valtakirjan toimittaminen Yhtiölle ennen ilmoittautumisajan ja ennakkoäänestyksen päättymistä katsotaan ilmoittautumiseksi Yhtiökokoukseen edellyttäen, että siitä ilmenee edellä mainitut ilmoittautumiseen vaadittavat tiedot. Äänestysohjeet sisältävän, Yhtiön tarjoamalle asiamiehelle annetun valtakirjan toimittaminen Yhtiölle ennen ilmoittautumisajan päättymistä katsotaan sekä ilmoittautumiseksi että äänestämiseksi ennakkoon edellyttäen, että valtakirjasta ilmenevät tässä kokouskutsussa mainitut ilmoittautumiseen ja ennakkoäänestämiseen vaadittavat tiedot. Hallintarekisteröidyn osakkeen omistaja Hallintarekisteröityjen osakkeiden omistajalla on oikeus osallistua Yhtiökokoukseen niiden osakkeiden nojalla, joiden perusteella hänellä olisi oikeus olla merkittynä Euroclear Finland Oy:n pitämään Yhtiön osakasluetteloon Yhtiökokouksen täsmäytyspäivänä 29.12.2021. Osallistuminen edellyttää lisäksi, että osakkeenomistaja on näiden osakkeiden nojalla tilapäisesti merkitty Euroclear Finland Oy:n pitämään Yhtiön osakasluetteloon viimeistään 6.1.2022 klo 10.00 mennessä. Hallintarekisteriin merkittyjen osakkeiden osalta tämä katsotaan ilmoittautumiseksi Yhtiökokoukseen. Osakkeenomistuksessa Yhtiökokouksen täsmäytyspäivän jälkeen tapahtuneet muutokset eivät vaikuta oikeuteen osallistua Yhtiökokoukseen eivätkä osakkeenomistajan äänimäärään. Hallintarekisteröidyn osakkeen omistajaa kehotetaan pyytämään hyvissä ajoin omaisuudenhoitajaltaan tarvittavat ohjeet koskien rekisteröitymistä tilapäiseen osakasluetteloon, valtakirjojen antamista ja ilmoittautumista Yhtiökokoukseen. Omaisuudenhoitajan tilinhoitajayhteisön tulee ilmoittaa hallintarekisteröidyn osakkeen omistaja merkittäväksi tilapäisesti Yhtiön osakasluetteloon viimeistään edellä mainittuun ajankohtaan mennessä ja huolehtimaan ennakkoäänestämisestä hallintarekisteröidyn osakkeen omistajan puolesta. Lisätietoa asioista on saatavilla myös Yhtiön internetsivuilla osoitteessa www.enersense.fi/yhtiokokous. Muut ohjeet ja tiedot Osakkeenomistajilla, joilla on vähintään yksi sadasosa Yhtiön kaikista osakkeista, on oikeus tehdä äänestykseen otettavia vastaehdotuksia Yhtiökokouksen asialistalla oleviin päätösehdotuksiin. Tällaiset vastaehdotukset on toimitettava Yhtiölle sähköpostilla osoitteeseen yhtiokokous@enersense.com viimeistään 23.12.2021 klo 16.00. Vastaehdotuksen tekevien osakkeenomistajien on esitettävä vastaehdotuksen toimittamisen yhteydessä selvitys omistuksestaan. Vastaehdotus otetaan käsiteltäväksi Yhtiökokouksessa sillä edellytyksellä, että osakkeenomistajalla on oikeus osallistua Yhtiökokoukseen ja osakkeenomistaja omistaa Yhtiökokouksen täsmäytyspäivänä vähintään yhden sadasosan Yhtiön kaikista osakkeista. Jos vastaehdotusta ei oteta käsiteltäväksi Yhtiökokouksessa, vastaehdotuksen puolesta annetut äänet jäävät ottamatta huomioon. Yhtiö julkaisee mahdolliset äänestykseen otettavat vastaehdotukset Yhtiön internetsivuilla osoitteessa www.enersense.fi/yhtiokokous viimeistään 27.12.2021. Osakkeenomistaja voi esittää osakeyhtiölain 5 luvun 25 §:ssä tarkoitettuja kysymyksiä kokouksessa käsiteltävistä asioista 27.12.2021 klo 16.00 asti sähköpostitse osoitteeseen yhtiokokous@enersense.com tai postitse osoitteeseen Enersense International Oyj / Yhtiökokous 2022, Konepajanranta 2, 28100 Pori. Tällaiset osakkeenomistajien kysymykset, Yhtiön johdon vastaukset niihin sekä mahdolliset muut kuin äänestykseen otetut vastaehdotukset ovat nähtävänä Yhtiön internetsivuilla osoitteessa www.enersense.fi/yhtiokokous viimeistään 30.12.2021. Kysymysten ja vastaehdotusten tekemisen edellytyksenä on, että osakkeenomistaja esittää riittävän selvityksen osakeomistuksestaan. Enersense International Oyj:llä on kokouskutsun päivänä 20.12.2021 yhteensä 13 397 729 osaketta, jotka edustavat yhtä monta ääntä. Porissa 20.12.2021 Enersense International Oyj Hallitus
Enersense etenee päästöttömän energian tuottajaksi ja keskeiseksi vihreän energian yhtiöksi – pitkän aikavälin tavoitteet arvioidaan yritysjärjestelyiden toteutuessa uudelleen Enersense International Oyj Pörssitiedote 20.12.2021 klo 8.45 Päästöttömien energiaratkaisujen toteuttaja Enersense International Oyj (”Enersense”) tiedotti 20.12.2021 sopineensa maatuulivoimahankkeiden kehitysyhtiön Megatuuli Oy:n (”Megatuuli”) ostamisesta sekä 8.12.2021 sijoituksesta ja ensisijaisesta kumppanuudesta Suomen ensimmäisen vihreän vedyn tuotantoyhtiön P2X Solutions Oy:n (”P2X”) kanssa (yhdessä ”Yritysjärjestelyt”). Yritysjärjestelyiden toteutuessa Enersense etenee strategiansa toiseen vaiheeseen ja laajenee arvoketjussa projektien suunnittelijasta, toteuttajasta, kunnossapitäjästä ja huoltajasta myös keskeiseksi päästöttömän energian tuottajaksi, omistajaksi ja hankekehittäjäksi. ”Laaja-alaisesta energia-alan palveluyrityksestä tulee yritysjärjestelyiden toteutuessa myös puhtaan energian tuottaja ja keskeinen vihreän energian yhtiö. Omistajana liiketoimintamallimme muuttuu, kun alamme saada tuottoa myös tuotetusta energiasta. Enersense toimii jatkossakin entiseen tapaan vahvana kumppanina mahdollistamassa energiamurrosta hankkeiden kaikissa vaiheissa niin kotimaassa kuin kansainvälisestikin”, Enersensen toimitusjohtaja Jussi Holopainen sanoo. Yrityskauppojen toteutuessa keskeisimmät edut Enersenselle – maatuulivoima, vety ja merituulivoima (pörssitiedotteet 20.12.2021, 8.12.2021 ja 4.10.2021) Suuri potentiaali: Megatuulella on käynnissä tai esiselvitysvaiheessa yhteiskapasiteetiltaan noin 3 000 megawattia tuulivoimahankkeita, mikä vastaa noin 20 prosenttia Fingridin arvioimasta Suomen tuulivoimakapasiteetin määrästä vuonna 2030. Vetyenergian rooli on merkittävä ilmastoneutraalin energiajärjestelmän luomisessa vuoteen 2050 mennessä. Energiantuottaja: Enersense alkaa kehittää tuulipuistoja, osallistuu itse niiden rakentamiseen ja tulevaisuudessa tavoitteena on jäädä myös omistamaan puistoja ja tuottamaan päästötöntä energiaa. Täydentää ja tukee Enersensen vahvaa palveluvalikoimaa: Enersensestä tulee aiempaa laaja-alaisempi päästöttömien energiaratkaisujen toteuttajakumppani. Ensisijainen kumppanuus: Enersensellä on ensisijaisen kumppanin asema P2X:n Harjavaltaan rakennettavan vihreän vedyn tuotantolaitoksen rakennusvaiheen töissä sekä laitoksen kunnossapidon ja operoinnin tehtävissä ja myös P2X:n mahdollisissa muissa tulevissa hankkeissa, joiden osalta sopimus kumppanuudesta on solmittu kolmeksi vuodeksi. Synergiaedut: Tuulivoima ja vihreän vedyn tuotanto linkittyvät voimakkaasti yhteen ja Enersensellä on vahvaa osaamista koko arvoketjussa. Vedyllä pystytään paitsi korvaamaan fossiilisia polttoaineita, myös mahdollistamaan puhtaan energian, kuten syklisen tuulivoiman, pidempiaikainen varastointi. Enersense Offshore Oy:lle avautuu yrityskaupan myötä uusia liiketoimintamahdollisuuksia myös muun muassa vetyhankkeissa. Osakekauppa mahdollistaa toteutuessaan Megatuulen hankekehitysosaamisen hyödyntämisen myös merituulivoimaprojekteissa Enersense Offshoren kanssa. Yritysjärjestelyt ja niiden toteutuminen ovat erillisiä toisistaan. Kummankin Yritysjärjestelyn toteutumisen keskeiset ehdot ja odotettu toteutumisaikataulu on kuvattu niitä koskevissa pörssitiedotteissa. Megatuulen osakekaupan toteutumisen arvioidaan vaikuttavan Enersensen liikevoittoon vuoteen 2025 mennessä yhteensä noin 20–40 miljoonaa euroa. Yritysjärjestelyillä on toteutuessaan vaikutus myös Enersensen pitkän aikavälin numeerisiin tavoitteisiin, jotka yhtiö tulee Yritysjärjestelyiden toteutuessa päivittämään vuoden 2022 ensimmäisen vuosineljänneksen aikana. Yhtiön taloudelliseksi tavoitteeksi on strategiassa määritelty (tiedotteet 30.9.2020 ja 25.2.2021) orgaanisesti 300 miljoonan euron liikevaihdon saavuttaminen sekä 10 prosentin kannattavuus (EBITDA) vuoteen 2025 mennessä. Yhtiön tavoitteena on ollut myös nostaa vähäpäästöisten ja päästöttömien energiahankkeiden osuus liikevaihdosta 50 prosentista 75 prosenttiin vuoteen 2025 mennessä. Enersensen strategia: Enersensen ydinstrategiana on olla päästöttömien energiaratkaisujen toteuttaja ja päästöttömän yhteiskunnan mahdollistaja kannattavan liiketoiminnan kautta. Enersensen strategia tukee meneillään olevaa yhteiskunnan energiamurrosta, jossa energiatuotanto siirtyy vahvemmin kohti uusiutuvia energialähteitä ja jossa loppukäyttäjät ovat entistä valveutuneempia energiantuotannon vaikutuksesta ympäristöön ja yhteiskuntaan. Yhtiö keskittyy toteuttamaan kasvustrategiaansa kannattavuus edellä. Orgaanisen kasvun lisäksi yhtiön strategiaan kuuluu kasvu yritysostojen kautta. Mahdollisten yritysostokohteiden pääkriteereinä ovat uuden teknologian tai erityisosaamisen hankkiminen, mutta myös strategisten painopistealueiden vahvistaminen. Enersense tulee myös harkitsemaan epäorgaanista kansainvälistä kasvua vahvistaakseen markkina-asemaansa tietyissä kohdemaissa tai laajentuakseen uusille maantieteisiille alueille.